Bütün dünyada olduğu gibi uyuşturucu kullanımı ne yazık ki bitmiyor. Örneğin amfetamin kullanımına bağlı ölümlerde ikinciyiz. Almanya'da 124, Türkiye'de 55, Finlandiya'da ise 48 kişi hayatını kaybetti. Kullanılan 6 çeşit uyuşturucudan üçünde Türkiye birinci sırada. Avrupa Uyuşturucu ve Bağımlılık İzleme Merkezi Uyuşturucu Raporu'na göre en yaygın altı uyuşturucudan üçünün en fazla ele geçirildiği ülke Türkiye.

***

Çeşitli sorunlara yol açan uyuşturucular çeşitli hastalıkları da beraberinde getiriyor. Ne yazık ki uyuşturucu sorunu uluslararası düzeyde düşük ve orta gelirli ülkelerde gitgide artıyor. Ulusal bazda yapılan araştırmalara göre 15-64 yaş arası 22.6 milyon Avrupalının yüzde 8’i en az bir defa esrar kullandı. AB ülkelerinde yaşayan 4 milyona yakın kişi yani yetişkinlerin yüzde 1.3’ü ise her gün esrar kullanıyor. AB üyesi devletler ve Türkiye ile Norveç’te 850 ton esrar reçinesi, 288 ton kök kenevire el konuldu.İşin ilginç yanı kenevirin yarısı Türkiye’dendi. Türkiye 33 tonla üçüncü sırada.

Kokain, esrardan sonra Avrupa’da en çok kullanılan ikinci uyuşturucu konumunda. AB ülkeleri ile Türkiye ve Norveç’te toplam 306 ton kokain ele geçirildi.

Avrupa uyuşturucu pazarında rağbet gören sentetik uyarıcılar da amfetamin ile metamfetamin.AB ülkeleri ve Türkiye ile Norveç’te toplam 10.9 ton amfetamin, 6.8 ton metamfetamin ele geçirildi.Bu arada Türkiyede ise 22 ton eroin ele geçirildi.

***

Avrupa Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi Direktörü Alexis Goosdeel, “Uyuşturucular artık her yerde.İkincisi ise her şey günümüzde uyuşturucu olabiliyor.Ve son olarak herkes doğrudan ya da dolaylı olarak herhangi bir bağımlılıkla karşı karşıya kalabilir” dedi. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, narkotik vaka analiz sisteminin 30 ilde uygulandığı belirtti: “NARVAS'la 1 ay içinde 9675 ihbar alındı. Bunun yarısı İstanbul'da.1 Ocak 2024 tarihinde NARVAS'ı 81 ilde yaygınlaştırmayı planlıyoruz.Temel hedefimiz ülkemizin uyuşturucu için ulaşılmaz ve yasaklı bölge olmasını sağlamaktır.Terörle mücadelemiz ne ise zehir tacirleriyle mücadelemiz de odur. Bu proje ile suç haritaları hazırlanarak riskli bölgeler belirleniyor.30 büyükşehrimizde sadece kasım ayında narkotik konulu 9 bin 675 ihbar alındı,59 bin kişi sorgulandı,124 kişiye işlem yapıldı, Çeşitli suçlardan aranan 503 şahıs ise yakalandı.”

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.