Gazetelerde sık, sık öldürülen kadın haberlerini okuyoruz dehşetle. Türkiye, eşi veya birlikte yaşadığı kişilerden fiziksel ve cinsel şiddete maruz kalma konusunda yüzde 41.9 oranıyla başı çekiyor dünyada. Geçen 440 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 317 kadına cinsel şiddet uygulandı. Bu yılın ocak ayında erkekler tarafından 43 kadın öldürüldü, çocuk istismarı ve cinsel şiddet devam ediyor anlayacağınız.

Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü kadın cinayetlerinin önlenmek istenmediği için bu noktaya gelindiğini söyledi.

Cinsiyet Eşitliği İzleme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Profesör Serpil Sancar da, kadın cinayetlerinin aniden değil, bir şiddet sürecinin sonunda yaşandığını ve bu süreçte kamu kurumlarının müdahalelerinin yetersiz kaldığını belirtti.

Kadına şiddet olgusunda siyasetçilerin benimsediği eril dilin de önemli bir etken olduğu belirten hukukçular siyasilerin dili, toplumsal algının biçimlendirilmesine etki ederek erkek şiddetini arttırdığını hatta saldırgan erkeklerin bu dilden güç aldığı vurguladılar.

İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Nazan Moroğlu da devletin üst kademesindeki kişilerin ağzından çıkan sözlerin, kadına yönelik şiddetin neredeyse hak edilen bir olgu olduğu konusunda erkeklere cesaret verdiğini söyledi. Moroğlu, kadının yeri evidir, kadının kariyeri anneliktir gibi ifadelerin insan hakları ihlaline yol açtığını anlatarak Kadın Bakanlığı kurulmasını önerdi.

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Temsilcisi Gülsüm Kav ise şiddet kadar tehlikeli olan şeyin şiddetin kanıksanmasına yol açan normalleştirme olduğunun altını çizdi.

İstanbul Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Merkezi’nden sorumlu avukat Aydeniz Alisbah, kadın-erkek eşitliğinin sağlanmaması halinde şiddetin devam edeceğini belirtti.

CHP Milletvekili ve Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu Üyesi Gamze Taşcıer, adli yargı paketi oluşturulurken davet almadıklarını, eğer cinayetleri önlemek istiyorlarsa kendilerinin de görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.

Sonuçta Türkiye'de günde ortalama 5 kadın erkekler tarafından öldürülüyor. Rakam ürkütücü. Kadın cinayetleri son 17 yılda yüzde 1400 arttı. Uzmanlar, kadın hakları savunucuları, kadın cinayetlerinin önlenebilmesi için siyasi iradenin, adli makamların ve kolluk kuvvetlerinin yetersiz kaldığını belirtiyor. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü belirlenmedikçe, adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici önlemler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürer gider kanısındayım.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.