Türk futbolu harika bir oyuncu havuzu yakaladı bir mevki dışında. Kaleciler desen Mert Günok, Uğurcan Çakır, Altay Bayındır, Volkan Babacan ilk akla gelenler. Savunmacıları sıralasan Çağlar Söyüncü, Merih Demiral, Kaan Ayhan, Ozan Kabak, Mert Çetin İtalyan takımlarını kıskandırır. Orta sahalar desen Hakan Çalhanoğlu, Yusuf Yazıcı, Ozan Tufan, İrfan Kahveci, Dorukhan Toköz, Mert Hakan Yandaş, Okay Yokuşlu, Oğuzhan Özyakup, Cengiz Ünder, Abdülkadir Ömür.. O kadar çok alternatif var ki orta sahadaki 5 formayı kime vereceğini şaşırırsın. Ancak forvet rotasyonundaki kısırlık Şenol Güneş'in kısa ve orta vadede en büyük sorunu olacağa benziyor. Birinci forvetimiz olarak gözüken 35 yaşındaki Burak Yılmaz'ın Euru 2020(Korona virüsten dolayı 2021'de oynanacak) son turnuvası olacak. Beşiktaş'tan sonra İngiltere'de rüştünü ispatlayamayan Cenk Tosun ve İspanya Ligi'nde bir türlü yıldız eşiğini atlayamayan Enes Ünal'la birlikte Fortuna Düsseldorf forması giyen Kenan Karaman en gerçekci 3 forvet rotasyonumuz olarak gözüküyor. Hatta Kenan, 1 ay sonra Euro 2020 düzenlense 9 numaralı formamızı giymeye hakeden yegane futbolcu olarak gözüküyor. Peki 10 yıllık bir plan dahilinde bu kadar forvet yeterli mi? Tabii ki değil. Gurbetçi genç yetenekler Schalke 04'lü Ahmed Kutucu ve Nimes forması giyen Umut Bozok dikkatle takip edilen isimler ancak, Türkiye ligindeki oyuncu havuzunu mutlaka artırmalıyız. Peki nasıl? Süper Lig ekiplerimiz gol sorununu yıldız yabancılar transfer ederek çözüyor ve Türk forvetler yedek kalıyor. Muriqi'nin arkasında bekleyen Mevlüt Erdinç, Falcao'nun olmadığı maçlarda fırtına estiren Adem Büyük gibi. Artık 2 oyuncunun da 30 yaşının üstünde olduğunu varsayarsak, alt liglerdeki yeni yüzlere şans vermenin vakti gelmedi mi? Çağlar Söyüncü, Süper Lig'i teğet geçip 1. Lig'den Bundesliga'ya, Zeki Çelik İstanbulspor'dan Fransa 1. Ligi'ne transfer olmadı mı? Gelin alt liglerde keşfedilmeyi bekleyen forvetleri bir inceleyelim.

***

Kemal Rüzgar: Evet TFF 1. Lig'de de 5 yabancı kuralı var ve alt ligde de takımlarımız yabancı tercihini forvetlerden yana kullanıyor. Gol krallığı listesine baktığınızda bunu rahatlıkla görebiliyoruz. Ancak bakmayı bildikten sonra daha doğrusu istedikten sonra şans verilmeyi bekleyen onca yetenek var. Onlardan biri Altınordulu Kemal Rüzgar. Bu sezon kırmızı lacivertlilerde 9 gole imza atan 24 yaşındaki gurbetçi oyuncu, bir forvette aranılan tüm özelliklere sahip. Duvar olma, kafa toplarındaki üstünlük, son vuruşlardaki başarı. Milli takım gözlemcilerinin mutlaka radarına alması gereken bir isim.

***

Selim Ilgaz: Her ne kadar Hatayspor'da çoğunlukla sağ açık gibi oynasa da kumaşı, fiziksel özellikleri ve sert şutlarıyla ben santroforum diye bağıran bir oyuncu Selim Ilgaz. Fransa altyapısı çıkışlı 24 yaşındaki oyuncunun hala Süper Lig ekipleri tarafından keşfedilmemesi, sadece yabancı hayranlığımızla açıklanamaz da ne olabilir. Adı Selim Ilgazoviç olsa çoktan Süper Lig kulüpleri sıraya girmişti bile. Hem Şenol Güneş'in Cenk ve Kenan'ı beraber oynattığı gibi, kenarda kırık forvet oynamaya çok müsait bir isim Selim.

***

Kubilay Kanatsızkuş: Hiç kimse bu kadar kolay harcanmamalı. Sadece futbolda degil hayatın her yönünde. Bir şansı daha haketmelidir insan. Kubilay da bunun örneklerinden oldu. İlk çıktığında, Türkiye yeni bir pivot santrfor kazandı derken, kariyeri Batuhan Karadeniz misali düşüşe geçen 22 yaşındaki forvet, nihayet bu sezon geri döndüğü Bursaspor'da patlama yaptı. Umarım ligin geri kalanı ve çıkarlarsa Süper Lig'de emekli Ukraynalı Seleznyov'un arkasında artık kalmaz. Milli takım da gerektiğinde uzun top oynandığında hava hakimiyeti üst düzey bir santrfor kazanmış olur.

***

Anıl Başaran: Mecburen altyapıya yönelip de, çıkan bir yıldız adayı Anıl Başaran. Ülkemizde çoğu batan kulübün el mahkum bilinciyle sarıldığı özkaynaktan o kadar yetenekli oyuncular çıktı ki, son örneği 19'luk Anıl Başaran oldu. Balıkesir'in maddi sıkıntısı olmasa forvette Karikariler, Bakemangalar kol gezecekti ama bu sezon verilen formayı tapuladı. 27 maçta 7 gol attı. Bir de üstüne kulübüne para kazandırarak Trabzonspor'a transfer oldu. Acaba bu durum Türk kulüpleri için örnek olur mu? Gençlere şans verip onları parlatıp para kazanmak fena fikir değil dimi? Umarım Trabzonspor Anıl'ın gelişimini iyi yönetir ve Sorloth'un Türk versiyonunu bize kazandırır.