Bölgedeki kuraklık nedeniyle Marmara Gölü'nde balıkçılığın tamamen durduğuna, sandalların kuruyan göl üzerinde terkedildiğine tanıklık ettik. Gazeteci Esat Erçetingöz Gediz'i, doğduğu Murat Dağı'ndan başlayarak döküldüğü yer olan Foça Azmağı'na kadar karış karış gezerek fotoğrafladı ve yazdı

Murat Dağı'ndaki kaynağında uzun bir süre içilebilir nitelikte akan Gediz Nehri, ne yazık ki sanayi ve yerleşim bölgelerine geldiğinde sanayi atıkları yüzünden çamura dönüşüyor

GEMA VAKFI Genel Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu ve ekibinin konudaki mücadelesi tam 28 yıldır sürüyor… Son dönemde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Tunç Soyer’in başlattığı "Temiz Gediz, Temiz Körfez" projesi ile büyük ivme kazandı. Esat Erçetingöz'ün; Gediz'i, doğduğu Murat Dağı'ndan başlayarak döküldüğü yer olan Foça Azmağı'na fotoğrafladığı yazı dizisi üçüncü ve dördüncü günüyle devam ediyor.

ÜÇÜNCÜ GÜN

Manisa'nın Salihli, Saruhanlı ve Gölmarmara ilçelerinde bulunan, Ege Bölgesi'nin kuş cenneti olarak bilinen Marmara Gölü'ne gittiğimizde su seviyesi sıfırlandığını gördük. 7 mahallenin geçim kaynağı olan göldeki kuraklık, balıkçılığın da durmasına neden oldu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 'Ulusal Öneme Sahip Sulak Alan' olarak tescillenen, başta tepeli pelikan olmak üzere, karabatak gibi nesli tehlike altında olan kuş türlerinin de bulunduğu yüzbinlerce su kuşuna ev sahipliği yapan Gölmarmara, tamamen kurumuştu.

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Tekelioğlu, Kemerdamları, Yeniköy, Pazarköy, Gölmarmara mahalleleri ile Gölmarmara ilçesine bağlı Hacıveliler ile Saruhanlı ilçesine bağlı Kılcanlar mahallelerinde yaşayan çok sayıda ailenin balıkçılık yaparak geçimini sağladığı Marmara Gölü artık yoktu.

Bölgedeki kuraklık nedeniyle Marmara Gölü'nde balıkçılığın tamamen durduğuna, sandalların kuruyan göl üzerinde terkedildiğine tanıklık ettik. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan “Temiz Gediz, Temiz Körfez” projesi kapsamında Başkan Tunç Soyer, Gördes Barajı’ndan göle 1 milyon metreküp su verileceğini açıkladı. Ancak nehir ve çay yatakları kum ocakları ve maden işletmeleri tarafından tahrip edildiğinden bu şimdilik mümkün olmadı. Bu yatakların ıslahı için yapılan ihalede 400 gün süreli. Yani 2022 yılı sonuna kadar gölümüzde yine su yok. Bu nedenle geçinemeyen köy sakinlerimiz birer birer göç etmeye başladı. GEMA Vakfı Başkanı Şener Kilimcigöldelioğlu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “GEMA Vakfı olarak Gölmarmara Gölü ile yıllardır ilgileniyoruz. Gördes Barajı'ndan İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne içme suyu veriliyor. Şu an Gördes Barajı'nda yaklaşık 25 milyon metreküp su bulunuyor. Ayrıca Hacıveliler, Yeniköy, Kemerdamları ve Pazarköylü üreticiler de göl çevresindeki arazileri işleyerek gölde büyük bir su kaybına neden oldular.

KUM OCAKLARINA CEZA

Başkan Soyer’in “Temiz Gediz, Temiz Körfez” projesi kapsamında söz verdiği 1 milyon metreküp su sözü de ne yazık ki kum ocakları ve maden işletmelerinin dere yataklarını tahrip etmesi nedeniyle yerine getirilemiyor. Kum Çayı’nda iki kum ocağı ve beş maden işletme ruhsatı alınmıştır. Manisa Valiliği kararlı tutumuyla DSİ 2. Bölge Müdürlüğü’nün göz yumduğu ve yeterince denetlemediği kum ocaklarına 430 bin TL ceza kestirmiştir. Bu arada dere yatağındaki ıslah çalışmaları da ihale edilmiş ama süre 400 gün gibi çok uzun tutulmuştur. Bu süreyi kısaltmak için uğraşıyoruz.

Kum Çayı'nın ıslahı acilen bitirilmelidir. Gölmarmara Gölü'nün arazilerinde kaçak olarak ekim yapılmasına ise şiddetle karşıyız. Belediyelerin binlerce dönüm arazi talebinde bulunmasına karşıyız. Nitekim Salihli Belediyesi tamamen kuruyan Gölmarmara’dan 5 bin dönüm arazi almak için başvuruda bulundu. Gölmarmara Gölü'nü sulak alandır kimseye arazi verilmelidir.

GEMA Vakfı olarak Manisa Valiliği'ne, Gölmarmara gölünün milli park ilan edilmesi için başvuruda bulunduk" dedi.

DÖRDÜNCÜ GÜN

Dilerseniz dördüncü günü bir rapor halinde sunayım sizlere;

Salihli'nin Taytan mahallesi, Alaşehir Çayı ve Yılmaz Köprüsü'nden bakıldığı zaman Gediz Nehri'nin kirliliği gayet açık bir şekilde görülmektedir. Ahmetli ilçesi ve Turgutlu ilçesinde arıtma tesisleri yüzde yüz kapasite ile olmasada faaliyet göstermektedir. Turgutlu Organize Sanayi'nin arıtma tesisi yoktur. 25 yıldır kimyasal atıklar Ahmetli ilçesinden gelen büyük sulama kanalına 3 noktadan dökülmektedir. Bu atık sular Turgutlu, Manisa ve Menemen'de tarımsal sulamada kullanılmaktadır. Bu yüzden bölge halkından kanser olayları vakalarında büyük bir artış gözlemektedir.

Akhisar Belediyesi Arıtma Tesisleri, Akhisar Organize Sanayi Arıtma Tesisleri aktif olarak faaliyet göstermektedir ve bölgenin en iyi çalışan tesislerinden biridir.

Akhisar Zeytin Organize Sanayi fabrikalarında arıtma tesisi yoktur ve Gediz Nehri'ne bağlı olan Gördük Çayı'nı kirletmektedir, ayrıca Akhisar'ın tüm köylerinde zeytin fabrikaları bulunmaktadır. Bu fabrikaların atık suları Gediz Nehri'nin yan kollarını kirletmektedir, Saruhanlı Belediyesi Arıtma Tesisleri aktif olarak faaliyet göstermektedir, ayrıca bu bölgedeki fabrikaların ve tarımsal işletmelerin arıtma tesisleri yoktur.

ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ

Manisa’da 3 adet organize sanayi bölgesi bulunmaktadır ve bu bölgede tek arıtma tesisi faaliyet göstermektedir. Muradiye Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma tesisi yoktur ve direkt olarak Gediz Nehri'ni kirletmektedir. Kemalpaşa Belediyesi Organize Sanayi Bölgesi arıtma tesisleri aktif olarak faaliyet göstermektedir. Kemalpaşa Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesi'nde arıtma tesisi yoktur, 21 yıldır kimyasal atıklarını Nif Çayı'na dökmektedir. Bağyurdu'nda bulunan çok miktarda fabrikanın arıtma tesisi yoktur, kimyasal ve biyolojik atıklarını Nif Çayı'na dökmektedir. Bu bölgeninde tüm yeraltı suları kirlidir. Menemen'de belediyeye ait arıtma tesisleri vardır, Menemen Organize Sanayi Bölgesi'nin arıtma tesisi aktif olarak faaliyet göstermektedir. Menemen bölgesinde birçok fabrikanın ve zeytin işletmelerinin, tarımsal işletmelerin arıtma tesisi yoktur. Bu durumda Gediz Nehri ve yeraltı suları kirlenmektedir. Gediz Deltası'nda bulunan Gediz Nehri ve yeraltı suları çok kirlidir.