İnsanların hayvanları esaret altına alma, onları eğlence aracı olarak kullanıp üzerinden para kazanma isteği sınır tanımıyor.
Hayvanlara iki numara öğretmek için işkence edildiği sirkler, berbat koşullara sahip hapishaneden farksız hayvanat bahçeleri, yunus ve balina parklarının halini hepiniz duymuşsunuzdur.
Zevk için hayvanların tutsak edilmesine dünya genelinde giderek yükselen bir tepki var.
Bunun sonucu olarak Amerika'da dünyanın en büyük balina ve yunus parkları, hayvanları yeniden doğaya salma kararı verdi.
Hayvansız sirkler giderek daha moda olmaya başladı.
Safari ve avlanma turları satan dünya markası bir turizm firması ise gelen tepkiler üzerine satış stratejisinde değişikliğe gitti.
Ufak adımlar, küçük zaferler gibi görünse de kutlamaya değerdir bu gelişmeler. İnsanlar hayvanlara zarar veren eğlence araçlarına itibar etmezse, bu tip gelir kapıları da zaman içinde kapanıp gidecek.
Tabii şeytanın aklına gelmeyecek fikirleri üretmekte insanın üzerine yok.
* * *
İnsanın acımasızlığının, para konusundaki aç gözlülüğünün sınırsızlığına dair alın size bir örnek:
İki koca deniz memelisini yakalayıp, okyanusta kafese kapatanı duydunuz mu?
Endonezya'daki Kokoya Adası yakınlarında iki dalgıç, bir balıkçının teknesi ile dalış için açıldıklarında bu kan donduran keşfi yapmışlar.
Okyanusa dalmadan önce balıkçı onlara orta boyutlarda biri dişi biri erkek, deniz ayısı türüne benzeyen iki memeliyi bir kafeste tuttuğunu ancak görmek ve fotoğraf çektirmek isterlerse ekstra para ödemeleri gerektiğini söylemiş.
Balıkçının pişkinliği karşısında şoke olsalar da sırf hayvanların yerini öğrenmek için kabul etmişler.
Dalgıçlar balıkçının tarif ettiği bölgeye vardıklarında gördükleri manzara şuymuş.
Bir kafesin içinde dişi “dugon” yüzgecinin etrafına zincir bağlanıp kafese sabitlenmiş; erkek olanı ise serbest olmasına rağmen eşini orada bırakmamak için kafesin dışında çaresizce yüzüp duruyormuş.
Balıkçılar kıyıya dönünce ilk iş balıkçıyı yetkililere ihbar ettiler. Balıkçı gereken cezayı aldı ve iki dugon da artık özgür.
Ha bu arada, dugonlarla ilgili de küçük bir bilgi paylaşayım: Dugonlar, ömürleri boyunca deniz veya okyanusların açıklarında yaşarlar. Ancak genelde su yosunları ile beslendiklerinden acıkınca kıyıya doğru giderler. Ortalama bir dugon 3 metre uzunuluğunda ve 250 kg ağırlığındadır.