İletişim Başkanlığı, Türkiye’nin orman yangınlarıyla mücadelede geldiği noktayı gözler önüne seren kapsamlı bir paylaşım yaptı. Sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, son 23 yılda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Orman Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen çalışmalar sayesinde önemli ilerlemeler kaydedildiği belirtildi.
Açıklamada, teknolojiden ekipmanlara, hava ve kara gücünden insan kaynağına kadar birçok alanda kapasitenin sürekli geliştirildiğine dikkat çekildi.
2002 yılında 73 ton olan havadan su atma kapasitesinin, bugün 27 uçak ve 105 helikopterle toplam 438 tona çıkarıldığı bildirildi. Ayrıca Türkiye’nin, yangınla mücadelede insansız hava aracı (İHA) kullanan Avrupa’daki ilk, dünyada ise ikinci ülke olduğu ifade edildi. 14 İHA ve 184’ü akıllı olmak üzere toplam 776 gözetleme kulesi sayesinde yangınların ortalama 2 dakikada tespit edilebildiği vurgulandı.
Kara gücünde de ciddi artışlar yaşandığına işaret edilen açıklamada, 2002’de 637 olan arazöz ve su ikmal aracı sayısının 1.786’ya çıktığı, o dönemde hiç bulunmayan 2.742 ilk müdahale aracının da envantere katıldığı belirtildi. Ayrıca 831 iş makinesinin arazide aktif görev yaptığı ve 4.796 yangın göleti ile havuzunun inşa edilerek hava araçlarının operasyon kabiliyetinin güçlendirildiği kaydedildi.
İnsan kaynağında da önemli bir büyüme sağlandığına değinilen açıklamada, 2025 yılı itibarıyla 8.500 yeni personelin teşkilata dahil edildiği, toplam 25 bin orman çalışanı ve 131 bin gönüllünün sahada aktif olarak görev yaptığı bilgisi paylaşıldı.
Orman Genel Müdürlüğü’nün geçen sonbahardan bu yaz başına kadar hazırlıklarını tamamladığı ve 1 Mayıs’tan itibaren 1.600 noktada kara, 58 noktada ise hava araçlarının göreve hazır hale getirildiği belirtildi.