PKK’nın 12 Mayıs’ta duyurduğu silah bırakma ve fesih kararıyla ilgili değerlendirmede bulunan Yavaş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ve devletin yıllardır süregelen kararlı mücadelesinin bu sonucu doğurduğuna dikkat çekti. Yavaş, “Ülkemizin teröre ve terör örgütlerine karşı sürdürdüğü politikalar neticesinde gelinen noktayı olumlu karşılıyoruz. Elbette terörsüz bir Türkiye hepimizin özlemi ve hedefidir” dedi.

Ancak Yavaş, bu süreçte herhangi bir tavizin ya da devlet ile terör örgütü arasında pazarlık algısına yol açacak bir yaklaşımın kabul edilemez olduğunu ifade etti: “Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını rahatsız edecek, onları üzecek hiçbir adım atılamaz. Bu mücadelede verdiğimiz binlerce şehidin anısını ve emanet edilen ailelerini incitecek girişimlere izin verilemez.”

CHP'li Yücel: Artık hiçbir kentimiz AKP'nin kalesi değil CHP'li Yücel: Artık hiçbir kentimiz AKP'nin kalesi değil

“Sürecin Yegâne Adresi TBMM’dir”

Yavaş, sürecin şeffaflıkla yürütülmesi gerektiğini belirterek, kararların Türkiye Büyük Millet Meclisi çatısı altında alınması gerektiğini söyledi. “Yetki, denetim ve irade yalnızca milletin temsil edildiği bu çatı altında şekillenmelidir. Gerekirse referanduma gidilmeli ve halkın iradesine başvurulmalıdır” ifadelerini kullandı.

Lozan Vurgusu: “Tartışmaya Açılmaz”

PKK’nın fesih açıklamasında Lozan Antlaşması ve 1924 Anayasası’na gönderme yaparak ‘Kürt inkârı’ vurgusu yapmasına da tepki gösteren Yavaş, Lozan’ın Türkiye Cumhuriyeti’nin temel taşlarından biri olduğunu belirtti. “Lozan Anlaşması, Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde kazanılan bu vatanın tapusudur. Bu topraklarda bir arada yaşamanın teminatıdır. Hiçbir şartta bu gerçek tartışmaya açılamaz” dedi.

Sürece Giden Yol

PKK lideri Abdullah Öcalan, 27 Şubat’ta İmralı’dan yaptığı çağrıda PKK ve tüm bağlı grupların silah bırakması ve örgütün feshedilmesi gerektiğini açıklamıştı. Çağrının ardından 1 Nisan’da PKK, ateşkes ilan etti. 9 Mayıs’ta toplanan kongrede alınan karar doğrultusunda 12 Mayıs’ta örgütün silah bıraktığı ve kendini feshettiği açıklandı.

Sürecin başlangıcında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı çağrı, DEM Parti heyetinin Adalet Bakanı ile yaptığı görüşmeler ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sürece dair yürüttüğü temaslar dikkat çekmişti.

Kaynak: HABER MERKEZİ