Galatasaray, Derbi’de Fenerbahçe’yi Kadıköy’de 20 yıl sonra yendi. Gerilim filmlerine taş çıkartacak cinstendi maç. Tekmeler, tokatlar, yumruklar, itiş kalkışlar, sarılı kırmızılı kartlar, küfürler, su şişeleri, çakmaklar havada uçuştu. 22 futbolcu kızgın boğalar gibiydi! Kulübeleri dahil! En güzel analiz de usta spor yazarı Attila Gökçe’dendi; “Oynanan oyunda zarafet, taktiklerde maharet, davranışlarda asalet yoktu. Skor tabelasına diyeceğimiz yok. Oyunun gerçeği de orada yazılı zaten!”

***

Peki maçın önüne geçenlere ne demeli? -Fenerbahçe tribünlerinde bir pankart; “Seni de seni seveni de sevmiyoruz!”

Kutuplaşmanın göbeğindeki toplumu daha da ayrıştırmaz mı bu ve bu gibi hareketler. Nefret tohumları ekmek kime yarar? (Bir tarihte GS’nin merhum Kulüp Başkanı’nın da ‘Seni Sevmeyen Ölsün’ dediğini unutmadan!)

-Konuk tribünündeki bir grup GS’li tekbir getiriyor…

-FB Başkanı Ali Koç, kavgaya tutuşmak için protokoldan tribünlere atlıyor.

Yer yerinden oynuyor. İspanyol Marca Gazetesi başlık atıyor; “Türkiye’de çılgınlık. FB başkanı tribünden atladı!”

-FB Kaptanı Milli futbolcu Ozan Tufan canlı yayında: “TFF Temsilcisi GS kazandı diye video çekiyor. Böyle bir şey olabilir mi ya! Tarihte yok! Hakem iyi niyetli değil! Futbol farklı yere gidiyor!”

-Yıllar öncesinden bir video. Sarı-kırmızılı formalı taraftarlar metroda koro halinde küfürlü tezahüratta. Bir kadın elebaşına tokat atıyor. Aldıran yok!  Her taraftar grubunda var bunlardan! Seviyesizlik, çukurluk almış başını gidiyor.

-FB takım otobüsü, FB’li taraftarlarca taşlanıyor!

-GS Teknik Direktörü’nün kızı “Ali Koç’a göndermeli” tweet atıyor: “Sicilin parayla, nüfuzla, reklamla doldurulamadığı yerdeyiz!”

-Cumhurbaşkanlığı danışmanları sıraya giriyor, paylaşım üzerine paylaşım yapıyor Yiğit Bulut: “Yaşananlar futbolu oynatamayan bir başkanın sonuydu. Bu gece, haftalardır taraftarını devlete kışkırtan bu şahsın tribünden kendi taraftarlarının üstüne atlaması ile bitti!”

Mehmet Uçum: “Ne yani FB size muhtaç mı sandınız? Bu büyük camiaya her türlü dipi yaşattınız, yük olmayı bırakın.”

Ali Koç, Ersun Yanal, takımın hataları ayrı konu da. Neden bu işe siyaseti karıştırıyorsunuz?

***

Dünyada çok önemli derbiler var. Bir Barcelona-Real Madrid derbisi. Resmen futbol festivali.

M.United-Liverpool, Roma-Lazio, PSG-O.Marsilya, Boca Juniors-River Plate, Schalke-Dortmund derbilerini dünya hayranlıkla izlemiyor mu? Sahada oynanıyor, sahada kalıyor her şey! Neden bizim FB, GS, BJK arasındaki derbiler güzelliklerle anılmıyor? Şehitlerin, depremlerin, işşsizlik, hayat pahalılığı,vs. önüne geçiyor hep. Liglerimizde futbol yok, futbolsuzluk var!

Niçin tribünler sahada, salonda olsun, “Vur, kır, parçala, bu maçı kazan” diye bağırıyor?

Gelişmiş bir spor kültürüne sahip değiliz! Siyaset dünyamızla bataklığa dönmüş futbolumuz arasında benzerlik söz konusu. Futbolda şiddet kaos, ülkede şiddet kaos. Türkiye’nin futbolu; futbolun Türkiye'si!

Derbi’ymiş!.. Neticede; “Türk Futbolu Ülkenin Aynası.” Alın kesin yapıştırın!..