Coronovirüs ölüm saçıyor. Şaka bir yana 'suya sabuna dokunmayın' tarih oldu. Türk milletinin en eski alışkanlıklarından kolonya da derde deva oldu. Virüsle mücadelede Güney Kore korona virüs testi geliştirip ülke çapında geniş bir laboratuvar ağı kurarak başardı. Sarımsaktan başlayalım. Sarımsak yemenin virüse yakalanmayı engelleyeceğine dair bir çok paylaşım görülüyor.

Dünya Sağlık Örgütü'ne göre (WHO) sarımsak genel olarak mikroplara karşı etkili olabilen bazı özellikler taşıyan sağlıklı bir gıda fakat sarımsak yemenin insanları k orona virüsten koruduğuna dair hiçbir kanıt yok.

***

Sık sık el yıkamak hala bilinen en iyi korunma yöntemi. Bu arada meyve ve sebze yemenin ve su içmenin sağlıklı olduğunu biliyoruz. Ama belli bir gıdanın bu virüse karşı koruyucu olduğuna dair bir kanıt bulunmuş değil.

Bir çok eczane ve markette artık elleri dezenfekte etmekte kullanılan jeller tükenirken, hastalığa yakalanmayı engellemenin bilinen en etkili yolu hala elleri sık sık yıkamak.

Dezenfektan jellerin tükendiği haberleriyle birlikte "Evde kendi jelinizi yapın" başlıklı tarifler de sosyal medyada hızla yayılmaya başladı. Fakat çok etkili olduğu iddia edilen bu tariflerin çoğu uzmanlara göre, yüzey temizlemeye uygun ama insan cildi için iyi değil. Alkol bazlı el jelleri genellikle yüzde 60-70 alkol içermesine karşılık cilde zarar vermesini engelleyecek nemlendiricilerle karıştırılıyor.

***

Yüzeyleri temizlemek ve virüsten arındırmak için ise normal olarak ev temizliği için satılan dezenfektanlar yeterli. İlginç bir paylaşım da bir Japon doktoradan geldi. Buna göre 15 dakikada bir su içmenin ağızdan giren her türlü virüsü yıkayıp atacağı iddiası ortaya atıldı. Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi'nden Profesör Sally Bloomfield, bunun faydalı bir yöntem olduğuna dair kesinlikle hiçbir kanıt bulunmadığını söylüyor.

Ama elbette yeterli su içmek ve vücudun sıvısını eksik bırakmamak genel olarak sağlık için olumlu bir alışkanlık.

Sözün özü insanlık tarihi sadece hastalıklar değil, savaşlarla da kayıp verdi. Birinci Dünya Savaşı’nda 20 milyon kişi öldü. O yıllarda kara vebadan 100 milyon kişi öldü. Umarım virüs de bizleri o kadar büyük boyutlarda etkilemez.

Sözün özü; ellerimizi yıkayalım.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.