Ülke olarak kıtasal futbol müsabakalarımızı Uefa adını verdiğimiz Avrupa Futbol Federasyonları Birliğine bağlı olarak yapıyoruz. Hem milli takımlar düzeyinde, hem de kulüp bazlı olarak…

Kısacası Avrupa kıtasının bir ülkesiymişiz gibi değerlendiriliyoruz. Aslında toprak bütünlüğümüzün çok büyük bir bölümü Asya kıtasında… Rumeli tarafımız bizi Avrupalı yapıyor diyelim!

Bizim gibi iki tarafta da değerlendirilebilecek, yani Asya’da da, Avrupa’da da boy gösterebilecek başka birkaç ülke daha var; Rusya mesela… Ama onlar da bizim gibi hep Avrupa’da mücadele etmişler. Hem milli takımlarda hem de kulüpler düzeyinde… Aynı bizim gibi… Bizim geçerli bir Rumeli gerçeğimiz var, bu Avrupalı ayrıntıyı unutmuyoruz!

Memnun değil miyim? Avrupalı olmaktan… Daha doğru bir ifade ile futbol hususunda Avrupa kıtasında değerlendiriliyor olmaktan?

Konuyu aslında bambaşka bir yere getireceğim. Avrupa kıtası ile hiçbir toprak ilişkisi olmayıp Avrupalı olanlarla devam edelim; Gürcistan mesela… Ermenistan, Azerbaycan, Kazakistan ve hatta İsrail… Var mı Avrupalılıkları? Yok! Ya da daha farklı sorayım; Kazakistan Avrupalı mı? Öyleyse ben de Çinliyim!

Haritayı önümüze açıp, baktık mı, bu konu daha da göze batıyor. Kazakistan ile neredeyse aynı batıda bir Türkmenistan var mesela… Özbekistan var mesela… Uefa organizasyonlarında gördük mü? Hayır! Ya da diyelim ki Azerbaycan Avrupalı… İran nereli? Siz herhangi bir Avrupa müsabakasında Persepolis takımını izlediniz mi? Ben izleyemedim! Çünkü kendi ligi dışına çıkarsa Asya şampiyonlar liginde oynuyor.

Esas konuya geliyorum;

Uefa’nın minik ve çakma Avrupalılarından biri de hemen aşağımızdaki –bence Asyalı sayılmalıdır kendileri–Güney Kıbrıs Rum kesimi! Bizim taktığımız ad bu… Avrupalılar yavru vatanı yok sayarak direkt Kıbrıs diyorlar!

Benim çocukluğumda, sokaklarda ya da boş arazilerde top oynarken, oynamayı beceremese de, topu olan takıma direkt alınırdı. Ya da üç beş çocuğa leblebi şekeri, gazoz ısmarlamışlığı olan kaptan bile olabilirdi…

Avrupa da aynısını yapıyor kanımca… Kimin topu varsa, kim gazoz ısmarlıyorsa onlar da Avrupalı…

Peki, diyelim ki bu yaklaşım doğru… İki gün önce bir Türk hakemi, Halis Özkahya, Uefa Avrupa Ligi müsabakası olan Dudelange - Apoel maçını yönetecekti. Ama Rumların inanılmaz baskısından dolayı son dakika değiştirildi. Elbet ki, Apoel takımı Güney Kıbrıs Rum kesiminin bir takımı olduğu için… Hani Avrupalılık? Nerede insanlık? Futbola siyaset karışmıyor muydu? Alın size Avrupalı siyaset! İşte bu nedenlerle Avrupalı tarafımızı bir kez daha sorguluyorum!

Dipnot; “Para da, devlet de ağaların elinde” Sebahattin Ali.