Gün birlik, beraberlik zamanı ve Fırat’ın doğusuna yapılan harekat, Türkiye’nin çıkarları doğrultusunda, geç bile kalınmış bir hamle… Sınırda yaşananlar bunun en önemli kanıtı. Suriye tarafındaki çocuk parkında konuşlanıp, çocuk, kadın ayrımı yapmaksızın Türk sivilleri havan topu ile katletmek, gazetecileri hedef almak, YPG’nin terörist olduğunun ve Türkiye’nin karşı karşıya olduğu tehdidin açık kanıtı.

Ancak Erdoğan ve AKP bu harekattan siyasi bir prim beklemesin, boş yere. Hem uluslararası ilişkilerde hem de Kürt politikasında, bugüne kadar yapılan o kadar çok yanlış ve yalpalama, yapılması gerekirken yapılmayan o kadar çok hamle var ki.

Erdoğan ve Trump’ın Ortak Yanları

Erdoğan da Trump da zor durumda. Her ikisinin de koltukları sallantıda ve bunu unutturacak bir başarıya gereksinimleri var. Suriye’de yaratılmasına katkı yaptıkları soruna, el birliği ile çözüm bulma arayışları bundan kaynaklanıyor. İki liderin diğer bir ortak noktası, bugün söylediklerinin ve savunduklarının tam tersini birkaç gün, hatta birkaç saat sonra dile getirebilmeleri. Uluslararası ilişkiler konusunda yetkinleşmiş kişi ve kurumları yok sayarak, bir tüccar edasıyla diplomasi yapmaya çalışmalarını da unutmayalım.

Erdoğan’ın başlıca sorunları, İstanbul’da tekrarlanan seçimde yaşanan hezimet sonrası kamuoyu yoklamalarında gözlenen hızlı düşüş, AKP’den yükselen çatlak sesler, kurulacak partilerin yarattığı kopmalar, ekonomik çöküşün ayak sesleri… Trump için ise, başlatılan azil süreci, karşıtların giderek güçlenmesi, ekonomide Çin’in gerisine düşme, Rusya-İran-Suriye ittifakına karşı atılan geri adımlar...

Erdoğan ve AKP, ‘PKK ile ittifak yapıyor’ diye CHP’ye yüklenmeye çalışsa da, ‘açılım’ sürecinde, kahraman gibi getirilen PKK’lı teröristlerin, çadır tiyatrosunu andıran mahkemeler aracılığıyla affedilmeleri unutulmadı. Daha birkaç ay önce, İstanbul’da tekrarlanan seçim öncesi, Apo’nun mektubundan medet ummaları da…

Kortizon Tedavisi ve Suriye

Erdoğan ve Trump’ın anlaşıp, Suriye’de başlattıkları harekat, doktorların uyguladıkları kortizon tedavisine benziyor. Kortizon, zorunlu olmadıkça kullanılmamaya çalışılan bir ilaç. Mahir ellerde ve uygun dozlarda kullanıldığında hızlı ve yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilir, hayat kurtarıcı da olabilir… Örneğin organ naklinde doku reddini önlemek ve ağır romatizmada bağışıklığı baskılamak amacıyla kullanılır. Ama iki ucu keskin kılıçtır; ağır, hatta ölümcül yan etkilere de yol açabilir. Tansiyon yükselmesi sonucu beyin kanaması, bağışıklığın aşırı baskılanması sonucu gelişen ölümcül fırsatçı enfeksiyonlar gibi.

Aklıma takılan sorular:

Suriye’de tedaviyi uygulayan eller mahir mi?

Uygun ilaç, uygun dozda kullanılabilecek mi?

Yoksa, yan etkilerle mi karşı karşıya kalacağız?