Depremin üzerinden 18 gün geçti. Bölgedeki vatandaşlarımız görünen o ki daha uzun süre zorluklarla, acılarla mücadele etmeyi sürdürecek.

Hepimiz elimizden geldiğince; ama az ama çok demeden depremzedelere destek olmaya çalışıyoruz. Ve buna devam da edeceğiz.

Depremin etkilediği patili dostlarımız için de STK’ların ve gönüllülerin insanüstü çabası sürüyor. Bir yandan kalbimiz ve dualarımız deprem bölgesindeki canlarla birlikte ama diğer yandan da hayat diğer bölgelerde bize ihtiyacı olan patili dostlarımız için devam ediyor.

*

Sahipsiz sokak hayvanları için kış Türkiye’nin her yerinde zor geçiyor.

Mama fiyatlarındaki artışın hayvan severleri ne kadar zorladığını; özellikle de sokaktaki yüzlerce sahipsiz cana sahip çıkmaya çalışan gönüllülerin belini büktüğünü defalarca yazmıştık.

Hele bir de şehir merkezinden uzakta olan, yazları nüfusu kalabalık olup da kışın herkesin elini eteğini çektiği beldelerimiz var ki şu anda buralarda sokak hayvanları yardıma muhtaç durumda.

Bizleri sevindiren gelişme ise gönüllülerin sokak hayvanlarını yaşatma çabasına bazı duyarlı işletmelerin verdiği destek.

Bu destek öyle değerli ki, mutlaka bilinmeli, konuşulmalı, örnek gösterilmeli.

*

Yaz tatilinin gözdesi Çeşme, kışın besleme konusunda sıkıntı yaşanan ilçelerden biri… Çeşme’nin özellikle merkeze uzak bölgelerinde aç biilaç gönüllülerin yolunu gözleyen yüzlerce can var.

Çeşme’de besleme işini koordine eden isimlerden HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, zor zamanlardan geçtikleri şu günlerde imdada can dostu işletmelerin yetiştiğini anlatıyor.

“Çesme'de Boyalık Beach Hotel ve Ilıca Hotel’den can dostlar için artık yemekleri almaya başladık. Özdilek AVM ve Wyndham İzmir zaten bizlerle artık yemekler konusunda işbirliği yapıyordu. Topladığımız yemekleri çoğaltarak sokaktaki can dostlarımıza dağıtıyoruz. Bu soğuk kış günlerinde onların karınları işte böyle duyarlı işletmelerin de desteğiyle doyabiliyor. Tüm otel ve iş yerlerine örnek olmasını diliyorum” diyor.

*

Gönüllülere nefes aldıran, umutlarını yeşerten, mama konusunda her zaman destek veren markaların başımızın üzerinde yeri var.

Sosyal sorumluluk projesi kapsamında sokak hayvanlarını unutmayan, onların aç karnının doymasına vesile olan markalara teşekkür ediyor; örneklerin çoğalmasını diliyoruz.

*

---Teşekkürler dostlar---

Türkiye’de 10 kentimizi yıkan depremde ilk günden itibaren canla başla mücadele eden arama kurtarma ekiplerinin en büyük desteği eğitimli köpekler oldu.

Patili kahramanlar yüzlerce insanın enkazdaki yerini tam isabetle tespit ederek kurtarılmalarını sağladı. STK’ların yanı sıra AFAD, Jandarma Özel Asayiş Komutanlığı (JÖAK), Polis Arama Kurtarma (PAK) ve itfaiyelere ait onlarca arama kurtarma köpeği depremde yorulmadan çalıştı. Ayrıca 53 ülkeden toplam 429 özel eğitimli köpek de sahada yer aldı.

HAYTAP tarafından paylaşılan bilgiye göre bazı kahraman köpeklerin kurtardığı insan sayısı şöyle:

Tetik 33 kişi, enkaz altında can veren Proteo 3 kişi, Sıla 12 kişi, Gece 18 kişi, Işıl-Hermes-Haçiko ve Max’ten oluşan grup 74 kişi, Killian 17 kişi, Alfa 20 kişi, Leader 1 kişi, Köpük 6 kişi, Tobaek-Haetae ve Tori’den oluşan grup 8 kişi, Ateş 12 kişi, Torin 2 kişi, Şilan 3 kişi, Venüs 1 kişi, Alfi 172 yer tespiti.

Size çok ama çok teşekkürler dostlar.

*

DÜNYADAN BİHABER

2023 bu türler için tükeniş yılı olmasın

Uluslararası Doğayı Koruma Birliği'nin (IUCN) açıkladığı Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi’ne göre dünyadaki köpekbalıklarının ve vatozlarının en az %37'si, resif mercanlarının %33'ü, memelilerin yüzde 26’sı (deniz hayvanları dahil) ve sürüngenlerin yüzde 21'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Biyolojik türlerin küresel koruma durumunun dünyanın en kapsamlı envanteri olan Kırmızı Liste,

2023 yılı için okyanustaki birçok tür için alarm veriyor.

Aşırı avlanma, habitat kaybı ve bozulması, kirlilik ve iklim değişikliği gibi nedenlerle acilen korunmaya ihtiyaç duyan, en ciddi tehlike altındaki deniz canlılarından bazıları ise şöyle sıralanıyor:

Vaquita: Yalnızca Meksika'nın Kaliforniya Körfezi'nde yaşayan bu yunus türünün popülasyonu son 20 yılda %94 azaldı.

Kuzey Atlantik Buzul Balinası: Bu balina türünün 340 bireyin altına düştüğü tahmin ediliyor.

Yangtze Yüzgeçsiz Domuz Balığı: Çin'deki Yangtze Nehri'nde yaşayan bu tür korunamazsa neslin 10 yıl içinde tamamen tükeneceği tahmin ediliyor.

Hawaii Foku: Kuzeybatı Hawai Adaları'na özgü olan Hawai Keşiş Foku’ndan son araştırmalara göre, sadece 1.400 tane kaldı.

Dev Manta Vatozu: Bu canlının popülasyonu 87 yıl içinde %50 ila %79 arasında düşüş yaşadı. Dünyada bugün yaklaşık 100 ila 1.500 arasında manta vatozu var.

*

BİZİM GEZEGEN

Geri dönülmez yola girmek için 6 yılımız kaldı!

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentinin merkezinde Metronom adlı bir yapı bulunuyor. Bu yapının üzerinde dev bir dijital saat yer alıyor. İlk olarak bir sanat projesi kapsamında 1999 yılında kurulan Metronom, 2020 yılından bu yana ise insanlığı yaklaşan küresel ısınma felaketine karşı uyarmak ve bilinçlendirmek için çalışıyor.

Saat, 20 Eylül 2020 yılında küresel ısınma ve buna bağlı iklim değişikliğinin etkilerine engel olmak üzere bir hatırlatıcı olarak yeniden programlandı. Gan Golan ve Andrew Boyd adlı iki sanatçı tarafından projelendirilen İklim Saati adlı eser iklim değişikliği geri döndürülemez bir hale gelmeden insanlığın harekete geçebileceği ne kadar zamanı kaldığını gösteriyor.

20 Eylül 2020’de küresel ısınmayı durdurmak için 7 yıl 103 gün 15 saat 40 dakika 7 saniyemiz vardı.

24 Şubat 2023 itibarıyla küresel ısınmayı 1,5 C ile sınırlamak için kalan süremiz 6 yıl 127 gün ve sadece birkaç saat. Ve İklim Saati geri sayımına aralıksız devam ediyor.

*

KULAĞIMIZA KÜPE OLSUN

“Hepimizin bir annesi vardır: Toprak.”

Victor Hugo

Yanlış tarımsal uygulamalar, evsel ve endüstriyel atıklar, yoğun pestisit kullanımı derken toprağa büyük zarar veriyoruz. Bizi besleyen, barındıran, dönüştüren, tüm doğaya can veren Toprak Ana’yı korumak için ne zaman çalışacağız?