Edremit Körfezi’nin oksijen kaynağı, dünya cenneti Kaz Dağları’nda doğa katledildi. Yörede yaşayan 180 bin kişinin tek temiz su kaynağı olan Atıkhisar Barajı'ndan sadece 14 km. uzaklıkta gerçekleşti, bu katliam. 45.650 ağaç kesimi için izin alan Kanada’nın Alamo Gold firmasının 195.000 ağaç kestiği ortaya çıktı.

Sadece oksijen ve temiz su kaynaklarımız, tarım alanlarımız değil, tehlikede olan… Dünyada sadece Kaz Dağları’nda bulunan bazı ağaç ve bitki türleri de tehlike altında… Aynı bölgede bulunan ve ruhsatları alınmış Ağı Dağı ve Çamyurt projeleri, tehlikeyi daha da büyütüyor.

Sorun sadece yakın yerleşim yerlerinin değil, sürekli esen poyraz sayesinde Kaz Dağları oksijeninden yararlanan Ayvalık gibi ilçelerin de sorunu. Projede siyanür kullanılarak elde edilmesi planlanan 2.400 ton altının sadece yüzde 4’ü devlete kalacak.

Turizm İçin Büyük Tehlike

Önceden de yazdım; körfez bölgesinin çok büyük bir turizm potansiyeli var. Türkiye’nin en yüksek oksijen konsantrasyonuna sahip olması, şifalı sıcak su kaynakları ve ılıman iklimi ile sağlık turizmi açısından gerekli tüm nitelikleri taşıyor. Kaz Dağları’nda ağaç keserek oksijen kaynaklarımızı tüketmek ve yeraltı sularımızı kirletmek ‘Altın Yumurtlayacak Kaz’ı kesmek anlamına geliyor.

Bölge, arkeoloji turizmi açısından da müthiş bir potansiyele sahip. Dünyaca ünlü Truva ve Bergama Antik Kentlerine yakınlığından bahsetmiyorum. Altınoluk yakınlarında bulunan ve Truva Savaşı’ndan kaçan Aeneas’ın kurduğu söylenen Antandros’ta muhteşem eserler gün yüzüne çıktı, çıkmaya devam ediyor. Ayvacık, Behramkale’deki Assos Antik kenti zaten biliniyor. Çanakkale’de yakında başlayacak kruvaziyer turizminin Ayvalık’ta kurulacak bir kruvaziyer limanıyla gelişmesi, özellikle Antandros’un dünyaca tanınmasını kolaylaştıracaktır. Gelecek turistlerin korunmuş bir doğa ile karşılaşmaları çok önemli…

Sorun Partiler Üstü Olmalı

Bugüne kadar katliama tepki verenler, başta Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ile aynı zamanda Ege ve Marmara Çevre Belediyeler Birliği Başkanı olan Edremit Belediye Başkanı Selman Hasan Arslan olmak üzere, CHP’li belediye başkanları ve CHP milletvekilleri… Kendilerini kutlarken, bu konunun siyaset üstü tutulmasının yararına inanıyorum. Bir teşekkür de duyarlı sivil toplum örgütlerine ve Haluk Levent gibi sanatçılara... Ulusal değerlerimizin kıymetini bilen, geri kazanılması olanaksız doğal güzelliklerimizin, üç beş ton altın için emperyal güçlere peşkeş çekilmesine karşı olan tüm gerçek milliyetçi ve vatanseverlerin ortak hedefte birleşmeleri gerektiğini düşünüyorum.

Gerçek Milliyetçiler Ne Yapmalı?

Katliama tepki göstermeli; doymak bilmeyen emperyal güçlere “Dur” demeli! Elinden geleni yaparak, yazarak, çizerek, paylaşarak; TEMA’nın change.org sitesindeki kampanyasına imza atarak, tepki verenleri destekleyerek…

Özetle:

Daha ilk aşamada ÇED raporuna aykırı olarak, aldığı iznin 4-5 katı ağaç kesen firmanın ruhsatı derhal iptal edilmeli; diğer altın arama projeleri de…

Kaz Dağları’nda altın çıkarmak için ağaç kesmek, ‘tavuk’ elde etmek için ‘Kaz’ı feda etmeye benziyor…

Hem yanlış hem de mantıksız!