Tarih tetikçisi her büyük olay dünyayı yeniden şekillendirdi. Kovid-19 pandemisi de hemfikir olacağımız gibi hayatımızı derinden etkileyen bir olay oldu. Yaşamın her noktasına bakış açımız değişti. Bu olay sağlıktan sonra en çokta ekonomik hayatı derinden etkiledi. Herkes bu yeni düzene alışmaya çalışıyor. Pek çok iş sahası ekonomik olarak çöktü, birçok yeni saha da daha popüler oldu. Baktığınızda tüm popüler olan çalışma sahaları bir şekilde teknoloji ile ilgili sahalar. Ben de ülkemiz ilgilileri ve gençleri için yakın geleceğin gelişecek, yatırım yapılacak, meslek olarak düşünülecek yeni sahaları hakkında bir liste yapmak istedim.

Gen teknolojileri:

Üzerinde çok yazmaya bile gerek yok. Kesinlikle daha da gelişecek.Ve bu pandemi hemen bugün bitse dahi sağlık üzerine olan her şey insanların önceliklilistelerinde ilk sırada olacak. Bilhassa gen araştırmaları üzerine yapılacak her çalışma devletlerden rahatlıkla destek bulacak. Ve bu pandemiyi bir şekilde atlattıktan sonra insan nasıl olsa unutur diye düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Daha sırada “antibiyotiklere dayanıklı bakteriler” krizi var. Yani tedavi ve aşı üzerine olan gen teknolojileri araştırmaları hız kesmeden her daim yükselen çalışma sahası olacak.

Uzaktan çalışma teknolojileri:

Korona virüse kesin bir tedavi, aşı bulunsa dahi kimsenin uzunca bir süre kalabalık mekanlarakorkusuzca, aklında soru işareti olmadan giremeyecek. Yine görüldü ki uzaktan toplantılara izin veren yazılımlar, görüntü sistemleri hiç olmadığı kadar popüler oldu. Fakat yine görüldü ki bu sistemler halen çok eksik, hatalı çalışan veya iyi çalışanları da yüksek ücretler gerektiren sistemler. Bu sektörde daha halka yönelik, hızlı, kullanımı kolay yazılımlara ihtiyaç var. Pek çok firma şimdiden bu açığı doldurmak için çalışıyor. Neden ülkemizden bir firmada bunu başarmasın?

Internet ile ilgili her teknoloji ve saha:

Web siteleri yapımcılığı yakın bir zamana kadar heyecanı yiten bir iş olarak görüldü. Fakat insanların evlere kapatılması ile beraber herkes işlerine ait web sitelerini tekrar hatırladı. Ve web sitelerinin yayındaki hallerinden de çok utandılar. Olanca yoğunluğu ile insanlar tekrar bütçelerinde web sitelerini düzenlemek için miktarlar ayırmaya başladı. Ardından gelen istekler ise e-ticaret siteleri açma isteği oldu. Çünkü bariz olan şu ki, internet üzerinden alışveriş ile ilgili her şey daha da önem kazandı ve kazanacak. Ve bağlı olarak, sosyal medya yöneticiliği, internet reklamcılığı, SEO uzmanlığı kısaca internet ile ilgili her şeye ilgi de katlanarak artacak.

Yazarlık, içerik üreticiliği:

Evet tek başına bu sahayı teknoloji sahası gibi görmeyebilirsiniz. Fakat web sitelerine olan talep ile beraber şu sorun ortaya çıktı. Bu web sitelerine insanların ilgisini çekecek,SEO içinde gerekli özgün içerikleri kim hazırlayacak? Firma çalışanları mı? Hiç sanmıyorum. Zaten hepsinin işi başından aşkın.Zaten pandemi ile beraber birçok kişi işini de kaybetti. Herkes 2-3 kişilik çalışıyor. Üstelik yazı yazabilmek, içerik üretebilmekherkesin yapabileceği bir iş değil. Bu sebeple yükselen yeni yıldız meslekler arasında web sitelerine, sosyal medya mecralarına, yazı, görsel ve video içerik üreticiliği olacak.

Yatırım ve mesleki tercih sahalarını ileriki yazılarımda daha da çeşitlendireceğim. Listemdekripto para teknolojileri, insansız hava araçları, uzaktan gözlem teknolojileri gibi daha da ilginç gelişen sahalar var. Ama başlangıç olarak yukarı da yazdıklarım hem seçilecek meslekler listesinde, hem yatırım yapılacak sahalar listesinde parlayan yıldızlar. Ekonomi birçok saha için kötüleşirken görünen o ki bu sahalarda çalışan ve yatırım yapanlar için daha da iyi bir hale geliyor. Sağlıklı günler dilerim.