Haber/ Didar DEMİRCİ

Eğitim Sen olarak, Milli Eğitim Bakanlığını (MEB) pandemi sürecinin başından beri uyardıklarını, çözüm önerilerinde bulunduklarını dile getiren Eğitim Sen İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Necip Vardal, “22 Eylül itibariyle gördük ki bakanlık ne uzaktan eğitime ne de yüz yüze eğitime hazırlıklı değil. Öğretmen arkadaşlarımız EBA sistemine giriş yapamadı. Bununla ilgili sosyal medyada velilerin ve öğrencilerin tepkilerini görmek de mümkün. 18 milyon öğrenci bu hafta canlı ders uygulamasına geçecekti. Bu kadar öğrencinin yöneldiği bir noktada sistemin çökeceğini MEB’in ön görmesi gerekiyordu. Alt yapının hazır olduğu açıklamalarının gerçeği yansıtmadığını gördük” dedi.

Hata yapıyorlar

MEB’nın bir hata yaptığına değinen Vardal, “Uzaktan eğitim yüz yüze eğitimin bire bir aynısını gibi düşünülmekte, oysaki öyle değildir. Biz pandemi öncesinde 18 milyon öğrenciyle nasıl yüz yüze eğitim gerçekleştiriyorsak, bugün aynısı uzaktan eğitimde yapamayız. Uzaktan eğitimin mantığına aykırı bir durumdur. Okulların haftalık ders programları var. -30 saatle 40 saat arasında değişen- Yüz yüze de bu hayata geçiyordu. Aynısını uzaktan eğitimde gerçekleştiremezsiniz. Eğitimden uzaklaşılmaması için uzaktan eğitimin kendine uygun koşulların müfredatla içeriğin yeniden düzenlenip bu sürecin yürütülmesi gerekiyor. Bununla ilgili önlemler şimdiye kadar alınması gerekiyordu” diye konuştu.

Ekran bağımlılığı

Yüz yüze eğitimin şartlarının uzaktan eğitme uyarlanamayacağının nedenlerine değinen Vardal, “Çocuklar günde 6 saat ekran başında kalacaklar, günde 6 saat ekran başına bağlayacağımız, geçmişte ekran bağımlılığı oluşmasın diye tartışmalar yürüttüğümüz çocuklarımızı kendi elimizle ekrana bağımlı hale getirmiş olacağız. Günde 6 saat ekran başındaki çocuğun konsantrasyonu zayıflar. Bu sadece çocuklar için değil, öğretmenlerimiz için de geçerli bir durum. Müfredatın da uzaktan eğitime uygun olarak seyreltilmesi gerekiyor. Oysaki yüz yüze eğitim süreci birbirinden farklılık gösteren özeliğe sahipler. O yüzden bakanlık bundan vazgeçmek zorundadır. Ders ağırlıkları azaltılmalıdır” ifadelerini kullandı. Vardal, öte yandan salgının kontrol altına alınmasının önemine vurgu yaparak, “Bu sadece maskeye indirgenen yurttaşa devredilen bir süreç olmaktan vazgeçilmeli. Salgın kontrol altına alınması zorunlu! Bu konuda siyasi iktidar önlem alamıyor” dedi.

Bakanın açıklaması şaşırttı

EBA sisteminin yoğunluk nedeniyle çökmesi, milyonlarca öğrencinin derslerine bağlanamamasına neden olurken öğrenci ve velilerden de tepki geldi. Ayrıca konuya ilişkin, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un, “Bu talepte büyük bir sıçrama oluştu. Şu anda da arkadaşlarımız çalışmaların içerisindeler. Bu altyapı giderek güçlenecek” ifadeleri de eleştirilerin odağındaydı. Bakan Selçuk’un konuşmalarında ‘talep var’ ifadesine Vardal, “Şimdi nereden baktığınıza bağlı. Şu anda EBA diye bir program yapılıyor. Anasınıfı ve 1. sınıflar yüz yüze eğitime başladı. Onun dışında büyük bir öğrenci topluluğu uzaktan eğitimle ilgili ilk adımını atacak. Bu ilgiyle ifade edilecek bir durum değil. Çocuklar yüz yüze eğitimde okula gidince de ‘ne güzel ilgi var’ demiyoruz. Bunun anlaşılır bir yanı yok! Sistem çöktü, siz hazır değilsiniz! Diyelim ki ilgi alaka var. Siz bu ilgi alakaya da hazır değilsiniz. 18 milyon öğrencinin yaşadığı bir sorun nasıl ilgi alakaya döndü anlamadık” açıklamasını yaptı.