Bergama…

Almanya’ya kaçırılmış olan ve bugün bütün görkemiyle Berlin’de sergilenen ZEUS ALTARI’nın asıl sahibi…

Zeus Altarı’nın, 1865 ile 1880 tarihleri arasında Bergama’dan çalınarak Almanya’ya götürülmesi bir tür kültür felaketi…

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Zeus Altarı’nı Berlin’den Bergama’ya geri getirmek, onu ait olduğu topraklara kavuşturmak için iki yıl önce bir hareket başlattı. Konumuz olan oratoryo, Başkan Soyer’in bu hareketinin bir parçası…

Elbette Zeus Altarı’nı geri getirmek için daha önce, Bergama Belediye Başkanı olduğu dönemde Sefa Taşkın çok önemli çalışmalar yapmıştı. Belleklere yerleşmiş olan o kampanya sırasında Başkan Taşkın, Berlin’e bir çıkarma yapmış, dünya basınının ilgisini Bergama’ya çekmişti. Bugün bile aynı enerjiyle çalışmakta olan Taşkın, “Taş Yerinde Ağırdır!” sloganı ile sosyal medya üzerinden sürekli yazışmalar yapmaktadır.

BERGAMA ORATORYOSU
Oratoryonun sözcük anlamı şudur; Solo sesler, koro ve orkestra için yazılmış, içinde oyun bulunmayan kutsal nitelikte müzik eseri!

20 Eylül Salı akşamı saat 19 30’da Bergama’daki Asklepion Antik Tiyatro’da “Sunağın Gözyaşları” adıyla sahneye konulacak olan oratoryo ile herkesin dikkati bir kez daha Bergama’dan kaçırılan Zeus Sunağı’na çevrilecek.

İzmir’den katılmak isteyenler için Bergama’ya, Ahmet Adnan Saygun önünden otobüsler kaldırılacak…

BERGAMA ANNE ZEUS ALTARI YAVRUSU
Bergama’yı, yavrusu Zeus Sunağı’nı yitiren bir anne… Zeus Sunağı’nı da annesinden kaçırılarak Berlin’in ortasına bırakılan bir yavru olarak betimleyen bu oratoryoda;

Bergama Ana’nın derin üzüntüsü, Berlin’deki yavrunun annesine özlem duyan çığlıkları ve bütün bunları sadece izlemekle yetinen Tanrılar Tanrısı Zeus’a sitem var!

Ve elbette bu hırsızlığa göz yuman -güya uygar!- batı dünyasına da suçlamalar yöneltiliyor!

ORATORYO’NUN MİMARLARI
Oratoryo düşüncesinin sahibi, Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi Müdürü, Keman Sanatçısı Emel Akçay! Kültür’den sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay ile Kültür Daire Başkanı Kadir Efe’nin katkıları da çok büyük!

Oratoryonun sözlerini (libretto) Ankara Devlet Opera ve Balesi’nden Sayın Gülümden Alev Karaman yazdı. Orkestra şefliğini İzmir Devlet Opera ve Balesi’nden, aranjör ve besteci Tolga Taviş, anlatıcılığı Hakan Gerçek, koro şefliğini de Çiğdem Aytepe yapacak.

Ses sanatçıları olarak; Soprano Eylem Demirhan Duru, Mezo Soprano Ferda Yetişer ve Tenor olarak da Erdem Erdoğan’ın performanslarını izleyeceğiz Cuma akşamı!

Zeus Altarı’nı geri getirebilir miyiz bilemiyorum ama, bu tür sanatsal olayların Türkiye’nin tanıtımına yardımcı olacağı bir gerçek…

Hele de, özgün niteliği bulunan bu oratoryo, başta Berlin olmak üzere Avrupa ülkelerinde sahneye konulabilirse…