Dünya büyük bir kaos içine itiliyor. Amerika, Çin, Rusya arasındaki hegemonik etkinlik kurma politikaları, yeni bir dünya düzenine egemen olma girişimleri global bazda bir “Ateş Çemberi” içerisine sokuyor. 20. yüzyılın geçerli olan ideolojileri bir bir yıkılırken bunların üzerine oturtulan politikalarla birlikte sosyal ve ekonomik düzen ve ülkelerin safları da değişiyor. Nükleer savaşların olabileceği dile getirilen günümüzde, lokal çatışmalarla hedeflere ulaşılmaya çalışılıyor.

Etnik, din ayrımları, mezhepsel çatışmaların körüklenmesi, yeraltı kaynaklarının paylaşılması, kuraklık, enerji kaynaklarının belirli ellerde toplanması, terör, bu kavganın ana unsurlarını oluşturuyor. Ukrayna, Yemen, Irak, Suriye, Afrika’daki silahlı çatışmalar, Tayvan krizi, Kuzey-Güney Kore arasındaki gerilim, Singapur, Kuzey Kutbu’nda etkin olma çabaları, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika Cumhuriyeti gibi ülkelerin de bu paylaşımda yer alma girişimleri hegemonik kavganın evrensel boyuttaki göstergeleridir. İlk önce dünya sonra uzay görüşü çerçevesinde hareket eden Amerika, Çin ve Rusya, anlaşılan bu yüzyılın
sonunda yapay zekanın ve onların emrindeki robotların yönlendireceği bir dünya temelini atmaktadırlar.

Amerika’nın 52. eyaleti konumuna getirilen Yunanistan’la olan gelişmeleri bu açıdan değerlendirilmelidir. Türkiye’nin bu gelişmeler karşısında etkin bir politika oluşturması için yurtiçinde birlik ve beraberliği sağlayacak bir söylem ve eylem atılımına gerek vardır. Bu iktidarın tutumuna bağlıdır. İçine alınmaya çalışıldığımız “Kıskaç” ancak bu şekilde kırılabilir.