Engelliler Haftası kapsamında Kültürpark'ta bugün "yaşayan kütüphane" etkinliği düzenlenecek. Bu ilginç etkinlikte oluşturulacak temsili kütüphanede engelli ve engellilik alanında çalışan kişiler birer kitap, etkinlik katılımcıları ise gönüllü okuyucu olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Engelli Hizmetleri Şube Müdürlüğü'nce 10-16 Mayıs 2022 tarihleri arasında düzenlenecek Engelliler Haftası etkinlikleri bu yıl "tanışma" teması ve "herkes farklı herkes eşit" sloganıyla gerçekleşiyor. Kültürparkta, hafta kapsamında bugün (11 Mayıs) ilginç bir etkinlik yapılacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin İzmir Engelsiz Sanat Derneği işbirliğiyle gerçekleştireceği "yaşayan kütüphane" etkinliği, Kültürpark'ta tenis kortu yanındaki çim alanda düzenlenecek. 18.00-20.30 saatleri arasında yapılacak etkinliğe katılmak isteyen tekerlekli sandalye kullanıcısı bireyler, alana erişim istemlerini 0 232 293 98 24 numaralı telefon aracılığıyla iletebilecek.

"Yaşayan kütüphane" etkinliğinin İzmir'de engelliler bağlamında ilk kez düzenlenen bir etkinlik olduğuna dikkat çeken İzmir Engelsiz Sanat Derneği Başkanı Tamer Özşeker öncelikli hedefin ön yargıları kırmak olduğunu söyledi. Özşeker, bu çalışmanın ilk Engelsiz İzmir Kongresi'nden bu yana süren "elim sende farkındalık projesi"nin devamı niteliğinde olduğunu belirtti. "Yaşayan Kütüphane'yi klasik bir kütüphane gibi düşünebilirsiniz. Engelli ve engellilik alanında çalışan kişilerin kitap, etkinlik katılımcılarının gönüllü okuyucu olacağı bir kütüphane burası" diyen Tamer Özşeker, etkinliğe ilişkin şu bilgileri verdi:

"Bir masa etrafında okuyucuların kitapla buluştukları çalışmada 'görüşme' yani 'kitap okuma' süresi 15'er dakika. Amaç engelliler bağlamında iletişim sağlamak, herkesin bir gücü olduğunu, isterse her şeyi yapabileceğini göstermek, farkındalık oluşturmak. 15 dakikalık görüşmenin sonunda okur, kitabını değiştirerek bir başka masaya-kitaba gidecek Sonuçta her engellinin okurun da bir mesleği, ilgilendiği merak ettiği alanlar var. Yaklaşık 15 masanın bulunacağı çalışmamız yaklaşık 2,5 saat sürecek."

GÖNÜLLÜ GENÇLER

Projenin başından bu yana gönüllü olarak görev alan gençler bulunduğunu anlatan Özşeker, Proje Koordinatörü Anıl Ülker, Proje Konseyi Berkay Deryal, Buse Yücel, Ceren Diz, Dilara Şengel, Eda Ülker, Feride Çağla Bekaroğlu, Furkan İzmirli, Ankara'dan Yakup Akkuzu ve Saygın Korkmaz'ın bu projeye çok emek verdiklerini söyledi. Etkinliğe çok sayıda sivil toplum kuruluşunun da katkılı olduğunu belirten Tamer Özşeker, "İzmir'de engelliler için ilginç bir kütüphane etkinliği olacak diye düşünüyoruz. Tüm gönüllüleri ve engelli dostlarımızı Kültürpark'a bekliyoruz" dedi.

•••

Büyükşehir'in 'Her Mahalleye Bir Kütüphane' projesi sürüyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Cittaslow Metropol projesiyle uyumlu olarak sürdürüldüğü belirtilen "Her mahalleye bir kütüphane" projesi kapsamında, kent merkezindeki muhtarlık ofislerinde kütüphane açılmasına çalışılıyor. Mahallesinde kütüphane açılmasını talep eden muhtarlık sayısı 59'a ulaştı. Kampanyanın başladığı Nisan ayı başından bu yana toplanan kitap sayısı ise 8 bini aştı. Konak Lale Mahallesi ile Buca Göksu Mahallesi'nde kitap ve kütüphanenin yapım süreci tamamlandı.

İZBETON'un kütüphane binalarını yaptığı, İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Kitaplığı'nın kitap kutularından, kentin farklı noktalarındaki teslimat noktalarından gelen kitapları sınıflandırdığı projede ilk olarak 50 mahalle kütüphanesi hedeflenmişti. Muhtarlık ofislerinde kütüphane çalışmaları süren mahalleler arasında Bornova'nın Meriç, Karabağlar'ın Salih Omurtak, Kibar, Yurtoğlu ve Devrim, Konak'ın Kadifekale ve Emirsultan ve Selçuk, Çiğli'nin Köyiçi, Buca'nın Menderes ve Kırıklar Mahalleleri yer alıyor. Cittaslow Metropol projesi kapsamında pilot bölge seçilen Konak Pazaryeri Mahallesi ile Karşıyaka Demirköprü Mahallesi şimdilik bu listede yer almıyor.

•••

Yalı Mahallesi muhtarından 'askıda kitap' kampanyası

Karşıyaka Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat, Şemikler Mahallesi Pazaryeri içinde bulunan muhtarlık ofisinde düzenlediği "askıda kitap" kampanyasıyla mahalle sakinlerini kitapla buluşturuyor. Babat, "Burası İzmir'in en büyük mahallesi. 41 bin mahalle sakini yaşıyor. Göreve geldiğimden bu yana belki on bine yakın kitap dağıttık. En çok kadınlar ve çocuklar alıyor kitapları" diyor. Göreve geldiği ilk günlerde kitap vermeden işlem yapmadığını dile getiren Uğur Babat, "İlk zamanlar insanlar kitap almaya çekiniyordu. Şimdi böyle bir sorun yok. Çok da bağış geliyor. Amacımız evlere kitabın girmesi, mutlaka okuyan birisi olacaktır" diye konuşuyor.

YAZAR MUHTAR

Karşıyaka Yalı Mahallesi Muhtarı Uğur Babat, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı "her mahalleye bir kütüphane" projesini önemsediklerini, ancak muhtarlık ofisinin bulunduğu yerde kütüphane için hiç alan bulunmadığını söylüyor. Babat, "Buraya bir kütüphane olsa çok iyi olacak. Ancak alanımız öyle dar ki, yapabilirler mi bilemiyorum. Biz muhtarlık ofisimizde bir kütüphane açılmasını çok isteriz" diyor.

Bir yılı aşkın süredir muhtarlık görevini sürdüren Uğur Babat'ın aynı zamanda yayımlanmış dokuz kitabı da bulunuyor. Karşıyaka Yalı Mahallesi'nde oturan, kitap bağışlamak ve askıda kitap kampanyasından yararlanmak isteyen vatandaşlar muhtar Babat'a 0 555 391 95 91 no'lu telefonlardan ulaşabiliyor.

•••

Kütüphanede 'Sanatla Okuyorum' projesi

İzmir Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Halk Kütüphanesi "Sanatla Okuyorum Projesi" kapsamında Karşıyaka İlçesi Cumhuriyet İlkokulu ve Mirza Nil İlkokulu öğrencilerini ağırladı. Kütüphane Haftası'nda başlayan proje Ege Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı, Karşıyaka Hoca Mithat İlçe Kütüphanesi, Çağdaş Drama Derneği İzmir Şubesi ve ilçe Milli Eğitim okullarının işbirliğiyle gerçekleşiyor.

Kütüphane Müdürü Asuman Nesibe Özdil, her hafta Salı günü kütüphanede bir araya gelen öğrencilerin, görsel sanatlar dersi kapsamında yaratıcı drama becerilerini ve okuma alışkanlığını geliştirdiklerini söyledi. Çağdaş Drama Derneği İzmir Şubesi Başkanı Öğretim Görevlisi Erdem Erem ise projeyle 500 öğrenciye ulaşmayı hedeflediklerini, görsel sanatlar dersinin kapsamında öğrencilerin iki ve üç boyutlu çalışmalar yaptıklarını belirtti.

Kütüphane Haftası kapsamında 29 Mart 2022 tarihinde başlayan "sanatla okuyorum projesi" Mayıs ayı sonuna kadar sürecek. Etkinlik öğrencilerin ürettiği ürünlerin yer alacağı bir sergiyle sona erecek.

•••

Altınel'den mimari miras araştırması

İzmir ve Kula'da Ortodoks Sivil Mimari Mirası / Nihat Nebil Altınel / Yakın Yayınları

İzmir Turist Rehberleri Odası'nda iki dönem başkanlık yapan ve İzmirlilerin turist rehberi kimliğiyle tanıdığı Yüksek Mimar Nihat Nebi Altınel'in "İzmir ve Kula'da Ortodoks Sivil Mimari Mirası" adını taşıyan araştırma kitabı Yakın Yayınları'ndan çıktı. Altınel'in tamamı renkli ve birinci hamur kağıda basılmış kitabı üç bölümden oluşuyor. İlk bölüm "İzmire özgü ev", ikinci bölüm "Yangın yerinden yeni bir kentsel dokuya", üçüncü bölüm ise "Anadolu mimari mirasında Karamanlı-Rum evleri" başlığını taşıyor.

İzmir'e özgü ev tiplerinden örneklerin yer aldığı kitapta bu evlerin mimari yapısı, kullanılan malzeme, kafesli- kafessiz cumbalı evlerin özellikleri, ahşap-demir kepenk detayları, kapı ve bodrum havalandırma sistemleri, bina yüzeylerindeki ve odalardaki süslemeler, bezemeler detaylarıyla anlatılıyor. Kitapta yangın yerinde inşa edilen Kültürpark'ın kuruluşunda emeği geçen İzmir Valisi Kazım Dirik, İzmir Belediye Başkanı Behçet Uz, Peyzaj Mimarı Bedri Or, Gazeteci Ahmet Suat Yurtkoru, Halikarnas Balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı, Mimar İ. Harbi Hotan ve Rıza Aşkan, Mesut Özok, Yüksek Mimar Ferruh Ören'in kısa yaşam öykülerine de yer veriliyor.

Kitabın son bölümünde zamanın durduğu izlenimi veren Kula sokaklarında bir çok noktada benzeşen Türk ve Rum sivil yapıları da örneklerle, yıllar içinde değişen işlevleriyle anlatılıyor.

Nihat Nebil Altınel, kitabında "Bu kent bir asır önce nasıl bir yerdi ve kimlere ev sahipliği yapmıştı? 1922'de meydana gelen büyük yangından sonra neleri kaybetti ve nasıl gelişti?" sorularına hem İzmir hem Kula mimarisi üzerinden yanıt vermeye çalıştığını söylüyor.

•••

Çok satanlar

Anka Kuşu - Yılmaz Özdil - Sia

İçtihad Kapısı - Merdan Yanardağ - Kırmızı Kedi Yayınevi

Yaklaşan Kasırga - Levent Gültekin - Doğan Kitap

Yeni Tarım Düzeni - Ali Ekber Yıldırım - Sia

İnsan Geleceğini Nasıl Kurar? - İlber Ortaylı - Kronik Kitap

Tiamat - İhsan Oktay Anar - Everest Yayınları

Hayat Kaybettiğin Yerden Başlar - Miraç Çağrı Aktaş - İndigo Kitap

Deli İbrahim Divanı - Ahmet Büke - Can Yayınları

Güzel Dünya Neredesin? - Sally Rooney - Can Yayınları

Karatay Sözü - Canan Efendigil Karatay - Hayy Kitap

Bu liste Duvar, Kırmızı Kedi, Remzi ve Yakın kitapevlerinin katkısıyla hazırlandı.