Her güne kitabı katmak, kitapla çoğalmak, kitabın kokusunu solumak ne güzel.

Köşemin elverdiğince arada kitaplara odaklanıyorum, kitapları okur dostlarımla paylaşmaktan ayrı sevinç duyuyorum.

Bugün dört ayrı kentten Kuşadası’ndan, Devrek’ten, Datça’dan, Denizli’den gelen roman, öykü, anı, şiir kitaplarıyla olalım istedim.

Öyleyse buyurun dost kitaplara.

ÇÖL FEDAİSİ-KUŞÇUBAŞI EŞREF

Halit Payza’nın yıllardır Kuşadası’ndan seslendiğini, yazdığını biliyorum. Çalışkan bir yazın insanı. Öykü, deneme, biyografi, tarihi roman… Halit Payza’nın ürün verdiği dallar.

Varlık, Berfin Bahar, Çağdaş Türk Dili, Cumhuriyet Kitap, Aydınlık Kitap, Evrensel, Tmolos, Çağdaş Yaşam dergilerinde yazmayı sürdürüyor. Yanlış bilmiyorsam bugüne değin inceleme, roman, öykü, deneme alanında olmak üzere 11 kitabı yayımlandı. Son yapıtı “Çöl Fedaisi-Kuşçubaşı Eşref” ( Tarihçi Kitabevi, Aralık 2019).

Serüvenciyle kahramanlığı tartışmalı, ama korkusuzluğuyla da tanınan Kuşçubaşı Eşref’in “Tarihe Benden Haberler” adlı anı kitabından da yararlanarak kaleme almış romanı Payza.

“İleri görüş sahibi olamayan Enver Paşa gibi önderlerin, Cemal Paşa gibi ortalama komutanların peşinde kahramanlıkları zarar gören savaşçılardan”dır Kuşçubaşı Eşref. Dönemin karışıklığını iyi yansıtması açısından ilginç bir roman. Halit Payza’nın başarılı anlatımı, tarihi roman dilinin seçiciliği ile rahat okunan bir roman.

İBRAHİM TIĞ’DAN “SÖĞE”

Verimli, üretken bir şair, yazar, gazeteci, dergici İbrahim Tığ. Devrekli. 16 yıldan bu yana yazın-sanat dergisi Şehir’in emekçisi. Şiir, araştırma, derleme, mektup, öykü dallarında 12 kitabı var.

“Söğe”de Tığ’ın 20 öyküsü yer alıyor. İnsana odaklı yöresel konuları, “sıcak, içten, şaşırtmacalı” anlatımı, şairliğinin de katılımıyla yorulmadan okunacak öyküler. Yerel söyleyişlerin de öyküye farklı bir tat kattığını söylemeliyim.

Söğe, Artshoıp Yayınları’ndan çıktı. Tığ’ın rahat, akıcı dili şairliğinin de dokusuyla buluşunca tadınca öyküler çıkmış ortaya.

“DATÇA KAZAN, BETÇE KEPÇE”

Datçalı dostum Mustafa Kaptanoğlu, Datça’dan elinde “Datça Kazan, Betçe Kepçe” kitabıyla gelince sevindim. Kapak’ta Can Yücel’in ve Kaptanoğlu Mustafa’nın ilk gençliğinde kravatlı, takım elbiseli teknede çekilmiş fotoğrafı yer alıyordu.

Yusuf Ziya Özalp Datça’nın ilk avukatlarından. Datça’dan, Betçe’den (Eskiden Datça'nın batısında kalan bölümüne yörede Betçe adı verilirmiş) ilgili önemli belgeler, yaşlılardan dinlediği anılardan bir seçki yapmış.

Dramatik öyküler, Irak Kralı 2. Faysal’ın Datça ziyareti, Batırlı Halil Çavuş ile Rum güzeli Eleni’nin aşkları, kitabın ilgi çeken anlatılarından.

Özellikle şair Can Yücel’le 47 sayfaya yayılan anıları daha merakla, ilgiyle okudum. Kimi yerde gülmekten kendimi alamadım. Can Yücel de Datça’yla özdeşleşen bir şair. Onu Datça yerlisi bir kalemden izlemek ayrıcalık bence.

Kitap Datça Belediyesi Kültür Yayınları arasında çıkmış.

“PAYIMA DÜŞENİ YAŞIYORUM”

Doğal, içten, sade, yaşanmışlık duygularıyla kaleme alınan dizeler...

Hüseyin Çomak Denizli’de yaşıyor. İlk şiir kitabı “Payıma Düşeni Yaşıyorum”da kısa şiirler dikkat çekiyor. Çomak, biraz da haiku’ya özendiğini duyumsatıyor. Kimi şiirler de Orhan Veli esintisi seziliyor.

Hüseyin Çomak, kitabın son bir kaç sayfasına da “şiirli çizimler” dediği kara kalem çalışmalarını eklemiş.

Çomak’tan tadımlık bir kısa şiir: “Bir çocuk / Uçurtmasının peşinde / Gökyüzünü / Ödünç istiyor / Kuşlardan”

Yolu açık olsun.