Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs salgını nedeniyle birçok işletme faaliyetlerini yürütemez duruma gelirken çalışanların mağdur olmaması için hayata geçirilen Kısa Çalışma Ödeneği başvuruları büroktarik işlemler nedeniyle ağır aksak ilerliyor. Bugüne kadar 19 bin firma yaklaşık 420 bin çalışanı için Kısa Çalışma Ödeneği'ne başvururken İzmir'de de binlerce başvuru olduğunu anlatan Serbest Muhasebeci Mali Müşavir (SMMM) Yasin Avcı, korona virüs salgını sürecinde ödenecek olan ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ için istenen evrakların fazlalığından şikayetçi oldu. SMMM Avcı, bu durumu “yokuş yapılıyor” diyerek eleştirdi.

Avcı, “İŞKUR sisteminden işletmelerden belli başlı evraklar isteniyor. İşletmelerden yönetim kurulu kararı isteniyor ki çoğu işletmenin belediye ruhsatı dahi yok. Benim şahsi düşüncem kurum biraz yokuş yapıyor. Çünkü Yönetim Kurulu kararıyla, stokların azaldığını gösteren belge istiyorlar. Bu kritik dönemde bu kadar fazla evrak istenmesi yerine, bürokrasinin evrakların çoğunu mücbir sebeple onaylaması gerekiyor. Mücbir sebep kapsamına alınan iş yerlerinin çalışanlarından, şartlar uygun olduğu takdirde fazladan evrak talep etmesinler” dedi.

İşçilere verilir

Kısa Çalışma Ödeneği kapsamında ödenecek paranın çalışanın işsizlik maaşı hakkından mahsup edileceğini de öne süren Avcı, şöyle devam etti: “Bu ödenekler daha sonra işsizlik maaşlarından 3 ay kesilecek. İşçi çalıştığı hizmet süresine göre işsiz kaldığı dönemde işsizlik maaşından 6, 8 ve 10 ay olarak yararlanabiliyor. Fakat bu süreçte ödenecek Kısa Çalışma Ödeneği işçinin işsizlik maaşından 3 ay eksilmesine neden olacak. Yani işçinin çalıştığı hizmet süresince 6 ay işsizlik maaşı alabiliyorsa, Kısa Çalışma Ödeneği'nden dolayı 3 ay eksik işsizlik maaşı alacak. Çünkü devlet oradan keserek işçiye veriyor.”

Onlıne yapılmalı

Öte yandan Mayıs ayında ödenmeye başlayacak olan Kısa Çalışma Ödeneği'nin sadece PTT kanalıyla ödenecek olmasının salgının yayılması açısından risk oluşturacağını ifade eden İzmir Tabipler Odası Başkanı Funda Barlık, “TC Kimlik numaraları üzerinden PTT’den maaşlarını alacak olan işçilerin dışarı çıkmaları ve uzun kuyruklarda beklemeleri korona virüs salgınının yayılmasına zemin oluşturacaktır” dedi. Barlık, emeklilerin maaşlarının evlerinde ödeneceğini hatırlatarak, “Tek bir merkezde insanların toplanması, bu süreçte yoğunluğa ve uzun kuyruklara neden olacaktır. Bu da coronavirüs salgınının önüne geçilmek istenilen bir dönemde doğru bir yöntem değildir. Bunun yerine online ödeme yöntemleri gibi çözümler üretilebilir” diye konuştu.