Her şeyden önce bugün Kurban Bayramının 2. günü… 3 gün önce 30 Ağustos Zafer Bayramı idi. Dün de Dünya Barış günü… Tüm bu önemli günlerimizin sağlık, huzur ve mutluluk içerisinde, sevdiklerimizle geçmesini diliyorum.
Malum, transfer dönemi 8 Eylül tarihinde bitecek. Avrupa’daki 5 büyük ligin transfer dönemleri 31 Ağustos itibarıyla son buldu. Bizim kapanışımız Avrupalılardan bir hafta sonra... Normal ama! Paranın bilmem kaç haneli olduğu bu 5 Avrupa liginin boşta kalan topçuları ne olacak? Değil mi ya? Türkiye var! Katar var! Çin var! Tabir yerindeyse kakalayacakları liglerin transfer tarihlerini bile kendileri belirliyorlar! Yabancı sayılarını belirlemişlerdi zaten…
Ah endüstriyel futbol, ah! Sen nelere kadirsin! Endüstriyel yakıştırması işin kılıfı… Minareyi çalıp, kılıfını da hazırlamışlar. Neyse, bizimkiler de akıllı canım! Kurban pazarından kurbanlık almaya genelde arefe günü ya da bayramın 1. günü gidilir; “Kurbanlığı ucuza getirmek için”. Mahalle pazarlarına da yurdum insanı daha ucuz olur diye akşam saatinde gider; “Al ağabeycim, al ablacım, kalmasın, akşam pazarı, al”.
Bazı uyanık yöneticiler de arefeyi ya da akşam pazarını bekliyorlarmış! Daha ucuza alacaklar ya!

***
Sürekli futbol yazıyor ve konuşuyoruz. Futbolun dışında diğer branşlarda özellikle yetiştiricilik konusunda biraz çalışmamız gerektiğini düşünüyorum. Futbol alt yapılarının önemini ve gerekliliğini hemen herkes kabul ediyor. Ancak endüstriyel sıfatlı canavar maalesef bazı hesapları da altüst ediyor. Diğer branşlar para ile bu kadar kavuşmuş değiller. Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürlükleri (GHSİM) futbol dışındaki diğer branşlarda yetiştiriciliği özendirip daha fazla lisanslı sporcunun varlığına sebep olabilirler. Yerel yönetimler yine aynı şekilde futbol dışındaki branşlarına biraz daha fazla eğilebilirler. Profesyonel futbol kulüpleri en az iki ya da üç farklı branşta çalışmaya zorlanabilirler.
Çok eski yıllarda amatör spor kulüplerinin mutlaka en az üç farklı branşa sahip olması gerektiğini biliyorum. Ya değilse tescil edilmiyorlar ve müsabakalara çıkamıyorlarmış.
Hadi, diyelim ki amatör kulüplerin maddi sıkıntıları var! Para harcayacak yönetici ve sorumlu teknik adam bulmakta zorlanıyorlar. Futbolu ancak götürüyorlar. Zaten GHSİM futbolu bırakmış Amatör Spor Kulüpleri Federasyonlarına… Kamu yönetimi mantığıyla GHSİM maalesef yetiştiricilik konusunda sınıfta kalıyorlar. Profesyoneller pekâlâ farklı branşlarda mükemmele yakın çalışabilirler! Örnekler mevcut… Ama sayı az! Göztepe, Karşıyaka ve birçok Belediyespor kulübü… Dedim ya sayı az!
Olimpiyatlarda ya da futbolun dışındaki diğer tüm yarışmalarda devşirme isimlerin varlığı bizi rahatsız ediyorsa ya da mutlu etmiyorsa acilen alt yapı atakları yapılmalı… Hemen her yerde… Bu devlet politikası ile sağlanmalı… Yani bizim bir spor politikamız olmalı… Kısa, orta ve uzun vadeli… Bize has… Bize ait…