Haber/ Didar DEMİRCİ

Sağlık emekçileri, Mart 2020’den bu zamana pandeminin getirdiği zorluklar karşısında tükendi. Sahada çalışan sağlıkçıların sayıca yetersiz olması nedeniyle bir dönem izin, emeklilik gibi hakları askıya alındı. Vakaların giderek artması ise sayıca yetersiz olan sağlık çalışanlarının daha fazla Kovid-19 hastasıyla yan yana gelmesine neden oldu. Bu durumda sağlıkçıların Kovid-19 olma riski daha da artı. Pandemi sürecinde sağlık çalışanları defalarca atama yapılması hakkında açıklamalar yaptı. Son olarak Mart 2021’de Sağlık Bakanlığı 16 bin atama yapsa da bu sayı yeterli olmadı.

Öte yandan 2017 yılında son mezunların verilmesiyle ortaöğretim hemşirelik bölümü kapatıldı. Kapatılan bölümden mezun olan 60 bin ebe ve hemşire atama bekliyor. Hemşire Murat Tekin, Ortaöğretim Sağlıkçılar Platformu kurduklarını açıkladı. Tekin, “2017 yılında ortaöğretim hemşirelik bölümü kapatıldı. Atanamayan, hala atama bekleyen mezunlarımız var. Bizler gerek atamalardaki yetersiz kadro dağılımından gerekse önümüzün kapanmasından dolayı ilk olarak sosyal medyadan sesimizi duyurmaya çalıştık. Ancak elle tutulur bir gelişme olmadı. Şimdi ise Ortaöğretim Sağlıkçılar Platformu'nu oluşturduk” dedi.

Kadro dağılımı adaletsiz

Ortaöğretim hemşirelik bölümü mezunu sağlıkçıların taleplerini dile getiren Tekin, “Mesleğimizi layıkıyla yerine getirebilmek için almış olduğumuz gerek pratik gerekse de teorik eğitimlerin yanı sıra yaşıtlarımız tatildeyken bizlerin yaz stajlarında özveriyle sahada olması mesleğimizi ne kadar çok sevdiğimizin göstergesidir. Bizlerin kamu hastaneleri yerine özel hastanelerde 36 saati bulan nöbetler, mobbingler ve asgari ücretlerle çalıştırılması ve bu şartlar altında çalıştırılmaya mecbur bırakılmamız üzücü bir gerçektir. Eğitim hayatımız boyunca mesleki derslere verilen ağırlıktan dolayı, sayısal ve sözel derslerdeki eksikliğimiz KPSS ve üniversite giriş sınavlarında önümüze engel olarak çıkmaktadır. 2 yılda bir girdiğimiz KPSS’de yüksek puan alsak dahi bize ayrılan az sayıdaki kontenjandan dolayı atanmak bizim için hayal oluyor. Yılın belli dönemlerinde alım yapan üniversite hastanelerinin ortaöğretim hemşirelerine ayrılan kontenjan sayısının artırılmasını, özel sektör çalışan sağlıkçılarının maaşlarının hak ettiği seviyeye getirilmesini ve denetlenmesini istiyoruz. En önemlisi ise sağlık meslek liselerini başarıyla bitiren biz hemşirelere Sağlık Bakanlığı atamalarında verilen kadro sayılarının artırılmasını ve daha adil kadro verilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Unvanları değiştirildi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İzmir Şube Eş Başkanı Nursel Yücesoy ise, “2017’de sağlık meslek liselerinden mezun olanların statüsününü ‘Yardımcı’ unvanıyla değiştirdiler. O çocuklar okullara girerken ebe-hemşire olacaklardı. Ama sonrasında yardımcı ebe, yardımcı hemşire oldular” dedi. Yücesoy, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü: “Pandeminin getirdiği yük nedeniyle emekli olmak isteyenler bu konuda işlemlerini başlattılar, öte yandan intihar vakaları yaşadık. Sahada anlamsız görevlendirmeler oluyor. Pandeminin getirdiği yük giderek artıyor. Vaka sayıları artıkça, poliklinikler hastaneler dolmaya başladı. Tüm sağlık çalışanları ciddi anlamda tükendi. Kronik hastalığı olan sağlıkçılarımız hala sahada, gebe olan sağlıkçılarımız 24’üncü haftaya kadar sahada, bunun sebebi yetersiz istihdam. İstihdam edebilecekleri çok büyük potansiyel var.”