Yüreğimizi yakıp küle çeviren orman yangınları nedeniyle 2 haftadır “Dünyanın Limit Aşımı” konusunu yazmayı erteliyordum. Bu hafta hepimizi ilgilendiren ve maalesef dünyada meydana gelen birçok felaketin de asıl kaynağı olan vahşi tüketim konusuna gecikmeli de olsa değinmek istedim.

29 Temmuz 2021 Perşembe günü itibarıyla dünyanın bizlere sunduğu 1 yıllık doğal kaynakları tükettik ve son 2 haftadır da farkında olmadan cepten yiyoruz.

Bu tam olarak ne mi demek?

Gelin beraber inceleyelim…

Küresel Ayak İzi Ağı tarafından her yıl açıklanan #DünyaLimitAşımGünü aslında insanlığı harekete geçirmek, tasarruf konusundaki farkındalığın gelişmesini sağlamak için yapılıyor.

Dünya kaynaklarının yıllık limiti 1970’li yıllarda ölçülmeye başlandı. O tarihten bu yana, nüfus artışının da etkisiyle her yıl tüketim de aşırı artıyor. Tüketim ve insan kaynaklı çevresel zararlar sebebiyle, Dünya Limit Aşım Günü her geçen yıl bir öncekine kıyasla öne çekiliyor.

Geçtiğimiz yıl bir “istisna” olarak, pandeminin tüketimi zorunlu olarak frenlemesi sayesinde Dünya Limit Aşım Günü ilk defa üç hafta ilerleyerek 22 Ağustos’a denk gelmişti. Bu yıl ise bir önceki yıla kıyasla yaklaşık 1 ay geriye çekildi.

Durumun özeti şu: Bir adım ileri, iki adım geri!

***

Burada Dünya kaynaklarından kasıt nedir, ona da küçük bir parantez açalım.

Dünya kaynakları demek havamız, suyumuz, toprağımız, bitkilerimiz, hayvanlarımız ve madenlerimiz demek.

Doğada var olan her şey demek.

Tabağımızdaki yiyecek, aldığımız nefes, içtiğimiz su, kullandığımız elektrik, ulaşımı sağlayan yakıtlar, küresel ekonominin temelini oluşturan madenler vs. demek.

Dünya kaynaklarının tükenmesi demek, insan dahil tüm canlı varlığının sonu demek!

***

Dünya Limit Aşımı Günü, bize gezegenimizin 2021’in tamamında kullanmamız için sunabildiği kaynakları henüz yılın 7. ayında tükettiğimizi anlatıyor. Yılın geri kalanı için artık bir sonraki yıldan yani 2022’nin kaynaklarından borç almaya başladık.

Belki bu tablo, çoğu insan için bugün bir şey ifade etmiyor. “Ben gıdamı, suyumu, elektriğimi kullanıyorum, aracımı yürütüyorum, demek ki kaynak var!” diye düşünenleriniz mutlaka olacaktır.

Ama dünya kaynakları maalesef sınırsız değil! Doğa, bizim tüketim hızımıza yetişemiyor artık. Dengeyi bozduğumuz için kendini eskisi gibi ustalıkla yenileyemiyor.

Bugünü kurtaralım da sonrası ne olursa olsun anlayışımız, yarımızı karartıyor!

***

Dünya Doğayı Koruma Vakfı’nın (WWF) aktardığına göre; tüketimin karşılanması için artık insanoğluna bir Dünya yetmiyor; tam olarak 1.7 Dünya’ya ihtiyacımız var.

Oysa ki her zaman söylenen bir söz vardır: “Tek bir Dünyamız var”

Maalesef bizler bu sözü özümsemekten çok ama çok uzağız.

Sanki birden çok dünya varmışçasına tüketiyoruz.

Yiyoruz, içiyoruz, boşa harcıyoruz, kirletiyoruz, bozuyoruz, yakıyoruz, döküyoruz, kırıyoruz…

Dünya artık bize “Yeter, biraz yavaşla” diyor.

Kuraklık kapının eşiğinden adımını attı bile!

Küresel ısınmanın etkilerini bugün hepimiz hissediyoruz.

Dünyada üretilen gıda miktarı her insanı yeteri kadar besleyecek kapasitede değil artık!

Bugün dünyadaki tüm toplumlar acil olarak doğaya saygılı ve tasarrufu ön plana alan bir yaşam tarzını benimseyemezse, yarın bunu yapmak için çok geç olacak.

***

Sosyal Medyadan İnciler

Bu hafta sosyal medyayı tararken İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in bir paylaşımı dikkatimi çekti. Türkiye’nin ciğerlerini yakan orman yangınlarının ardından İzmir’in ormanlarını koruyabilmek için gönüllülerle el ele bir çalışma başlatılmış. Başkan Soyer de bu çalışmadan fotoğraflar paylaşmış.

Zabıta personeli ve gönüllüler İzmir’in ormanlarında yangına neden olabilecek atıkları toplamaya başlamışlar. İlk durak Balçova olmuş. Bu çalışma diğer ormanlık alanlarda da gerçekleştirilecek.

Fotoğraflar aslında çok şey anlatıyor. Balçova’nın güzelim doğasında çakmaktan mangal ızgarasına, cam şişelerden plastik atıklara kadar yüksek sıcaklık altına yangın çıkarabilecek çok sayıda çöp toplanmış. Orman yangınlarını önlemek toplumsal olarak bilinçlenmeyle ve elimizi taşın altına koymakla mümkün.

***

Haftanın Karesi

“Yeni şekilli gözlüklerim nasıl ama?”

Fotoğraf: @ratedmodernart / Instagram

***

Kimi Takip Etsek?

Hamster sever misiniz? Eğer “bayılırım hamster’lara” diyorsanız size harika bir takip önerim olacak. Instagram’da 189 bin kullanıcının takip ettiği “hamster_ofthe__world” adlı hesapta sevimlilikte birbiri ile yarışan hamster’ların gülümseten fotoğraflarını bulacaksınız.