Yaz geldi. Sıcaklıklar özellikle batıda mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Yaz aylarının belki de en olumsuz yanı, orman yangınlarının yoğun olarak bu dönemde yaşanması.

Biliyorsunuz, geçtiğimiz yıl Cumhuriyet tarihinin en büyük orman yangınlarını gözümüz yaşlı izledik. 28 Temmuz 2021'de Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan ve çok kısa sürede ülkenin birçok farklı şehrine yayılan orman yangınlarında Akdeniz’in, Ege’nin, Marmara’nın, Batı Karadeniz’in ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin akciğerleri söndü.

53 ilde çıkan ve günlerce süren 299 orman yangınında 8 insanımız yaşamını kaybetti, binlerce hayvan can verdi, köyler küle döndü.

Geçen yıl yaşanan orman yangınlarının tamamında 178 bin hektar orman yandı. Greenpeace’in değerlendirmesiyle; 1 milyar 780 milyon metrekare! Popüler ölçü ile ifade edecek olursak, yaklaşık 250 bin futbol sahası, tüm İstanbul'un yaklaşık 5'te 1'i büyüklüğünde bir alan.

*

Orman yangınları türlü sebeplerden çıkıyor. Ama şu bir gerçek ki; yangınların en büyük suçlusu insan. Kimi zaman insanların ihmalkarlığından çıkan, kimi zaman ise açgözlü kişilerin rant uğruna bile isteye çıkardıkları yangınlar nedeniyle orman varlığımız her geçen yıl azalıyor.

Yangınlara hazırlıklı olalım elbette; ekipmanlarımız, uçaklarımız, helikopterlerimiz tam olsun ama biz hep yangın çıktıktan sonrasına odaklanıyoruz. Asıl, yangının çıkmaması için ne yapabiliriz, öncelikli olarak onu düşünmemiz lazım.

*

Birçok çevre derneğinin dillendirdiği gibi, bence önlem olarak insanların yaz boyunca ormanlara girişi yasaklanmalı. Biz insan gibi ormanların tadını çıkarmayı öğrenene kadar maalesef yapılması gereken en etkili önlem bu!

Ormana gidip kamp yapmak, ateş yakmak, mangal yapmak, sigara tüttürmek, cam/plastik gibi aşırı sıcak ile temas ettiğinde yanıcı özellikte olan çöpleri doğada bırakmak gibi yangınlara davetiye çıkaran durumları engellemenin tek yolu biz insanları ormanlardan uzak tutmaktır.

Peki, yasak koymak yeterli olur mu?

Tabii ki olmaz.

Yasakların delinmemesi için hem cezai yaptırımın çok daha caydırıcı olması hem de ormanlık alanların denetim ve güvenliği için daha çok personelin görevlendirilmesi gerekli.

Ve ayrıca “yangın sonrası, olay soğuyunca imar izni verme” alışkanlığından kurtulabilirsek, belki artık beton için ağaç yakma ihaneti de son bulur.

****

****

Gönüllüler mama alamayacak hale geldi

Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HayKonfed) sosyal medya üzerinden yaptığı videolu paylaşımla mama fiyatlarındaki aşırı artışa ve bu durumun yol açacağı sonuçlara dikkat çekti. Paylaşımda, “Mama fiyatlarının bu kadar fazla artışı hayvanları açlığa ve ölüme sevk edecek. Hükümeti hayvan mamasından alınan %18 KDV oranını düşürmeye, bütün mama firmalarını da vicdanlı ve duyarlı olup kat kat yaptıkları zamları indirmeye davet ediyoruz” denildi.

BELEDİYE ATIYOR GÖNÜLLÜ BAKIYOR

Günlük besleme sırasında bir video çeken HayKonfed Başkan Yardımcısı Haydar Özkan şu açıklamayı yaptı:

“Belediyelerin kısırlaştırma yapmayıp, dağlara taşlara, çöplüklere, sanayi bölgelerine attıkları hayvanları gönüllüler beslemeye çalışıyor. Bu gönüllüler artık mama alamaz duruma geldiler. Bu hayvanların beslenebilmesi için mamaya ihtiyaç var. Mamayı alabilmemiz için mamadaki aşırı fiyatların indirilmesi lazım. Mama firmaları, lütfen mama fiyatlarındaki aşırı artışları indiriniz. Devlet yetkilileri, lütfen mamalardaki KDV oranını düşürünüz. KDV oranının düşmesi kesinlikle yeterli değil, mama firmaları da da kat kat yaptıkları zamları indirmelidir.”

****

****

Kimi Takip Etsek?

Bu hafta yine STK hesaplarını tanıtmaya geri dönelim…

Yunuslara Özgürlük Platformu’nun adını mutlaka duymuşsunuzdur. Yunus parkları ve doğal yaşam alanı deniz ve okyanuslar olan esaret altındaki tüm canlıların hakları için çalışmalar yürüten platformu Twitter üzerinden takibe alabilirsiniz.

****

****

Gediz Nehri için harekete geçiyorlar

GEMA (Gediz Havzası Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma Çevre ve Kalkınma) Vakfı ile Karşıyaka Koleji, Gediz Nehri’nde yaşanan kirliliğe karşı ortak bir etkinlik düzenliyor.

11 Haziran Cumartesi günü saat 16.00’da Gediz Nehri’nin Eski Foça’da döküldüğü yerde bir araya gelecek olan GEMA Vakfı gönüllüleri, Karşıyaka Koleji yetkilileri ve öğrencileri ile doğaseverler hem kirliliğin çözüm yollarını açıklayacak hem de kirletenlerle ilgili bilgi paylaşacak.

****

****

Haftanın Karesi

Fotoğraftaki ayrıntıyı bulun.

İpucu: Kolçak kısmına dikkatlice bakın.

Fotoğraf: @Thereisnocat_/ Twitter