Haber/ Gökçe ADAR

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, sendikalaşma oranlarına göre Türkiye'nin Avrupa ülkeleri arasında en kötüsü olduğunu ifade ederek, Türkiye'de örgütlülük oranının bu kadar düşük olmasının sebebinin, ülkedeki sendikacılığın özgür olmamasından kaynaklandığını söyledi. Serdaroğlu, işçilerin sendikalaşamadıklarını belirterek, “Sendikalaşma oranlarına baktığımız zaman Avrupa ülkeleri arasında en kötü ülke Türkiye. Örgütlü gücü artırabilmek için yapılacak tek şey; sendikacılığı özgürleştirmek. İşçiler sendikalaşamıyor. İşveren, işçileri kendi istediği sendikaya üye olmaya zorluyor. Bu konuda yasalarda boşluklar var” dedi. Sendikalaşma konusunda özgürlük sağlandığı takdirde, işsizliğin de önüne geçilebileceğini vurgulayan Serdaroğlu, “Eğer siz sendikalaşma konusunda özgürlük sağlarsanız, insanların işten atılmasının önüne geçerseniz insanların alım gücü değişir, yaşam standartları yükselir. Kayıt dışılık ortadan kalkar ve Türkiye demokratikleşir. Emek, ne kadar örgütlüyse o kadar demokrasi vardır. Türkiye'de toplu sözleşmeden yararlanan sendika oranı yüzde 7'dir. Yani yüzde 12-13 gibi sendikacılık gözüküyor ama toplu sözleşmeler ne kadarsa demokrasi de o kadardır” diye konuştu.

Güç olsa cesaret edemez

Hükümetin örgütsüz işçilerden beslendiğini dile getiren Serdaroğlu, “Yeteri kadar örgütlülük ne yazık ki yok. Var olan örgütlülükte hükümete yakın hale getirilmeye çalışılıyor. DİSK'in sürekli bir muhalefet içerisinde olduğunu dile getiriyorlar ve DİSK'e zorluk çıkartıyorlar. En son emeklilerden yüzde 5 kesinti olmasıyla ilgili, ikramiyelerin ödenmemesiyle ilgili söylentiler vardı. Hepsi hükümetin örgütsüz işçi hareketinden ve var olanların kendisine yakın olmasından kaynaklı ortaya çıkan cesaretten dolayı. Bugün güçlü bir sınıf hareketi olsa ve tüm konfederasyonlar yapılan haksızlıklara karşı dik duruş sergileyebilse hükümet bu örgütsüzlüğe cesaret edemez” dedi.

TİS görüşmeleri zorlaştı

Enflasyonun artmasıyla işçilerin maddi kayıplarının da arttığını söyleyen Serdaroğlu, “İşçi arkadaşlarımızın gerçek yaşamlarındaki kayıplar ile kamuoyuna yansıyan kayıplar arasında önemli farklılıklar var. Açıklanan enflasyon rakamları gerçekçi değil. Hep hükümetin kendi istekleri doğrultusunda ortaya çıkan rakamlar. Maalesef açıklanan rakamlara güvenimiz kalmadı” dedi. Her geçen gün işveren arasındaki görüşmelerin zorlaştığını da vurgulayan Serdaroğlu, sözlerini şöyle sürdürü; “İşveren tarafında derinleşme keskinleşiyor. Müzakereler zorlaşıyor. Hiçbir toplu sözleşmeyi kavga gürültüsüz bitiremiyoruz. Grev kararı alıyoruz onu da yasaklıyorlar. Tamam greve çıkmayalım diyoruz, bu sefer işçileri de riske sokuyoruz. İşçinin alım gücü yarı yarıya düşmüş durumda. İşçi de hakkını almak istiyor.”

Geçtiğimiz günlerde Birleşik Metal-İş Sendikasıyla MESS arasında imzalanan toplu sözleşmeyi de değerlendiren Serdaroğlu, “Önce grev kararı çıktı sonrasında ise işçilerimizin yüzde 90-95'i verilen teklifi kabul etti. Dolayısıyla TİS, uzlaşmayla sonuçlandı. Tüm işçilerimize hayırlı olsun” dedi.