DİKKAT!
Doç. Dr. Muhammed Keskin’den hayati önemde UYARI!:
Sosyal medyadaki önemli konuşmasını sizler için deşifre ettim:
“Havalar çok sıcak, herkes güneş çarpmasını konuşuyor.
Herkes farklı bir semptom söylüyor ama, güneş çarpmasının
ön planda damar hastalığı olduğunu kimse söylemiyor.
Güneş semptomu vücut ısısı 40 derecenin üzerine çıkar, terleme mekanizması bozulur ve vücut kurudur. Yani, güneş çarpan birinin vücuduna baktığınızda vücut ıslaklığı göremezsiniz.
Terleme mekanizması da devre dışı kalmıştır.
Ve buradaki asıl problem damarlardır.
Damarlar genişlemeye başladığı için kan akışı yavaşlar. Damar içinde ciddi pıhtılaşmalar ortaya çıkar.
Güneş çarpmasından endişeleniyorsanız, ilk bulmanız gereken semptom BULANTI’dır. Önce bulantı, sonrasında BAŞ DÖNMESİ, gözlerde KARARMA... Vücut sıcaklığı ölçüldüğünde zaten 40 derecenin üzerindedir.
Sonrasında damarlar ciddi şekilde genişleyeceği için de TANSİYON DÜŞMEYE başlar.
Tansiyon düşmesi önemli, şok demektir.
Ve sonrasında ÇOKLU ORGAN YETMEZLİĞİ ortaya çıkar.
Yani, güneş çarpması deyip geçmeyin; ölümcüldür.
Güneşin altında hafifçe bekleyerek ortaya çıkacak semptom değildir.
Şunu söyleyebilirim:
ACİL BİR DURUM’dur.
Hızlı müdahale edilmez ise,
KİŞİ ÖLEBİLİR.”


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Eskişehir'de yangına müdahale sırasında 10 orman işçisinin hayatını kaybetmesine ilişkin olarak, "Gerçekten çok büyük bir felaketle karşı karşıya kaldık. Bu felakette bütün itfaiyeci kahramanlarımız ellerinden gelen her türlü kahramanlığı yaptılar. Fakat bu ateş çemberi içerisinde kalan bu kahramanlar oralardan sıyrılamadılar ve bunun neticesinde de şehitlerimiz ebediyete uğurlandı." dedi.
Karabük Safranbolu, Antalya Gazipaşa, Uşak Sivaslı orman yangınlarının devam ettiğini bildiren Erdoğan, “Buralarda 27 uçak şu anda aktif. 105 helikopterle yangın söndürme faaliyetleri devam ediyor. 6 bin kara aracı, 25 bin personel bu mücadeleyi sürdürüyor.”

İran ile İngiltere, Fransa ve Almanya'nın temsilcileri nükleer müzakereler için İstanbul'da buluştu.
Toplantı, İran Başkonsolosluğu binasında ikinci kez gerçekleştirildi.
Görüşmeler, basına kapalı gerçekleştirildi. Dışişleri bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmelere İran'ı temsilen dışişleri bakan yardımcıları Mecid Tahtrevançi ile Kazım Garibabadi katılıyor.

Türkiye’nin Afrika ülkelerine ihracatı giderek artıyor, 10 milyar doları aştığı belirtildi. En fazla ihracat ise Fas’a gerçekleştirildi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, partilerden 31 Temmuz saat 17.00’ye kadar kurulacak komisyona isim vermelerini yazıyla istedi.

Antalya-Alanya Otoyolu Temel Atma ve Şehir Merkezindeki Kavşakların Açılış Töreni'nde Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yatırımların Türkiye’nin kalkınma vizyonunu desteklediğini belirterek projelerin önemini vurguladı.
Antalya-Alanya arasındaki 3 buçuk saatlik mesafe yeni yolla 30 dakikada alınabilecek.

Bakan Fidan, Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın Makine ve Kimya Endüstrisi standını ziyaret etti.
Yerli ve milli silahları inceleyen Bakan Fidan'ın ziyaretine ilişkin görüntülerini izleyenler "Silah konusunda uzman gibi... Belki de bir yerlere mesaj verdi" demekten kendilerini alamadılar.

ABD
Trump, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Filistin’i tanıma konusundaki açıklamasının bir önemi yok” dedi.
“Hamas gerçekten anlaşma yapmak istemiyor.”

ABD Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi Barrack başkanlığında Suriye - İran görüşmeleri başladı.

Trump, fikir ayrılığına düştüğü FED Başkanına ani baskın yaptı, “İnşaatta bütçeyi aştınız” diyerek hazırlanmış raporu eline verdi.
Powell, gözlüğünü takarak göz attı “Bu rapor yanlış” diyerek iade etti.

İTALYA
İtalya’da son bir yılda 113 kadının öldürülmesi üzerine, femicide’i bağımsız suç sayan ve failine koşulsuz ömür boyu hapis cezası öngören yasa tasarısı, Senato’da oy birliğiyle kabul edilerek yasalaşma yolunda ilk onayını aldı.

YUNANİSTAN
Yunanistan’ın Siros Adası’na gelen İsraillilerin adaya çıkmaları, limanda toplanan yerli halk tarafından protesto sesleriyle engellendi.
Liman önünde toplanan yüzlerce Yunanlı, İsraillilere tepki göstererek bağırdı, sloganlarla gemiden inmelerini önledi.
Hakaret içerikli sözler sarf edildi, pankartlar açıldı.
Olayı telefon kameralarıyla tespit edenler video görüntülerini tüm dünyayla sosyal medya aracılığı ile servis ettiler.
Görüntülerde, İsraillilerin gemiden inmeye çalıştığı ancak limandaki çoğunluğun sert tepkisiyle karşılaştıkları; gemiden inmelerine izin verilmediği anlar yer aldı. Yaşananlar, İsrail’in Gazze’deki saldırılarına karşı Yunan halkının yükselen tepkisinin açık bir yansıması olarak yorumlanıyor.

RUSYA
Kremlin, Rusya - Ukrayna liderlerinin görüşmelerinin ancak barış anlaşmasının son imzalanması aşamasında olabileceğini bildirdi.

Erdoğan, Trump ve Putin ile bu hafta görüşebileceğini söyledi.

UKRAYNA
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi Sekreteri Rüstem Umerov'un başkanlık ettiği heyet Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile önemli bir görüşme gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, Telegram kanalındaki paylaşımında;
Umerov’un, Türkiye’ye Rusya ile savaş boyunca Ukrayna'ya sağladığı istikrarlı siyasi destekten, müzakere platformu sunma ve Ukrayna için adil ve kalıcı barışın sağlanmasına yönelik diplomatik çabaları kolaylaştırma isteğinden, güvenlik durumunu, bölgesel dolaylı teşekkür ederek minnettar olduklarını ifade ettiğini nakletti.
Görüşmede; istikrara yönelik tehditler ve ülkelerimiz arasında savunma alanındaki gelecekteki iş birliği perspektiflerinin ele alındığını da bildirdi.
Umerov’un ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç ve Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile de yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiklerini de kaydetti.

SURİYE
Suriye Süveyda’da Durzi militanların saldırılarının devam ettiği bildirildi.

İSRAİL
İsrail, Fransız Cumhurbaşkanı Macron’un Filistin’i tanıyacakları açıklamasına büyük tepki gösteriyor.
Küstahça yapılan açıklamada “Filistin’de bir devlet kurulmasına izin vermeyeceğiz” ifadesini kullandılar.

LİBYA
Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Libya'da yeni bir çevre tehlikesi alarmı vererek, ülkede doğayı ele geçiren çölleşmenin, son yıllarda gelişigüzel ve uygunsuz bir şekilde yeşil alanların yerini beton binaların alması nedeniyle yaygınlaştığını belirterek çevre konusunda uyarıda bulundu.
Söz konusu uyarı, Libya Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Komitesi'nin çölleşmenin kırmızı seviyelere ulaştığını ve bunun ülkedeki gıda güvenliği için ciddi bir tehdit haline geldiğini belirttiği yardım çağrısından birkaç ay sonra geldi.

FİLİSTİN
Filistin Lideri Abbas, Fransa’nın tanıma kararının Filistin’in zaferi olduğunu söyledi.

Filistin davasının sembol isimlerinden Georges Abdallah, Fransa’da hapiste geçirdiği 41 yılın ardından serbest bırakıldı. Lübnanlı bir öğretmen olan Abdallah, 1980’lerde İsrail ve ABD hedeflerine yönelik saldırılarla ilişkilendirilen silahlı bir Marksist grup olan LARF’ın kurucuları arasında yer alıyordu. Şimdi 74 yaşında olan Abdallah, sınır dışı edilerek Lübnan’a gönderildi.

AVUSTRALYA
South Australia eyaleti kıyılarında "zehirli deniz yosunu" olarak tanımlanan alglerin Mart’tan bu yana hızlı artışı, deniz yaşamı için tehlike arz etmeye devam ediyor.
Avustralya Çevre Bakanı Murray Watt, yaptığı açıklamada zehirli deniz yosunu sorununu "ciddi çevre olayı" olarak niteledi.

SİYASİ PARTİLER
DEM Parti heyeti İmralı’ya yine giderek baş terörist Öcalan’la görüşme gerçekleştirdiler.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "İsrail savaş uçaklarının Gazze'de yerlerinden edilmiş Filistinlilerin yaşadıkları çadırları bombalayarak, masum sivilleri diri diri ateşe vererek katletmesini lanetliyoruz" dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, "Bu soykırım eylemleri mahkemelerde gereken cezayı alacaktır." ifadelerini kullandı.

CHP lideri Özgür Özel, semt pazarlarında vatandaşlarla ve satıcılarla konuşarak talepleri ve önerileri aldı, ürün etiketlerini inceledi.

Bülent Arınç, 4 aydır tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Murat Çalık’ı hastanede ziyaret etti.
Beylikdüzü Belediye Başkanına hastanede kemik iliği verildi.

Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere’nin ev hapsi kaldırıldı.

İmamoğlu hastaneye götürüldü, durumunun iyi olduğu bildirildi.


ADLİ SORUŞTURMA
İçişleri Bakanı Yerlikaya, 4-22 Temmuz tarihlerinde meydana gelen 61 orman yangınıyla ilgili olarak jandarma tarafından 23 şüphelinin gözaltına alındığını, bunların 4'ünün tutuklandığını, 19'u hakkında ise adli kontrol kararı verildiğini bildirdi.

Bavulla taşınan ceset cinayetinde 4 polis ve 2 site görevlisi tutuklandı.

Muğla orman yangını alanlarının yüzde 79’unun maden alanı olarak ayrıldığı haberleri yalanlandı.

Rüşvet iddiası ile gözaltına alınan Antalya Genel Sekreter Yardımcısı ile 1 müdürün tutuklandıkları bildirildi.

Tutuklu gazeteci Metin Yüksel, yurt dışı yasağı ve imza takibi şartı ile tahliye edildi.


YANGIN
Türkiye genelinde 73 yangınla mücadele edildiği açıklandı.

Antalya Muratpaşa’da çıkan orman yangınının söndürülmesi için havadan ve karadan yoğun çalışma sürdürülüyor.

Aksu, Manavgat ve Muratpaşa ilçelerindeki orman yangınlarına müdahaleler aralıksız sürdürülüyor.
Rüzgar etkisiyle zaman zaman söndürülen yerlerde alevler yükselmesine rağmen yangınların kontrol altına alındığı bildirildi.

Karabük’te 11 köyden toplam 1.016 kişi tahliye edildiği açıklandı.

İzmir'in Seferihisar ilçesinde ormanlık alanda başlayarak yerleşim yerleri de dahil geniş alanları etkisi altına alan yangınlarının ardından İçişleri Bakanlığı, bölgeyi “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan etti. Karar, yangının ardından yapılan kapsamlı hasar tespit çalışmalarının sonuçları doğrultusunda alındı.

Söndürülen bazı bölgelerde rüzgarın etkisiyle alevler yine yükselmeye başlıyor.

Orman yangınında ağır hasar gören 7 ilde 329 haneye 79 milyon ödeme yapıldı.
Manavgat yangını kontrol altında.
Ayrıca yangınlarda oluşan hasar için yaklaşık 239 milyon lira gönderildiği açıklandı.


DEĞİŞİK KONULAR
Özellikle yaşlı sürücülere yönelik sağlık denetimleri ve trafik cezalarıyla ilgili önemli güncellemeler getiriliyor. Düzenlemenin odağında, hem bireysel sorumluluk hem de kamusal güvenlik yer alıyor.
Bakanlık, yasa taslağını caydırıcılık, denetim ve bilinçlendirme başlıkları altında düzenledi.

İzmir İZSU da abonelerine su kesintisi duyurusunda bulundu.
Duyuru şöyle:
Sayın Abonemiz, ilçenizde 23:00 ile 06:00 saatleri arasında zorunlu su kesintisi yapılacaktır. Devam eden günlerde de aynı saatlerde su kesintileri yapılacak olup, bir değişiklik olması halinde gerekli bilgilendirme yapılacaktır.

İnsansız deniz savaş araçları İstanbul Ataköy Marina’da sergileniyor.

Akaryakıt sektöründeki dalgalı seyir sürerken, akaryakıta bir zam daha geldi. LPG’ye bu gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına ortalama 45 kuruşluk artış getirildi.


METEOROLOJİ
Sıcaklık dünyayı kavururken İstanbul’da bazı ilçelerde akşam saatlerine doğru nem oranı %95 - %98 seviyelerinde tespit edildi.
Uzmanlar “İnsan sağlığı açısından uzun süreli ideal bağıl nem oranı %40–60 aralığında olmalıdır.” diyorlar.
Soluduğunuz havanın içerdiği su buharı miktarını ifade eden nem oranının, rahat uyku ve yaşam için mutlaka doğru seviyelerde tutulması gerektiği belirtiliyor.
Örneğin; nem oranının çok düşük olması kuru hava solumak anlamına geliyor. Çok yüksek olması ise evin içinde küf ve mantar oluşumuna neden olabiliyor.

İzmir bugün 44 derece.