Yapay zekâ alanındaki gelişmeleriyle dikkat çeken OpenAI, yazılım geliştirme süreçlerini kolaylaştıracak yeni ürünü Codex’i kullanıma sundu. Codex, metin tabanlı komutlarla kod yazabilen, hataları düzeltebilen ve testleri çalıştırabilen yapay zekâ destekli bir kodlama asistanı olarak geliştirildi. Şirket, Codex’i bugünden itibaren ChatGPT Pro, Enterprise ve Team abonelerine ek bir ücret talep etmeden sunuyor.

OpenAI CEO’su Sam Altman, Codex’i “ChatGPT’nin bir parçası değil, başlı başına güçlü ve bağımsız bir ürün” olarak tanımladı. Yeni araç, kullanıcıların doğal dilde verdiği talimatları anlayarak Python, JavaScript gibi popüler dillerde kod üretebiliyor ve aynı anda birden fazla görevi yerine getirebiliyor. Üstelik yapılan çalışmalar yarıda kaldığında kaldığı yerden devam etme yeteneğine de sahip.

Güvenlik öncelikli, işlevsellik büyüyecek
Web tabanlı ChatGPT arayüzüne entegre şekilde çalışan Codex, şu an çevrimdışı şekilde çalışıyor. OpenAI, internet erişimini güvenlik risklerini azaltmak amacıyla devre dışı bıraktı. Codex, şirketin programlama görevlerine özel olarak optimize ettiği yeni codex-1 yapay zekâ modeliyle çalışıyor.

Yeni araç, halihazırda Cursor gibi yapay zekâ tabanlı editörler ve popüler kod düzenleyicilerinden Windsurf ile entegre kullanılabiliyor. OpenAI, gelecekte Codex’in geliştirici ortamlarında daha yaygın ve daha akıllı bir asistan haline geleceğini öngörüyor.

Yazılım dünyasında rekabet kızışıyor
Codex’in tanıtımının, önümüzdeki hafta gerçekleşecek Google I/O geliştirici konferansından hemen önce yapılması dikkat çekti. Sektör uzmanları, bu zamanlamayı OpenAI ile Google arasındaki rekabetin bir yansıması olarak değerlendiriyor.

Yapay zeka yükselişte! En çok hangi internet siteleri ziyaret ediliyor? Yapay zeka yükselişte! En çok hangi internet siteleri ziyaret ediliyor?

Codex ismi, OpenAI’nin 2021 yılında tanıttığı ilk kod üretme sistemine dayanıyor. Ancak yeni nesil Codex, daha yüksek işlem kapasitesi, gelişmiş doğal dil anlama kabiliyeti ve yazılım geliştirme süreçlerine özel olarak optimize edilmiş yapısıyla öne çıkıyor.

Kaynak: Haber Merkezi