Bugün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü… Can Dostlar sayfamızın manşetini de bu güne ayırarak hem etkinlikleri hem de bugünün tarihçesini sizlerle paylaşmaya çalıştık.

Bu nedenle de zaten manşette okuduğunuz bilgileri burada bir kez daha tekrarlamak niyetinde değilim.

Aslında ben bugün sizlerle, farkındalığı odağına alan özel günlerin gücünü konuşmak istiyorum.

***

Her toplumun kendine has, ulusal ve dini bayramlardan oluşan özel günleri vardır. Birlik duygusunun pekişmesi bakımından bu günler çok değerli.

Bir de dünya çapında birçok ülkenin, milletin belli tarihlerde bir araya gelerek kutladığı, andığı veya farkındalık yarattığı olaylar, konular var ki; bu tip özel günlerin de en az ulusal günler kadar önemsenmesi gerektiğini düşünenlerdenim.

Milletler ortak bir paydada buluştukça, toplumlar arası iletişim geliştikçe dünyanın da daha güzel ve yaşanır bir gezegen olacağını söylemek, yanlış olmaz sanırım.

***

Dünya Hayvanları Koruma Günü’nü ele alalım… Sadece bizim ülkemizde değil, dünyanın birçok ülkesinde bugün duyarlı insanlar hayvanlara yapılan eziyetlere, hak ihlallerine karşı çıkıyor.

Tam da şu anda İstanbul’dan Barselona’ya, İzmir’den New York’a, Ankara’dan Tokyo’ya kadar kadınlar, erkekler hayvanların bu dünya için neden önemli olduğunu, ekosisteminin devamlılığı için neden el ele verilmesi gerektiğini anlatıyor diğer insanlara.

Elle tutamıyoruz, gözle göremiyoruz belki ama yarattığımız enerjinin, sinerjinin önemi öyle büyük ki… Sadece tek bir kişinin bile hayvanların haklarını önemsemesini sağlamak, dünyayı ve geleceği kurtarmanın ilk adımıdır.

***

Ben 4 Ekim’i, dünyayı ilgilendiren diğer farkındalık günlerinden bağımsız olarak algılamıyorum. Hayvan demek doğa demek, insan demek, yaşam demek, çevre demek…

Aslında her birimiz tek bir bütünün parçaları değil miyiz?

Ekosistem dediğimiz insanıyla, kurduyla, kuşuyla, balığıyla, bitkisiyle, ağacıyla, havasıyla, suyuyla, taşıyla, toprağıyla, iklimleri ile upuzun bir zincir değil mi?

İşte bu yüzden insanı insanla; insanı doğayla ve dünyayla barışmaya, uzlaşmaya, paylaşmaya, sevmeye, saygı duymaya ve korumaya yönlendiren önemli günlerin bir parçası olmak lazım.