Büyük Atatürk aramızdan fiziken ayrılınca; sene 1938, On Kasım… İstanbul Üniversitesinde saat 9’u 5 geçenin uğursuz haberi duyulmuş… Bir Alman profesör var, hukuk fakültesinde. O da duymuş şaşırmış.
Derse girsin mi, girmesin mi bir türlü karar vermiyor. O sırada aklına rektöre danışmak gelir.
Kalkar, yanına gider. Aralarında şu konuşma geçer. “Efendim kararsızım. Acaba ne yapsam?”
“Siz de böyle büyük bir adam aranızdan ayrılınca ne yaparlarsa onu yapın.”
İşte o zaman Alman profesör kollarını iki yana sarkıtarak: “Bizde bu kadar büyük bir adam ölmedi ki…” der. Sevgili okurlarım, en büyük sorunumuz, Türkiye’nin sorunlarını çözecek halkın liderlerinin yetişmemiş olması. Türkiye 20. yüzyılın liderini yetiştirdi ama 21. yüzyılın liderini yetiştiremedi.
Türkiye, Ulu Önder Atatürk’ten sonra geçen tüm zamanlarda neoliberal politikaların esiri oldu. Türkiye, çağdaşlıktan uzaklaştı. Türkiye, günbegün bağımsızlık ruhunu kaybetti. Ülke yönetimini sürdürenler, Atatürk’ü anlayamadılar. O’nun gücünü, ilke ve devrimlerini kavrayamadılar.
İşte tarihin sayfalarına akan muhteşem sözlerden birkaç tanesi, Atatürk’ü ne güzel anlatıyor:
Bir İranlı şair, 1938 yılında Ata’nın ölümü üzerine Tahran Gazetesi’nde şöyle yazar.
“Allah bir ülkeye yardım yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse, başına Mustafa Kemal gibi bir lider getirir.”
Yine Haiti Cumhurbaşkanı, ölmeden önce bir vasiyet bırakır. Öldüğünde vasiyeti açılır ve okunur.
“Bu vasiyeti mezar taşıma yazın.” der. “Bütün ömrüm boyunca Türkiye’nin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamış ve uygulamış olmaktan dolayı çok mutlu öldüm.” Sevgili okurlarım, bunları yazmamın amacı, size Atatürk’ü anlatmak değil. O’nun yolundan sapmanın bedelini bugün toplum olarak nasıl ağır ödediğimizi anlatmak… O’nun sarayları yoktu, hanları hamamları yoktu. O, halkına adamıştı kendini.
O bir halk kahramanıydı. Buradan tüm gençlerimize sesleniyorum, buradan tüm siyasi partilerin liderlerine ve toplumun tüm kesimlerine sesleniyorum.
Bu ülkeyi yeniden yüceltmek mi istiyorsunuz, bu ülkeyi, dünyada saygın ve güçlü kılmak mı istiyorsunuz?
Ülkemizde, özgürlük, eşitlik, adalet ve kardeşlik mi istiyorsunuz? Ülkemizde ekonomik özgürlük, refah, laik ve çağdaş eğitim mi istiyorsunuz? Mustafa Kemal ATATÜRK’ÜN yolu sizi aydınlığa çıkarır, başka sapmalara gerek yok. İnsanüstü değildi Atatürk.
O, dünyanın saydığı bir liderdi. O, bir halk kahramanıydı. O, tam bir insandı…
O’nu aramızdan ayrılışının 81. yılında hep birlikte anarken; O’nu ve silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi,
minnet ve şükran duygularımızla kalbimizde yaşatıyoruz. Ruhun şad olsun aziz Atam. Emanet ettiğin Cumhuriyet’i bu gençlik hep yaşatacaktır.