Bergama’dan hukuk dışı yollarla Berlin’e kaçırılan ve bugün buradaki müzede sergilenen Zeus Sunağı’nın Türkiye’ye geri dönmesi olanaksız değil, ama zor. Oyunu kuralına göre oynamamız, önce güç birliği, ardından hem Türkiye’de hem dünyada kamuoyu oluşturmamız gerek.

Tunç Soyer, Sefa Taşkın ve Asklepion’da Meclis Toplantısı

İki önemli kozumuz var; İzmir’in başarılı Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Bergama’nın önceki efsane belediye başkanlarından Sefa Taşkın; her ikisi de bu konuda çok hevesli. Soyer’in harika bir düşüncesi var: “Ağustos ayı içinde bir Meclis toplantısını Bergama’daki Asklepion’da yapmak.” Bu toplantıda sanırım Taşkın da meclis üyelerini konu ile ilgili bilgilendirecek.

Hem Soyer, hem de Taşkın bu konunun siyaset üstü olması gerektiğini vurguluyor. Soyer sunağın Türkiye’ye getirilebilmesinin ancak Dışişleri ile Kültür ve Turizm Bakanlıklarının desteğiyle olası olduğunu söylüyor. Taşkın çalışmalarını, Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu ile işbirliği içinde sürdürürken, Koştu da Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile temasta. Bu partiler üstü işbirliği, başarı şansımızı arttırıyor.

Verilecek mücadelede, hukuk, diplomasi ve basın da çok önemli. Soyer ve Taşkın ile yaptığımız görüşmeler doğrultusunda, bu yolda önemli katkılar sağlayabileceklerini düşündüğümüz kişilerden, görüşme fırsatı bulduklarımın tümü katkı sağlamayı sevinerek kabul etti. 

Hukukta Sabih Kanadoğlu ve Prof. Dr. Sibel Özel

2007’de ‘Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Hukuku’ kitabını yazan, manevi babam Sabih Kanadoğlu ile konuyu uzun uzun görüştük, neler yapabileceğimizi tartıştık. Yazdığı kitabında birçok atıf yaptığı Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sibel Özel’le yaptığımız görüşmenin ayrıntılarını kendisine aktardım. Yıllardır bu alanda çalışan Prof. Özel de kamuoyu oluşturmanın ve ilgili bakanlıkların desteğinin önemini vurguluyor. 

Diplomaside Onur Öymen

Diplomasi konusunda ilk aklımıza gelen isim olan ve Almanya’yı çok iyi tanıyan duayen diplomat Onur Öymen, bizlere destek vermekten mutlu olacağını dile getirdi ve “Biz karşılığında Almanya’ya ne vermeyi önerebiliriz, düşünelim” dedi. “İşte diplomasi bu” dedim, kendi kendime.

Basında Cumhuriyet, 9 Eylül ve Ege’de Son Söz

Kamuoyu yaratmada basın çok önemli. İlk planda görüştüğümüz Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’a ve 9 Eylül Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Attila’ya verdikleri destek sözü için çok teşekkürler. Alev Bey’le daha ayrıntılı görüşeceğiz, ilk ricam beni Özgen Acar ile tanıştırması olacak. Ege’de Son Söz’de Muhittin Akbel bu konuda çok güzel köşe yazıları yazıyor; umarım daha çok basın kuruluşu konu ile ilgilenir. Bazı tarihi eserlerin Türkiye’ye dönmesine katkı sağlayan Salih Güney de bizleri destekleyecek.

“Taş Yerinde Ağırdır”

Sefa Taşkın bu çarpıcı slogan altında kısa yazılar ve çarpıcı fotoğraflarla sunağın Bergama’ya getirilmesi için çaba sarf ediyor. Diyor ki: “Zeus Sunağı Anadolu insanının ulaştığı sanatsal yeteneğin doruğudur. Onu, 160 yıl önce parçalayarak, kağnıyla, vapurla, trenle hoyratça taşıyarak kaçırmaya; bombalanma gibi büyük riskler altında bırakmaya kimsenin hakkı yoktu. Bugün de onu Avrupa’nın ortasında hayvanat bahçesinde kafese kapatılmış bir maymun gibi teşhir etmeye kimsenin hakkı yoktur. ‘O’ soğuk ve puslu Berlin’e değil, güzel Bergama’ya, Anadolu’ya aittir. Neden geri gelmesin ki?” Ayrıntılar başka bir yazıda...

Rotary 2440. Bölge’den Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne Ventilatör Bağışı

Celal Bayar Üniversitesi Hastanesi’ne çok kaliteli ve gelişmiş bir ventilatör bağışı yapan Rotary 2440. Bölge’ye, başta önceki Guvernör Fatih Akçiçek olmak üzere, tüm katkı sağlayanlara çok teşekkür ederiz. Aynı hastaneye, kendi üretimleri olan harika anestezi maskelerinden 20 adet bağışlayan Meditera Yönetim Kurulu Başkanı Atilla Sevinçli ağabeyime de çok teşekkürler.