Türk insanının birçok harika yönü var; örneğin yardımseverlik. Kendi olmasa bile gönlü zengindir; bir dilim ekmeği olsa, yarısını kendisinden daha aç olanla paylaşmaktan kaçınmaz. ‘Pratik’ oluşumuzu ve yeni durumlara hızla uyum sağlama yeteneğimizi de unutmayalım.

Bu özelliklerimizi kullanarak, COVID-19’un ilk atağında, “Alkış yetmez, destek şart” diyerek, çeşitli engellemelere karşın, sağlık çalışanlarının, hastanelerin ve ihtiyaç sahiplerinin acil gereksinimlerini seve seve karşılamıştık. Bugün de uzaktan eğitimden yararlanamayan çocuklarımızın acil gereksinimlerini hızla karşılayabilmek için çözüm yolları arıyoruz. Bir çok kurumun yanında, dernek, vakıf gibi kuruluşlar bu konuda yoğun olarak çalışmaya başladılar. Örneğin İzmir’in başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, öğrencilere 2 bin tablet ve bilgisayar desteği vereceklerini bildirdi; tebrik ediyoruz…

Enfeksiyonun eğitimde yarattığı sorunları çözebilmek için, bizlerin de yapabileceği şeyler olabilir. İlk öncelik, çocuklarımıza acilen tablet, dizüstü veya masaüstü bilgisayar ile internet sağlanması.

Krizi Fırsata Çevirmek Olası mı?

Neden olmasın? Eğitim sistemimiz tam bir felaket ve yeni baştan çok daha iyi bir sistem kurulabilir. AKP’nin yıllardır dayattığı çağ dışı, bağnaz, toplumu bölen, dindar (aslında dinci) ve kindar eğitim anlayışı ters tepmiş durumda; AKP’ye oy veren gençlerin oranının hızla azalması bunun kanıtı.

Dinimizi öğreteceğiz diye dayatılan imam hatip okullarında, ‘Gerçek İslam’la ilgisi olmayan bilgiler ezberletiliyor; ezbere dayalı sistem genç beyinleri köreltiyor. Oysa ülkemizde, nitelikli ara eleman yetiştirmeye yönelik mesleki ve teknik eğitim veren okullara çok fazla gereksinim var.

Kriz başladığında AKP döneminin açık ara en donanımlı ve başarılı Milli Eğitim Bakanı olan Prof. Dr. Ziya Selçuk’un görevde olması bir şanstı. İyi bir ekip kurduğuna ve engellenmezse daha başarılı olacağına inanıyorum.

Çözüm Çalışabilir Durumdaki Eski Bilgisayarlar Olabilir mi?

Düşük bir maliyetle, olabildiğince fazla sayıda çocuğumuza uzaktan eğitim şansı vermenin yolu üzerinde düşündüğümde, çalışabilir durumdaki eski bilgisayarları toplayıp; gerekirse hızını ve kapasitesini arttıran parçalar takarak hediye edilmesinin yararlı olabileceği sonucuna vardım.

Atıl durumdaki cihazları değerlendirmek ekonomiye katkı da sağlanacaktır. Ayvalık’ta bazı yönetici ve derneklerle kurduğumuz bağlantıların ardından, yakında bir kampanya başlatmayı düşünüyoruz. Dileyenler çalışır durumdaki eski bilgisayarlarını, dileyenlerse yaklaşık 400 TL tutarında yeni bir tablet bilgisayarı bağışlayarak katkı sağlayabilecekler. Sizler de kendi bölgenizde böyle kampanyalar gerçekleştirebilir, her öğrencinin en azından bir tablet bilgisayara sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Yurt dışına kaçmayı hedefleyen gençleri Türkiye’de tutabilmek ve hep birlikte daha güzel bir Türkiye kurmak dileğiyle…