Bu hafta sizlere komiserlerden bahsetmek istiyorum. Komiser sözcüğü dilimize Fransızcadan geçmiş. Oldukça da yaygın olarak kullanıyoruz. Polis teşkilatımızın 2 yıldızlı olan görevlisine verdiğimiz ad genelde… Ama ben futbol sahalarında, statlarımızda görev yapan saha komiserleri ile ilgili yazıyorum bu yazımda…
Saha komiserleri gri pantolon, lacivert ceket, beyaz gömlek ve kırmızı-beyaz çizgili kravatlı giysileriyle saha kenarında hemen göze çarpıverirler. Boyunlarında Türkiye Futbol Federasyonunun (TFF) hazırladığı akreditasyon kartları… Boyun iplerinin üzerleri yazılı, kalın ve renkli… Hiç kamera ve fotoğraflara yansımazlar ama! Görevlerini yerine getirirler sadece. Türk Sporuna vermiş oldukları hizmetin gururu ile ekranlara ve fotoğraflara çıkmadan, öylece evlerine geri dönerler.
Peki, ne yapar bu saha komiserleri? TFF’nin resmi internet sayfasından ulaşılabilecek talimatnamede yazan işler; maçtan önce görev yerinde ol, saha içerisine görevli dışında kimseyi sokma, hakem-gözlemci-temsilci ve denetçiye yardımcı ol, oyuncu listelerini hazırlat, sahaya vaktinde çıkmaları konusunda uyar, kısacası sahanın TFF adına komiseri ol!
Gelelim komiserlerin bu hizmetleri karşılığında aldıklarına… Amatöre sözüm yok, çünkü orada dönen para minicik. Ama profesyonel maçlarda bari bu adamların yüzünü güldürün! Onlar para için bu işi yapmıyorlar. Bugünkü rakamlarla bir amatör müsabakadan kazandıkları rakam 29TL! Maçtan bir saat önce sahada olacaksın… İki saat maç sürecek… Sahadan çıkmanı da ekle… Etti mi sana 4 saat! Saati 7,25’e çalışıyorlar anlayacağınız.
Aslında örgütlüler saha komiserlerimiz; Türkiye Futbol Saha Komiserleri Derneği var. Hemen her ilde de şubeleri var. İzmir Şubesi başkanı da Cüneyt Meralbaysal. O da tıpkı diğerleri gibi futbol gönüllüsü!
Saha komiserleri deyince rahmetli Şehit Polis Cemil Koç ağabeyimizi de hatırlayalım. İki yıl önce Mart ayında yitirdiğimiz futbol gönüllüsü şehidimize de sene-i devriyesinde dua edelim.