Hani bir deyim vardır; “Herkes gider Mersin’e biz gideriz tersine” diye… Gerçekten de bu sözün hakkını zaman zaman milletçe çok iyi veriyoruz.

Geçtiğimiz gün bir habere denk geldim. Habere göre; Amerika, İngiltere, Avustralya gibi ülkelerde barınaktan hayvan sahiplenme rakamlarında ciddi artışlar yaşanırken, bizim ülkede tam tersi bir durum söz konusu olmuş. Bizde sokağa ve barınağa terkler artmış durumda.

Her şeyin başı eğitimsizlik diyoruz ya, aslında bu da biraz bilgisizlikten ve araştırıp öğrenmeden oradan buradan duyduğumuz bazı şeyleri doğru kabul etmemizden kaynaklanıyor.

***

Daha önce bu köşeden de defalarca yazdım, sayfamdaki haberlerde de yer verdim. Koronavirüsü evcil hayvanlardan insanlara geçen bir hastalık değil. NOKTA.

Nereden çıktıysa, “Kediden, köpekten, kuştan koronavirüsü bulaşıyor” diye sosyal medyada asılsız birkaç paylaşım yapıldı. Kıyamet koptu.

Onlarca bilim insanı, hekimler, veteriner hekimler çıkıp “Hayır, böyle bir bulgu yok, bunu kanıtlayan hiçbir bilimsel veri mevcut değil” demesine rağmen birçok insan, işin uzmanlarına inanmak yerine kaynaksız, mesnetsiz bilgilere inanmayı tercih etti.

Sonuç itibarıyla; sokağa terk edilen hayvan sayısında artış yaşandı. Ayrıca geçen yılın bu zamanlarına kıyasla barınaktan sahiplenilen hayvan sayısında da ciddi azalmalar meydana geldi.

***

Anadolu Ajansı’nın haberinde Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kemal Şenpolat’ın konuyla ilgili görüşlerine de yer verilmiş.

Yabancı ülkelerde karantina sürecinde artışa geçen hayvan sahiplenme eğiliminin bizde gerçekleşmediğini söyleyen Şenpolat şunları aktarmış:

“Türkiye'de nedense tersine işliyor. İnsanların bırakın sahiplenmeyi, kendi hayvanlarını terk etme meyilleri daha fazla. Özellikle bu süreçte sosyal medya üzerinden insanlar birbirlerine hayvanlar hakkında içeriği doğru olmayan mesajlar gönderiyor ve viral olarak dolaşıma sokuluyor bu yanlış bilgiler. Veteriner hekimlerin yanı sıra HAYTAP olarak biz, koronavirüsün evcil hayvanlardan insana bulaşmadığına yönelik açıklama yaptık. Hatta tam tersine insanların bağışıklık oranını artırdığını, evinde hayvan besleyenlerin hasta olma olasılığının düşük olduğunu anlattık. Ama sosyal medyadaki bir paylaşım, görsel çok daha etkili oluyor. Tahmin ediyorum bunun da etkisiyle insanlar hayvanlarını terk ediyor."

***

Tabii bir de şöyle bir gerçek var: Türkiye’de barınaktan sahiplenme bilinci zaten yeterince gelişmemişti. Hele de cins olmayan köpeklerin ve hatta kedilerin sahiplenilme şansı çok ama çok düşük seviyede. Koronavirüs salgını ise bu durum üzerinde hepten olumsuz bir etki yarattı.

Virüs salgınını elbette atlatacağız ama “bilinçsizlik salgınını” ne zaman atlatırız orası meçhul.