Önümüzdeki Cumartesi günü (15 Ekim), Çiğli Belediyesi’nin Fakir Baykurt salonunda değişik bir toplantı var!

Tarihteki ilk antiemperyalist başkaldırı olan Aristonikos İsyanı’nın konuşulacağı toplantı sadece Çiğli için değil, İzmir için de önemli.

Aristonikos, Bugün Çiğli ile Menemen arasındaki “Kuş Cenneti” sınırları içinde bulunan Leukai Antik Kentine yerleşmiş. Sırtlarında tuz taşıyan köleleri örgütleyerek M.Ö. 132 yılında Bergama’ya karşı başkaldırı başlatmış.

Her ne kadar, herkesin eşit olacağı bir “Güneş Ülkesi” kurma söylemi ile köleleri ve yoksul köylüleri örgütlemişse de asıl amacı Kral 3. Attalos tarafından Roma Devleti’ne bağışlanan Bergama topraklarının emperyalist Roma’ya bırakılmamasıydı. Yani niyeti, Bergama’daki Kral 3. Attalos’un yönettiği Bergama Krallığını ele geçirmekti.

Ama Roma gibi emperyalist bir devlet, 3. Attalos tarafından kendisine sunulmuş olan böyle bir  tatlı pastayı Aristonikos’a kaptırır mı!

KONUŞMACILAR

“Aristonikos İsyanı” konulu toplantıyı, yazar ve araştırmacı olan İnşaat Müh. Osman Akbaşak yönetecek ve konuşmacılar da; Murat Tozan, Sedat Kaya, Sefa Taşkın ve Suat Çağlayan, olacak…

Saat 14 00’te başlayacak olan toplantının ardından katılımcılar Çiğli Belediyesi’nin sağlayacağı olanaklar ile Leukai Antik kentine götürülecekler. Leukai’de belki fazla bir şey yok ama Kuş Cenneti’ni görmemiş olanlar için bu gezi, kaçırılmaması gereken bir fırsat!

ARİSTONİKOS HAKKINDA BİRAZ DAHA BİLGİ

Bundan 2100 yıl önce İzmir’de yaşanan bu olayın dedikodulu öyküsünü, “Aristonikos” adlı kitabımda yazmıştım.

Bergama Kralı 2. Eumenes’in Bergama’da bir eşi, Efes’te de bir sevgilisi vardır. Birbirine yakın zamanlarda her iki kadından birer oğlu doğar: Bergama’daki yasal oğlunun adı 3. Attalos, Efes’te doğanın adı da Aristonikos’tur.

3. Attalos kral olduğunda devlet işleriyle ilgilenmez. İşi gücü bitkilerle uğraşmaktır. Elbette daha önceki Bergama yöneticileri gibi o da Roma Devleti ile çok yakındır!

Romalıların bir dediğini iki etmeyen Attalos, bir gün; “Bütün varlığımı Roma’ya bağışlıyorum!” diyerek belge düzenler. Her nedense, bu belgeyi imzalamasının ardından “Güneş çarpması” sonucu ölür!

İşte onun öldüğünü duyan ve Romalıların da Bergama’ya el koymak için geleceklerini anlayan Aristonikos, krallığı kendi hakkı olarak görerek harekete geçer.

Çiğli’ye (Leukai) gelerek yerleşir. Leukai, tuz taşıyan kölelerin ve yoksul köylülerin kentidir. Acımasız bir yaşam içinde bulunan bu insanlar, Aristonikos’un “Bergama krallığını elime geçirirsem, herkesin eşit olacağı bir Güneş Ülkesi kuracağım!” söylemi ile kolayca örgütlenirler. Elbette karşılarında Roma ordusunu bulurlar…

Sonrası toplantıda ayrıntılı olarak anlatılacak…