Covid-19 hayatımızı sıkıştırıp evlere depolayınca, insanların sanal hayatları gerçek hayatla yer değiştirmeye başladı. Bu değişimden en büyük yararı ise başta sosyal medya siteleri ile beraber online alışveriş siteleri gördü. Fakat üç beş internet sitesinin tekelindeki sektör içinde satış yapmak özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için çok başarılı sonuçlar vermedi. O kalabalık siteler içinde kurulan mağazaların, kullanıcıların, sadece en ucuz fiyata ilgi göstermesi ve her satış başına bu sitelere ödenen yüksek komisyon bedelleri sebebiyle yine çözüm olmuyor. İşletmeler ise internet üzerinden satış yaparak aşmak istedikleri yüksek yoğunluklu ekonomi krizi, kendilerine ait e-ticaret alışveriş siteleriyle aşmaya çalışmaya başladılar. Fakat bu da çok da başka sorunlara neden olmaya başladı. Peki gerçekten firmalara ait internet üzerinden satış yapılan e-ticaret online satış siteleri kurmak çözüm mü? Bu tip satış sitelerini kurarken nelere dikkat etmek gerekir? Soru cevap şeklinde cevap vermeye çalışmak istedim.

HER FİRMA UYGUN MU?

Temel olarak evet. Ancak kendi ürününü kendi üreten firmalar daha başarılı olmaya yatkındır. Özgün, ve stokta yapabileceğiniz ürünleriniz varsa tanıtım sitesinden ziyade cesaret edip mutlaka bir satış sitesi açmanız gerekir. Fakat ürünü ithal edip getiren bir firma iseniz satışa sunduğunuz ürünün piyasada hiç veya çok az olduğuna emin olmalısınız. Bununla beraber satışa sunulan ürününüzü kullanıcılar, N11, Hepsi Burada, TrendYol gibi satış sitelerinde daha ucuza bulabiliyorsa kesin olarak hiç satış sitesi işlerine girmemek gerekir. Satışa uygun olan ürünüz varsa yine dikkat edilecek olan firma içi altyapınızda bu iş için ayırabileceğiniz eleman ve bütçe olduğuna da emin olmalısınız. Bir satış sitesi en az işyerinizin şubesi kadar zahmet gerektirdiğini fark edeceksiniz. Bunu zor yoldan öğrenmeden önce baştan önlem alın. Bir nasip olarak siteyi kurup satış yapmaya başladıysanız, eleman ve bütçe eksikliğiniz varsa stok, kargo ve faturalandırma sorunları kadar iade işlemlerinin de bir o kadar can sıkıcı olacağını öğrenmek üzeresiniz.

YÜZDE YÜZ BAŞARI OLUR MU?

Hayır. Net hayır. Bir e-ticaret satış sitesi kurmak, temelden işletmesine kadar uzun bir yolculuktur. Hazırlık ve planlamaya bir savaş stratejisine verilen önem gibi önem vermelisiniz. Ürünlerinizin birçok açıdan çekilmiş fotoğrafları, iyi bir grafik çalışması ilk yapılacaklar arasındadır. Ardından “özgün” yazılmış ürün açıklamaları sizi Google sıralarında ilerlemenizi sağlayacak en önemli silahınız olacak. Ardından site yaptıktan sonra reklam bütçesi ayırmadan başarılı olmayı bekleme kocaman bir denize olta atıp kilolarca balık yakalamayı beklemek kadar umutsuz bir düşüncedir. Google ve diğer sosyal medya reklamları için mutlaka bütçe ayırmanız gerekir. Eleman, içerik ve bütçe hazırlıklarını yaptıktan sonra diğer en önemli konuya vardınız. Doğru e-ticaret sitesi altyapısını seçmeye.

HANGİSİ TERCİH EDİLMELİ?

Doğru e-ticaret satış sitesi altyapısını tercih etmek için işletmenizin büyüklüğü, kararınızı etkileyen en önemli kriterdir. Araştırdığınızda pek çok alışveriş sitesi altyapısı olduğunu göreceksiniz. Sırasıyla, küçük bir işletme iseniz yıllık kiralama ile hizmet veren, istediğinizde başka bir site altyapısına ürün ve müşteri listesini aktarımını yapamayacağınız veya çok zor yapabileceğiniz altyapılardan uzak durmalısınız. Yıllık kiralama yazılımlarında kodlar size verilmez. İstediğiniz sunucuda barındıramazsınız. İlk yıl fiyatları size ucuz gelse de sonra bunun bir kiralama olduğunu ve ikinci seneden sonra ciddi fiyat artışı olduğunu fark edince çok canınız sıkılır. Alınan altyapı ve hizmet daha kaliteli olsa da her modül ve hizmet için alınan ekstra fiyat belinizi bükebilir. Ama büyük bir işletme iseniz güvenlik ve daha kurumsal bir firma karşıda olmasını istiyorsanız bu tip yazılımlar tercih edilebilir. Fakat küçük ve orta ölçekli bir işletme iseniz, bir kere seferlik fiyatla satın alınan, yıllık kiralama olmayan açık kaynak kodlu altyapılı ama arkasında yine bir yazılım firması desteğinden emin olduğunuz veya sunucu bağımsız özel yazılımları tercih edebilirsiniz.

E-ticaret satış siteniz için hangi altyapıyı tercih ederseniz edin, firmanızda siz veya bir çalışanınızın tasarım konusunda anlaştığınız firma ile iletişimi sağlayacak, sanal pos, kargo gibi diğer işlemler için yazılım firması ile üçüncü firmalar arasında köprü olabilecek birilerinin olduğundan emin olun. Parayı verdiniz diye yazılım firmasının sizin için banka yetkilileri, kargo firması ile iletişime geçip sorunları çözmesini beklemeyin. İnternet sitesi içinde yapılacaklar için haftaya yazımıza devam edeceğim. Sağlıklı günler dilerim.