Turizmimizin çeşitlendirilerek niteliğinin artırılması, bu şekilde katma değerin yükseltilmesi adına yapılacak birçok şey var. Bunlardan biri de ülkemizde görmek istediğimiz turist çeşidinin ilgi alanlarına göre düzenleme yapmaktır.
Bu bağlamda gelir düzeyi yüksek sağlıkçıları, yani doktor, eczacı, hemşire ve tıp öğrencilerini için çekim alanı yaratmak olasıdır. Ülkemizde Bergamalı Galen'den, Efes'li Soranus'a, Anavarza'lı (Adana) eczacı Dioskorides'ten Selçuklu ve Osmanlı hekimlerine, sağlıkçıları ülkemize çekebilecek pek çok konu bulunmaktadır.
Bergama 2400 yıllık Asklepion'u, son derece ilginç tedavi yöntemleri, Hipokrat'tan sonra en ünlü hekim olan Bergamalı Galen'in doğum yeri olması sağlıkçılar için yeterince ilginçtir.
Değerlerimizi nasıl kolay harcıyoruz bilseniz. EXPO'nun teması sağlıktı, İzmir'de bir sağlık müzesi yok. Eski Devlet Hastanesi, güzelim tarihi bina bomboş duruyor. Yapsanıza şahane bir Tıp Müzesi. Dünyada 3 tane Karantina Adası (Tahaffuzhane) var. Bunların biri de Urla'da. Geçtiğimiz yıllarda restore de edildi.

YASSAH HEMŞERİM!

Gidin bakalım girebilecek misiniz?
Sağlık Bakanlığı ile Kültür Bakanlığı ucundan tutmuş çekiştiriyorlar. Kimin elinde kalacak bakalım? Özel gruplara, özel izinle giriş izni veriliyor. Sorumlusu ilgilenip bilgi de veriyor. Hakkını yememek lazım. Ama benim demek istediğim kurumsal olarak konumlanması gerekliliği.
Sadece Bergama bile sağlık konusunda bir müzeyi veya en azından arkeoloji müzesinde özel bir bölümü hak etmektedir. Müzenin içindeki etnografya bölümü bir restore edilmiş bir taş eve taşınarak, boşalacak bu bölüm rahatlıkla "Galen ve Asklepion" salonuna dönüştürülebilir.
Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç bana Galenos bitkiliğinden bahsetmişti. Dünyanın en önemli 2. Hekimi Galenosun tedavide kullandığı bitkilerin yetiştirileceği bir botanik bahçesi. Çok da hoşuma gitmişti. Ama henüz gerçekleşmedi.
Edirne'de Trakya Üniversitesi Sultan II. Bayezid Külliyesi Sağlık Müzesi'nde ve Manisa'da Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Tıp Tarihi Müzesi'nde yapıldığı gibi canlandırmalar ile yerli ve yabancı sağlıkçılar, turistler için çok önemli bir ilgi odağı haline gelebilir.
Kültür Bakanlığı ve belediyenin birlikte kolayca başarabilecekleri bu düzenlemenin yapılması, inanın Bergama için önemli bir fark yaratacaktır. Değerlerimizi öne çıkartıp, hem kendi vatandaşlarımıza, hem de yabancı turistlere hoş bir şekilde sunmalıyız.
Bir de olmazsa olmazımız ; İki bin 400 yıllık bilinen sağlık tarihine sahip İzmir’in bir sağlık müzesi yok. İşlevi dışında kullanılan İzmir’in ilk Müslüman hastanesi olan Devlet Hastanemiz neden müze yapılmaz ? İstiyoruz, evet yürekten istiyoruz;
DEVLET HASTANESİ MÜZE OLSUN!