Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (Manisa TSO) 2023 yılının olağan ilk Meclis Toplantısı'nı, meclis üyelerinin katılımıyla Manisa TSO hizmet binasında gerçekleştirildi. Manisa TSO Meclis Başkanı Ümit Türek'in başkanlığında gerçekleşen toplantıda, iş dünyasının 2023 yılı beklentileri ele alındı. Ocak ayında birçok gün ve hafta kutladıklarının altını çizen Manisa TSO Meclis Başkanı Ümit Türek 2023 yılında ekonomik olarak dalgalanmalar yanabileceğinin altını çizdi.

Dünyada yaşanan ekonomik gelişmeler ile ilgili konuşan Manisa TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yılmaz, "Herkes Rusya ile Ukrayna Savaşı'nın etkisini farklı biçimde hissetti. Krizin etkileri yılın sonuna doğru Türkiye'nin tahıl koridorundaki öncülüğü sayesinde, hafiflemeye başladı. Temennimiz çatışmanın bir an önce sone ermesi, barışın gelmesidir" dedi.  

'İŞ YAPMA MALİYETLERİ YÜKSELİŞE GEÇTİ'

Pandemi ile bozulan tedarik zincirinin artan enerji maliyetleri ve savaşın etkisiyle başta gıda fiyatları olmak üzere birçok mal ve hizmetin fiyatının artmasına neden olduğunu belirten Yılmaz, "Bu da ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere, küresel çapta enflasyona neden oldu. Merkez bankaları çareyi faiz artışında bulurken, yatırım maliyetlerin artması yılın son çeyreğinde resesyon veya ekonomik yavaşlama endişelerine neden oldu. Bu gelişmeler bizde de hayat pahalılığına neden oldu. Yüzde 80'lere ulaşan tüketici fiyat endeksi son yılların zirvesine ulaştı. Girdi maliyetlerinin artması ile iş yapma maliyetleri yükselişe geçti. Türkiye'de ekonomik aktivitenin belirgin biçimde ivme kaybedeceğini tahmin eden Dünya Bankası, 2023 yılına ilişkin büyüme tahminini yüzde 3,2'den yüzde 2,7'ye düşürdü" ifadelerini kullandı.

'İHRACATIMIZ HER GEÇEN GÜN REKOR TAZELİYOR'

Ülke ekonomisinde yaşanan gelişmelere değinen Yılmaz, "2022 yılının en önemli ekonomik olaylarından birisi ihracat kalemlerindeki artış oldu. Dünyadaki bu zorlu koşullar altında, ülkemiz bir kez daha rekor tazeleyerek, ihracatımız 2022 yılında 2021 yılına göre yüzde 12,9 artışla 254,2 milyar dolara yükseldi. Sektörler özelinde 33,5 milyar dolarla ihracat şampiyonu olan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünü, 31 milyar dolarla otomotiv, 21,2 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon takip etti. Ülkemiz ihracatında yaşanan bu olumlu gelişmeler ilimiz ihracatına da doğrudan yansıdı. Manisa, geçen yıl olduğu gibi ihracatta 5 milyar doları aşarak, ülkemizde 7'nci sırayı korumayı başardı. Temennimiz ve beklentimiz bunun 2023 yılında da devam etmesi yönünde" dedi.

'ÜYERİN HER KOŞULDA YANINDAYIZ'

EYT başvurularında oda üyelerine yardımcı olacaklarını da dile getiren Yılmaz, üyelerin her koşulda yanlarında olacaklarını söyledi. Yılmaz, "Teşvik ve desteklerle ilgili toplantılar, seminerler, eğitimler ve iş forumları düzenledik. Fuar ve yurt dışı çalışmalarına destek olduk, yurt dışı iş gezilerini birlikte gerçekleştirdik. İş insanları ve misafirler ağırladık. İyi niyet protokolleri yaptık. Son 3 yılda üniversite-sanayi iş birliğine öncülük ettik. Çevresel ve sürdürebilirlik konularında çalışmalarımız devam ediyor. Bu kapsamda güneş enerji sistemi (GES) projesinde en son gelinen aşamada arazinin üzerine kurulacak olan güneş enerjisi panellerine ilişkin hazırlanan teknik rapor sunuldu. Firma onayından sonra
panellerin kurulum işlemlerine başlanacak" diye konuştu. (DHA)

Kaynak: dha