Harika, sürükleyici bir kitabın final bölümündeyiz sanki. Kazandığı başarılarla, yaşattığı unutulmaz ilklerle Türk futbol tarihine adını altın harflerle yazdırdı. Şimdi ise futbolcu sıfatıyla efsane olduğu kulübe geri döndü. Ahde vefa borcunu ödemek için. 18 yıllık Süper Lig hasretini bu sezon dindirmek için. Ve umarız ki Süper Lig'da kalıcı bir kulübün temellerini atmak için. Altay ve Mustafa Denizli birlikteliği her siyah beyazlı taraftarın kendi arasında yaptığı sohbetlerde hayalini kurduğu bir olaydı. Nasıl Göztepe, maddi açıdan güçlü ve aynı zamanda gerçek bir Göztepeli'nin kulübün başına geçmesini yıllarca istedi ve gerçekleştiyse, Mustafa Denizli de camiada benzer sinerjiyi yakalayacak Türkiye'deki tek isim. Nasıl Göztepe, Mehmet Sepil'in gelmesiyle çağ atladı ve Süper Lig'in demirbaşı oldu. Denizli de önce teknik adam olarak, ileride de kim bilir Başkan olarak Altay'a sınıf atlatacak. Yurtdışında çok fazla örneğini gördüğümüz takımların simge isimlerinin kulüp içinde çalışma yapısını pek ülkemizde göremiyoruz. Bayern Münih'te Rummenigge, Oliver Kahn, Hasan Salihamidzic, Ajax'ta Van Der Sar, Marc Overmars, Reiziger gibi say say bitmez örnekler. Futbol dışındaki insanların yönetici sıfatında çoğunlukta olması, ülke futbolumuzun gelişememesinin en büyük sebeplerinden. Mustafa Denizli ve İbrahim Akın örneğiyle siyah beyazlılar, önündeki Play Off engelini aşarsa önü çok açık olacaktır. Varsın Denizli'ye bunak desinler. Yıllardır başarılı olamadı, formunda değil saptamalarında bulunsunlar. Bir insanı eleştirmek en kolayı. Ona inanıp, nasıl başarılı olurun formulünü bulmak ise en risklisi ve zoru.

***

Mustafa Denizli'nin Altay'a gelmeden önce ütopik, hayali bir kitabı yazılsaydı, büyük ihtimal sonu siyah beyazlılarla bitecek bir hikaye olurdu. Görüyoruz ki bu masalsı ütopya gerçek oldu. Altay tarihinin en golcü ismi ile en skorer ikinci ismi buluştu. Denizli ve Paixao. Düşünebiliyor musunuz aralarındaki forvet melekeleri üzerindeki beyin fırtınalarını. Nasıl gol atılırın püf noktalarını en iyi bilen ikili bir takımda buluştu. Ne büyük lüks. Mustafa Denizli, bütün teknik direktörlük hünerlerini gösterip, son bir görev için, Galatasaray'a Şampiyonlar Ligi yarı finali, Milli Takımımız'a Euro 2000'de çeyrek final oynattığı, Fenerbahçe'yi, Beşiktaş'ı şampiyon yaptığı formundan pasajlar sunacaktır. Bütün enerjisini, birikimini Altay için verecektir. Komplo teorileriyle yaşamak, herşeyin altında bir bit yeniği aramak büyük bir takıntıdır. O yüzden Mustafa Denizli'nin sadece saha içinde yapacaklarına odaklanmalıyız. Denizli, Türkiye'de futbol matematiği hesabını en iyi yapan futbol adamlarının başına gelir. Şu haftada şampiyon olacağız dediyse bir takımda olmuştur. Şu maçtan sonra ligin kaderi çözülür dediyse mutlaka yaşanmıştır. O sebepten Play Off'ta muhtemel karşılaşacağı takımı bile hesaplamış olabilir. Ve o takımla ilgili analizlere başlamıştır.

***

Fenerbahçe'yi çalıştırdığı dönemde durağan bir oyuncu olan sağ açık Ali Güneş'ten nasıl

bir 10 numara yarattıysa, Beşiktaş'tayken devre arasında aldığı Ernst ve Yusuf'la siyah beyazlıları şampiyon yaptıysa, bu kısa sürede de mikro taktiklerle Altay'a farklı bir hava katabilir. Rakipleri şaşırtabilir. Cebrail Karayel'den bir sol açık, Erhan'dan bir forvet yaratırsa hiç şaşırmayalım. Ya da şu an 11'in dışında gözüken Zeki Yıldırım, Deniz Kadah ya da gençlerden Kazımcan Karataş ve ya Eren Erdoğan'ı en kritik Play Off maçında oynarken görürsek şoka uğramayalım. Çünkü Mustafa Denizli'nin imzasıdır bu tür hamleler. Siyah beyazlıları Play Off'ta en zorlayacak kulüp İstanbulspor olacak gibi. İlk 2 yapamayan Giresunspor, Samsunspor ve Adana Demirspor'dan biri o moral bozukluğuyla Play Off'ta dağılabilir. Geçen sezonlarda bunun örneğini çok gördük. Play Off maçlarında ivmesi aşağı düşen ekipler değil, son haftalarda forma giren takımlar başarılı olmuştur. İlk 6 yapacak iki takımdan biri olacak Altınordu ve Keçiörengücü'nün de tecrübe olarak Altay'la kapışması zor görünüyor. Yıllardır bozmadığı kemik kadrosu, kaliteli yabancılarıyla İstanbulspor, İzmir ekibine ters gelecek bir ekip. Umarım Sarı Boğalar'ın da iyi bir analizi yapılır ve Altay artık hakettiği lige geri döner. Sonrasında da kim bilir Mustafa Denizli uzun yıllar yaşatacağı-yaşattıracağı başarılarla ismini ölümsüz bazı yapılarda yaşatır.