İster amatör olsun ister profesyonel… Her takımın bir antrenöre ya da bir çalıştırıcıya ihtiyacı var! Bu takım, ister futbol takımı olsun isterse basketbol… Ya da herhangi farklı bir branş… Bireysel spor dallarında da yine mutlaka sporcu, kendine yol gösterecek bir coach ile çalışmalı!
Doğal olarak tüm çalıştırıcılar, tüm antrenörler resmi bir belgeye sahip olmak zorundalar! Zorundalar ki, resmi müsabakalarda takımlarının ya da sporcularının başında olabilsinler. Böylece akredite denilen resmi tanınmışlık, başka bir değişle resmi kabul, bir kaos yaşatmasın!
Futbolda da antrenörlerimiz, hocalarımız farklı derecelerde lisanslara yani çalıştırıcı belgelerine sahipler. TFF-C, UEFA-B, UEFA-A, UEFA-PRO lisansları en çok kullanılan futbol lisansları… Tabii ki herkes kafasına göre bu lisansları alamıyor! Sınıf geçmek gibi bir şey! Ara ara yapılan seminer ve kurslar ile çalıştırıcılar lisanslarını yükseltiyorlar. Her lisans ile de kafanıza göre takım çalıştıramıyorsunuz! Örneğin UEFA-A ile Profesyonel Süper Ligde maça teknik sorumlu olarak çıkamazsınız. Ancak yardımcı antrenör olabilirsiniz. Ama hayır, illa teknik sorumlu olacağım diyorsanız, UEFA-A ile Profesyonel 2.Lig ve daha aşağıdan bir takım ile anlaşmalısınız!
Bu kısmi bilgilendirmelerden sonra dikkatinizi şu konuya çekmek istiyorum; üniversitelerin spor bölümleri futbol antrenörlüğünden mezun olanlara otomatik olarak TFF-C lisansı veriliyor. TFF-C ile sadece amatör kulüplerde ve bayan futbolunda teknik sorumlu olabiliyor bu arkadaşlar... Bunlar mektepliler! Aynı TFF-C lisansı, bu konuda hiç akademik eğitimi olmayan, sadece futbol geçmişi olanlara da veriliyor. Hem de 10-15 güne sıkıştırılmış, hızlı bir eğitimle… Bunlar da alaylıklar!
Mektepliler isyan ediyorlar o kadar okuduk diye… Alaylılar da, yıllarca futbol oynadık, dünya kadar tecrübemiz var, diyorlar! Başkanlar, yöneticiler ve taraftarlar da sonuca bakıyorlar! Alaylı, mektepli onları pek bağlamıyor! Ne diyelim? Varsa bir adaletsizlik düzelmesini dileyip üniversitelerden daha fazla şey beklediğimizi belirteyim futbol adına… O beklentileri de haftaya yazalım!