Ülkede ve dünyada yaşanan gelişmeleri doğru ve objektif şekilde vatandaşlara ulaşmasını sağlayan gazetecilik mesleği son dönemde iktidarlar tarafından sıkça zor durumda bırakılmasına rağmen yıllardır ayakta kalmayı başardı.

Kamuoyu oluşturmak öncelikli görevi olan gazetecilikte mesleğini daha ileri götürmek için çabalayanlar 1961'den beri her yıl 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor.

212 sayılı kanun” iş sözleşmelerinin yazılı olarak yapılması, sözleşmelere işin türü ve ücret miktarının yazılması gibi gazetecilerin sosyal ve yasal haklarını belirleyen hükümleri içeriyordu. Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapattılar.Bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımladılar.

Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

Yazar George Orwell gazetecilik birilerinin yazılmasını istemediği şeyleri yazmaktır,geri kalan her şey halkla ilişkilerdir diyor.

Bize gelince gazetecilik için kapkara bir yıldı 2022,

DFG’nin raporuna göre Türkiye’de 79 gazeteci tutuklu.

20 yılda dünyada öldürülen gazetecilerin çetelesine çıkaran Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü’ne göre Türkiye, dünyada Rusya ve Ukrayna’nın ardından “gazeteciler açısından en tehlikeli” üçüncü ülke.

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) raporuna göre, Türkiye, dünyada en fazla gazeteci hapse atan ilk beş ülkeden biri.

Gazetecilerin hedef alındığı tehditler, gözaltılar ve tutuklamaların dışında bir erişim engellemeleri, RTÜK’ün bağımsız ve eleştirel kanallara cezaları, Basın İlan Kurumu’nun resmi ilan durdurma cezaları da hız kesmedi. Protesto gösterileri, grevler ve konser yasakları ile ifade özgürlüğüne yönelik baskılar da yoğunlaştı.

Siyasi iktidarın medyayı hedef alan  gazetecilik meslek örgütlerinin “Sansür Yasası” olarak nitelendirdiği “Basın Yasası”  çok tartışılacak bir konu  .

Gazetecilerin tarafsızlığına bir örnek verelim,

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “doğalgaz müjdesi”ni açıklarken çoğu  bazı gazeteciler alkışladı,Ama unutmamak lazım “Gazeteci alkışlamaz”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.