Haber/ Özge Günerken

Seferihisar Doğa ve Hayvan Dostları Derneği (SEHAYDER), ilçe genelinde sokağa terk edilmiş ya da gözlerini sokakta dünyaya açmış olan tüm canlar için sahiplendirme seferberliğini sürdürüyor. Sahiplendirme ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla derneğin resmi Facebook adresi üzerinden bir süredir “Yaşama Tutunanlar” başlığı ile mutlu öyküler paylaşılıyor. Sıcak bir yuvayı ve sevgi dolu bir aileyi hak eden yüzlerce patili dostun kötü başlayan ama mutlu biten hikayeleri hem okuyanlara ilham veriyor hem de satın almak yerine bir canı kurtarmanın önemi konusunda bilinçlendiriyor.

Uzun yıllardır gerek belediye bakımevinde gerekse sokaklarda yaşam mücadelesi veren can dostların yaşam hakları için çetin bir mücadele verdiklerini kaydeden SEHAYDER Yönetim Kurulu Başkanı Fevziye Özkan, “Dernek olarak Seferihisar Belediyesi Bakımevinde haftanın en az iki günü gönüllü saha çalışmalarımızı düzenli bir şekilde yürütmekteyiz. Bizler biliriz ki bakımevine terk edilen ya da sudan sebeplerle bakımevlerine alınan köpeklerin en çok sevgiye ve ilgiye ihtiyaçları vardır. Çünkü onlar terk edilmenin tarifsiz acısını yaşarlar. Bu nedenle de bakımevinde saha içindeyken önceliğimiz; terk edilenleri tespit etmek ve etkili bir biçimde kullandığımız sosyal medya hesaplarımızdan sahiplendirme ilanları açarak onları ömürleri boyunca mutlu yaşayacakları yuvalarına göndermek. Elbette sahipli hayvanların hiç terk edilmemiş olmaları yegane isteğimizdir ama ne çare ki insanlar hayvanlarının sorumluluklarından hemen vazgeçerek onları barınak denilen, hayvan istemeyenler için yapılmış yerlere çok kolaylıkla bırakabiliyorlar. Bu da yasadaki büyük bir eksikliği gözler önüne seriyor” diye konuştu.

ÖNCELİK ENGELLİ VE YAŞLI CANLAR

SEHAYDER olarak sahiplendirme çalışmalarına özel bir önem verdiklerini belirten Özkan şunları söyledi:

“Sahiplendirme konusunda oldukça titiz davranıyoruz. Gönüllüsü olduğumuz bakımevinde sahiplendirme yapmadan evvel istekli aileyle uzun görüşmeler yapıyoruz. İçimize sinerse her türlü yardıma hazır olduğumuzu belirtiyoruz. Ve ardından iyice emin oluncaya kadar takibini yapıyoruz. Bu bazen yıllarca sürebiliyor. Çünkü burada amacımız onları baştan savma bir görüşle bir yerlere yollamak asla değil. Ömürleri boyunca mutlu yaşayacakları yuvaları bulabilmek ve tekrar tekrar terk edilme acısı yaşamalarını önlemek. Her zaman önceliğimiz engelli ve yaşlılar oluyor aslında. Çünkü onların bakım evlerinde, barınaklarda yaşamaları neredeyse imkansız. Sağlıklı hayvanların bile bakım evlerine geldikten kısa bir süre sonra toplu yaşam şartlarından ve bakımsızlıktan, iyi beslenememekten dolayı hastalandıklarını hatta öldüklerini gördükten sonra engelli ve yaşlı olanların nasıl yaşayacaklarından hep endişe duymaktayız. Yaşamına bir can dost katmak isteyen ailelere ve kişilere önerimiz asla satın almamaları. Barınaklarda yuva bulmayı bekleyen yüzlerce binlerce hayvanın olduğunu bilmelerini istiyoruz.”

Özkan ayrıca bütün bu çalışmaları yaparken belediyelerin bakımevleri ile gönüllü kuruluşların koordine ve işbirliği içinde olmasının da ayrıca büyük önem taşıdığını bildirerek, “Zira biz gönüllü kuruluşlarda takip işlemi daha kontrollü olduğundan hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle belediye bakımevlerinde sahiplendirme yapıldığı zaman bizlerle paylaşılması gerekiyor. Zaten yasa da bunu emrediyor” dedi.

YAŞAMA TUTUNANLAR

Sahiplendirme konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla “Yaşama Tutunanlar” başlığı altında SEHAYDER’in Facebook sayfası üzerinden her hafta paylaşımlar yapılıyor. Bu paylaşımlarda sahiplendirilen canların öncesi ve sonrası fotoğrafları ve hikayeleri aktarılıyor. Büyük ilgi toplayan bu hikayelerden bazıları ise şöyle:

Şans’ın şansı döndü: Şans, sokakta bir başına çaresiz halde bulundu. Yolu barınağa düşmeden SEHAYDER gönüllülerince geçici evine aldırılarak sahiplendirme ilanı açıldı. Duyarlı vatandaşların da paylaşım desteği ile harika bir yuvaya kavuştu.

Ares şimdi çok mutlu: Bakımevinde yavru bir köpek olmak hayata 1-0 yenik başlamaktır. Ama Ares için korkulan olmadı, çünkü güzel bir aile onu barınaktan sahiplendi. Şimdi Ares sevgi dolu, mutlu bir yuvada hayatını sürdürüyor.

Teo’nun yüzü gülüyor: Bakımevinden ömürlük yuvasına giden bir başka dost ise Teo. Demir parmaklıklar ardındaki çilesi onu sahiplenen koruyucu meleği sayesinde sona erdi. Teo şimdi canından çok sevdiği sahibi ile yaşamın her anının keyfini çıkartıyor.

Zeytindalı’nın keyfi yerinde: Perişan halde bakımevine terk edilen Zeytindalı’nı farkeden gönüllüler onu özel kliniğe götürünce bir gözünün engelli, kulaklarının da duymadığını öğrendiler. Hemen sahiplendirme ilanı açıldı ve mutlu son. Zeytindalı onu sevgiye boğan yeni ailesinin yanında.

Gofret tüm engelleri aştı: Gofret yıllar önce bir patisi engelli diye terk edilen canlardandı. SEHAYDER’in ilanına gelen paylaşım destekleri sayesinde ömürlük bir yuvası oldu. O yıllardır pamuk yastıklarda mutlu, huzurlu ve sevgi dolu bir hayat sürüyor.