Biden, bugünlerde kabinesini kuruyor ve ilk icraat olarak da öncelikle Covid geçiş ekibi için bilim insanlarını atayacağını ve Covid-19'u kontrol altına almak ve bu salgını ters yöne çevirmek için bütün çabasını harcayacağını ifade etti. Henüz sağlık bakanınını atamadı ama Biden, Beyaz Saray Özel Kalem Müdürlüğü'ne Ron Klain'ı getirdi. Klain, Beyaz Saray'ın ebola ile mücadele komisyonunda koordinatörlük görevinde bulunmuştu. Biliyorsunuz yaptığı TwPrsnt kıvamında bir tür twitter başkanlığı ile daha önce hiçbir Amerikan başkanının harcamadığı kadar zamanı sosyal medya kulvarlarında harcayan ve bakan tayinlerinden dış politika regülasyonuna kadar resmi yada gayrı resmi söylemlerini sosyal medya üzerinden deklare eden Trump, alışılmamış egosantrik bir başkanlık sergilemiş ve Çin ile ticaret savaşları, Paris İklim Sözleşmesi'nden çekilmesi ya da neredeyse ırkçı bir yaklaşımın hakim olduğu göçmen politikaları değilse de SARS-COv-2 pandemisinde ülkesinin dünyadaki en kötü performanslardan birisini göstermesi sonrası seçimleri kaybetmişti. Covid-19’un ilk politik kurbanı Trump olabilir!

Biden ise kasım ayında hem seçim zaferini hem de yeni yaşını kutluyor. 20 Kasım'da 79 yaşına girdi. Delware Ünivesitesi'nde siyaset, Syracuse Üniversitesi'nde de hukuk eğitimi alan Biden, ABD Senatosu'nun en kıdemli üyelerindendi. Obama’nın başkan yardımcılığını yaptığı sekiz sene dışında kesintisiz 1973’den bu yana Delawere Senatörü. Liberal görüşleriyle dikkat çekiyor ve eşcinsel evliliklerinin yasallaştırılmasını da destekliyor. Kürtaj için de "vücutlarıyla ne yapacaklarına" kadınların karar vermesi gerektiğini söylüyor. Çevre konusunda da tam bir aktivist, gaz salınımların küresel çapta azaltılması için hukuksal zeminde ciddi çabaları oldu.

Biden’ın Başkanlığı sürecinde radikal değişikliklere gitmesi olası görünüyor. Önceliklerinden birisi Coronavirüs pandemisi olacak kuşkusuz. Bununla mücadele için geniş bir danışma kurulunu aktive etti. Trump ile kıyaslanmayacak düzeyde sıkı kısıtlamalar sözkonusu olabilir. NATO ve İran dahil dış politikada da farklı bir yaklaşımı zaten seçim döneminde de dillendirdi. İran’ın nükleer silahlara sahip olmasını engelleyen ve Trump’ın tek taraflı çekildiği anlaşmaya tekrar dönebilir. NATO ile ilgili olarak ‘transatlantik ittifakına güçlü inancı' ile tanınan Biden’ın NATO ve Avrupa Birliği ile daha yakın bir işbirliği içinde olması bekleniyor. Aynı politikalar kapsamında Trump’ın 2017’de duyurduğu ve geçtiğimiz günlerde yürürlüğe giren Paris İklim Anlaşması'ndan çekilme kararı da geri alınacaktır.

Biden, Trump’ın nüfus çoğunluğu Müslüman olan ülkelere yönelik koyduğu seyahat yasakları için de kesin bir kararı var: “Başkan olduğumda ilk gün halledeceğim işlerden birisi bu. Yasağı kaldıracağım.”

Beyazların %57’sinin oyunu Trump’a kaptıran Biden, siyahların ise %87’sinin oyunu almayı başardı. Giderek artan Hispanik, Asyalı ve diğer ırk mensupları, yapılan projeksiyonlarda 2040 yılı başlarında ABD nüfusunun %50’sini geçecek. Dolayısı ile Biden’lı yıllar göçmen politikaları için de önem arzedecek. Başkan Yardımcısı seçilen Kamale Harris de kökenleri ve kadın olması nedeni ile bu politikaların bizzat belirleyicisi olacaktır.

Biliyorsunuz, Trump uzun süre yenilgiyi kabul etmedi! Eğer 1800 yılındaki John Adams’ın seçilen Başkan Thomas Jefferson’ı yok sayıp, yemin töreninde hazır bulunmaması ya da Richard Nixon’ın yerine geçen Gerald Ford için yapılan seromoniye katılmadan Washington D.C.’yi terk etmesi gibi bir aymazlık etmezse, 20 Ocak'ta Başkanlığı Biden’a bırakacak. Biden, karısı Jill (bin yıl geçse bu iş olmaz diyen ama Biden’ın 5. kez evlenme teklifi sonrası karısı olmayı kabul eden Jill Biden,Amerikan dili ve edebiyatı profesörü) ve köpekleri Champ ve Major ile Beyaz Saraya taşınacak. 120 yıldır köpek beslemeyen tek başkan Trump’dı!