Size bugün bir başarı öyküsünden söz etmek istiyorum.
Çok uzakta değil, İzmir'in Ödemiş ilçesinin Bademli beldesinde 1968 yılında 5-10 arkadaşın yan yana gelip kurduğu bir kooperatifin öyküsüdür bu.
Aydın dağlarının kuzey dağı eteğinde dört derenin delta yaptığı yerlerde kurulmuş eski bir yerleşim yerinde, iklimin ve bölgesel farklılığın getirmiş olduğu rutubet kendiliğinden bir ormanı yaratmış.
İşte doğanın bu olanaklarından yararlanan ataları, tohumdan, Çelikten meyve fidanı üretmeye başlamışlar.
Bir araya gelen arkadaşlar fidan üretimini çoğaltmak için el ele vermişler.
1969 yılında 1163 sayılı kooperatifler Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle 1970 yılında bu kanuna intibak yapılmış.
Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nden söz ediyorum.
Ve onun kurucularından, çok uzun yıllar başkanlığı üstlenen Mehmet Selçuk Bilgi’den.
1975 yılında üretim doruğa ulaşmış, fidancılıkta Türkiye’nin dört bir yanında ünlenmiş.
Mehmet Selçuk Bilgi Bademli Belediye Başkanı seçilince Badem Su Tesislerini kurarak İzmir’e damacana ile su satmaya kooperatifin gelirini artırmaya başlamış.

İHRACAT DA YAPIYORLAR

Fidancılıkta giderek güçlenen Kooperatif 1984 ile 1990 yılları arasında 3 milyon muhtelif meyve fidanının satışını Suriye ve Ortadoğu ülkelerine satmış.
Gerek bu ülkelerde fidan üretmek gerekse bu ülkelerin meyve fidanı, dış mekan süs bitkisi gereksinmelerini karşılamış bir kooperatiften söz ediyoruz.
Ortakları ile başarıdan başarıya adım atan, istihdam yaratan kooperatif süreç içinde zeytinyağı Üreticilerine yatırım yapmış, süt hayvancılığı yapanlar için işletme kurmuş. Meyve fidanı üreticileri için soğuk hava depoları, doku kültürü laboratuvarı, zeytinyağı fabrikası, meyve üreticileri için yaş meyve tasnifleme, depolama ve ambalajlama organizasyonu kurulmuş.
Süt, yoğurt üretimi, peynir üretimi dahil bu başarılı kooperatif hem Ödemiş, İzmir ekonomisine hem de Türkiye ekonomisine büyük katkı koyuyor.

BAŞARI ÖYKÜSÜ

Kırsaldan kente göçün önlenmesinde büyük başarı öyküsü yazan kooperatifin başındaki küçük dev adam Mehmet Selçuk Bilgi’yi ayakta alkışlıyorum. Secereli meyve fidanını bugün 17 ayrı ülkeye ihraç eden Kooperatif başkanı Selçuk Bilgi’nin ulusal televizyonlarda bu başarı öyküsünü anlatması tarımı yönetenlere örnek olması açısından çok önemlidir.
Bir eğitimci, bir yazar olarak Selçuk Bilgi gibi insanların çoğalması dileğiyle kendisine teşekkür ediyor, sevgilerimi sunuyorum.