Sürpriz miydi Elazığ depremi? Sadece üç buçuk ay önce Prof. Dr. Naci Görür CNN Türk’te şöyle konuşmuş: “…Elazığ-Bingöl arası, özellikle Sivrice gölünün bulunduğu taraflar... … buralarda ciddi şekilde çalışmalar yapıp, kentsel dönüşüm dediğim 6 parametre üzerinde çalışmaları gerekiyor.”

Umarım bilim adamlarının ve İmamoğlu’nun uyarıları bundan sonra göz önüne alınır ve ‘Kanal İstanbul’ bir daha dokunulmamak üzere rafa kaldırılır.

İmamoğlu, İşsizlik ve Turizm

Geçtiğimiz hafta, Turizm Çalıştayı’nda “TÜİK rakamlarına göre Türkiye’deki işsizlik oranının yüzde 15’e yaklaştığını” söyleyen; işsizlik sorununu çözecek, istihdam yaratacak en önemli sektörün turizm olduğunu belirten İmamoğlu’na tamamen katılıyorum.

Son zamanlarda, özellikle Kuzey Ege Turizmi üzerine kafa yormaya başladım. Bölgenin turizm potansiyeli çok yüksek, ama çok azından yararlanabiliyoruz. Ayvalık’ın başarılı belediye başkanı Mesut Ergin ile yaptığımız görüşmede de temel konu turizmdi. Mesut Başkan’ın yüzü gülüyordu, çünkü çok sevdiği turizmle uğraşırken, yanında konuyu iyi bilen Hüseyin Baraner, Ümit Özgültekin, Kadir Temizel, Ali Jale ve Merih Arslan vardı.

Kuzey Ege Turizminin Başkenti Ayvalık

Kuzey Ege turizminin merkezi şimdiden belli: Ayvalık. Bunun gerekçelerinden ilki, çok iyi korunmuş bir tarihi kent yapısına sahip olması. Ayvalık’ta Anıtlar Kurulu tarafından tescilli 1850 tarihi bina, kilometrelerce boyunca uzanıyor ve bu özelliğiyle dünyada tek.

Girit, Midilli ve Boşnak mutfağının, yerel yemeklerle kaynaşmasıyla oluşan zengin mutfağı, sağlık kaynağı zeytin ve zeytinyağı, Kaz Dağları’ndan gelen yüksek oksijen konsantrasyonu, doğal güzellikleri, kumu, plajı, otelleri ve pansiyonları, restore edilmiş veya camiye dönüşmüş tarihi kilise ve şapelleri, güleryüzlü, aydın ve dürüst halkıyla Ayvalık, ‘Turizm Başkenti’ unvanını hak ediyor.

Bergama, Assos, Antandros, Aigai, Truva, Efes, Tralleis, Sardes gibi birçok antik kentin ortasında bulunması, Edremit havaalanına yakınlığı, Ayvalık’tan Midilli’ye sık feribot seferleri bulunması diğer önemli avantajları. İzmir-Midilli feribot seferlerinin de başlamasıyla, Selanik’ten Midilli’ye, Midilli’den Ayvalık ve İzmir’e turist akını yaşanacaktır. Karşıyaka’nın başarılı belediye başkanı sevgili meslektaşım Cemil Tugay ve Yunanistan İzmir Başkonsolosu Sayın Argyro Papoulia ile gerçekleştireceğimiz toplantıda, “Tek tatil, iki ülke” sloganı ile turizmde işbirliği, önemli bir başlık olacak, sanırım. Turizmci İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sevgili Tunç Soyer’in de katılımıyla harika projeler geliştireceğimiz kanısındayım.

İlk Hedef Gurme ve Kültür-Tarih Turizmi

Başkan Mesut Ergin ve Hüseyin Baraner önderliğinde kurduğumuz International Association of Gourmet Destinations (Uluslararası Gurme Destinasyonları Derneği) Ayvalık’ın ve Kuzey Ege’nin turizmine önemli katkı sağlayacaktır. Ayvalık Belediyesi tüm gücüyle, 30 Ocak’ta başlayacak Doğu Akdeniz Turizm Seyahat Fuarı’na (EMITT) hazırlanıyor. Hedef Ayvalık’ın tanıtımı ve turizm sezonunu 12 aya yayabilmek… Gurme ve kültür-tarih turizmi ön planda olacak. Özellikle bahar ve yaz aylarında, bol oksijene gerek duyan kronik obstrüktif akciğer hastalarını (KOAH) hastalarını da bekliyoruz, Ayvalık’a.

Karakoç Barajı’na “Hayır”

Gündemdeki Karakoç Barajı’nı da konuştuk, Mesut Başkan’la. Üç kilometre ötede yeni yapılmış bir baraj varken, bu baraja gereksinim olmadığını; proje gerçekleşirse, çok sayıda asırlık zeytin ağacının heba olacağını, nem artışı ile ekosistemin bozulacağını, turizmi olumsuz etkileyeceğini belirtti ve projeye “Hayır” dedi.

Zeytin ağaçlarımızı koruyalım… “Olea prima omnium arborum est”; yani “Zeytin bütün ağaçların ilkidir”.