Anketler art arda yayınlanıyor. Sonuçlar Cumhur İttifakı, dolayısıyla AKP açısından hiç de iç açıcı değil. Fallarında hep yolculuk görülüyor.
ORC Araştırma Şirketi’nin Ağustos ayında 51 ilde 5 bin 310 kişiyle yaptığı ankette Millet İttifakı açık ara önde çıkmış. İttifakın oyu 46.2 olarak belirlenmiş. Cumhur İttifakı ise 33.4'te kalmış. Partilerin oy oranına göre ise AKP yüzde 27.3, CHP 25.1, İYİ Parti ise 21.1 oy oranına sahip olmuş.
ALF Araştırma Şirketi ise Millet İttifakı’nın oy oranını yüzde 47, Cumhur İttifakı’nın oranını 33.7 olarak ölçmüş. Aynı ankette oy oranları CHP yüzde 28.3, AKP yüzde 27, İYİ Parti yüzde 18 olarak belirlenmiş. MHP yüzde 6.7 ile baraj altında kalırken, CHP, AKP'yi geride bırakmış.
Hal böyle olunca AKP 'de bazı hamleler yapma ihtiyacı da ortaya çıkıyor.
Seçimler her geçen gün yaklaşırken iktidardan uzaklaşmak kolay kolay hazmedilecek bir konu değil. Şimdi kesenin ağzını açma zamanı. Bu seçim atmosferinde freni patlayan kamu harcamaları, popülist amaçlı savurganlıklar kesenin ağzının açıldığını gösteriyor. Peki değirmenin suyu nereden geliyor? Son dönemlerde ülkeye giren sıcak paranın esrarı bir türlü çözülemiyor. Turizm gelirlerinin yetersiz olduğu herkesçe malum. İhracatın durumu da ortada. Peki o zaman ne? Bir iddiaya göre bir süre önce buharlaşan 128 milyar doların ufak ufak geri dönüşü, bir iddiaya göre de çeşitli dönemlerde kaçan dövizlerin, hatta kara paranın giriş yapması.
O halde şimdi hamle zamanı... Madem Kılıçdaroğlu söyledi, o zaman önce biz yapalım. Öğrencilerin KYK faizlerini indirelim. Kılıçdaroğlu araçlardan ÖTV'yi kaldıracağını mı söyledi, hemen yetkiyi bir kararnameyle cumhurbaşkanına verelim. 3600 ek göstergeyi kısıtlı da olsa çıkaralım. EYT'yi hemen gündeme alalım.
Yeter mi? Yetmez; öyle bir proje yapalım ki milletin aklı iyice karışsın. Adına da ''Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi'' dedik mi? Sormayın gitsin.
Konutlar nasıl tamamlanacak? Taksitler nasıl ödenecek? TOKİ bunları nasıl tamamlayacak? O TOKİ ki bugüne kadar sözünü verdiği birçok projenin temelini bile atmamış.
Peki taksitleri dar gelirli nasıl ödeyecek? TOKİ sözleşme gereği her yıl Ocak ve Temmuz aylarında ödenecek taksitler memura verilen zam oranında artırılacak. Yani ortalama 6 ayda bir yüzde 25 zamlı ödenecek. Kirasını ödemekte zorlanan dar gelirli bu parayı nasıl ödeyecek? Bu da soru mu yani? Bakan Murat Kurum çözümü de getiriyor; ''Vatandaşımız böyle bir sosyal konutu almaya hak kazandığında ne yapar eder, borcunu öder. Su satar, simit satar, yine evini alır.''
İşte bu kadar kolay.
İddialar muhtelif; AKP'nin seçim masraflarını karşılamak üzere başlattığı bir kampanya olduğu iddiası var. Dar gelirlinin nefesi kesilir, ödemeleri yapamaz, evler TOKİ'ye geçer diyenler var. AKP iktidardan giderse gelecekler düşünsün diyenler var.
Sonuçta vizyonda AKP'nin seçimi kaybetmeme filminin fragmanı izleniyor. Son çırpınışların faydası olur mu bilinmez.
Bir fıkrayla kapatalım;
''Azrail Temel'in canını almaya gelmiş. Temel perişan. 'Dur demiş şansımı deneyeyim. Belki Azrail'i kandırırım'
-Ingaa, ıngaa  yapma n'olur, ben daha bebeğim. Biraz daha yaşamama izin ver.
Azrail insafa gelmiş, bir süre Temel'in yanına uğramamış. Bir süre sonra yine aynı sahne. Temel yine ; 

-Ingaa, ıngaa. Ben hala büyümedim. Biraz daha izin ver.
Azrail bir kez daha insafa gelmiş. Aradan bir zaman daha geçer. Azrail'in üçüncü gelişinde bu kez Temel'in ağlamasına fırsat vermez;
-Hadi bakalım attaa gidiyoruz.''
Göz boyayarak nereye kadar?