HABER/ Gökçe ADAR

Melisa Karan, Ulusal Down Sendromu Derneği işbirliği ile down sendromlu çocukları ve ailelerini sevindiren bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. “+  Müzik” adında kurduğu grupla down sendromlu çocukların müzik ile tanışmasını sağladı

Down sendromlu bireylerin ayrıştırılmadan toplumda yer alması gerektiğini söyleyen Karan, “Onları farklı görmeye çalışıyoruz aslında ama onlar ile iç içe olunca ne kadar bizim gibi olduklarını anlıyoruz. Aslında onların bizden hiçbir farkı yok. Aksine bizim bir eksiğimiz var. Down sendromu olsun, otizm olsun böyle özel çocuklarımız için hayat hem maddi hem de manevi olarak ekstra zor. Bu noktada da down sendromlu bireylerin ne kadar başarılı olduklarını göstermek ve onlara destek olmak için “+ Müzik” ritim grubunu kurmaya karar verdim” dedi.

Amaç daha fazla çocuk

Sanat akademisinde, 6 ay önce down sendromlu Can Ayan'a bateri dersi verilmesi ile down sendromlu bireyler ile tanıştığını anlatan Karan, Can'daki değişimi gördükten sonra down sendromlu çocuklara yönelik sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmeye karar verdiğini söyledi. Karan, şöyle devam etti: “Candaki gelişmeyi gördükten sonra daha fazla çocuğa ulaşmak istedim. Can'ın annesi, derse gelmek isteyen öğrencileri organize etti. Çok kısa bir sürede hayata geçirdik. Şuan 5 çocuk ile projemizi yürütüyoruz ama hedefimiz daha fazla öğrenciye ulaşabilmek daha fazla down sendromlu çocuğu müzik ile tanıştırabilmek.”

Down sendromlu çocukların müziğe yatkınlığından bahseden Karan, “Her öğrencinin arasında olduğu gibi onların arasında da çok yetenekli öğrenciler var. Bizde bu yeteneklerin daha fazla çoğalması için onlara destek olacağız” dedi.

Hassasiyetle yaklaşıyoruz

Karan, Davul ve Elektrik Bas Eğitmeni Tonguç Gökalp'ın down sendromlu çocuklar ile keyifli ders işlediğini dile getirerek, “Öğretmenimiz Tonguç Gökalp, özel çocuklarımız ile çok güzel ve keyifli ders işliyor. Ben ilk ne yapalım diye sorduğumda, hocamız çok büyük bir heves ile karşıladı. Birbirinden farklı ve özel, 5 çocuğa ders vermek aslında hiç kolay değil ama hocamız zorluklar sıkıntılar ile karşılaştığında onları gülümseyerek karşılıyor. Biz öğrencilerimiz ile down sendromlu öğrencilerimizi ayırmıyoruz sadece bir tık daha hassasiyet ile yaklaşıyoruz.

Yıl sonunda down sendromlu çocuklar ile yıl sonu gösterisi hazırlayacaklarını söyleyen Karan, “Biz onları ayrıştırmak yerine daha çok kaynaştırmayı istiyoruz bu yüzden yıl sonunda tüm öğrencilerimizin sahnede olacağı bir konser planlıyoruz. Bu konserde, ders veren eğitmenlerimizde öğrencilerimiz ile birlikte sahne alacak” şeklinde konuştu.

Anne Sebiha Türkeoğlu, çocuğunun ritim grubuna katıldığından beri değişim içerisinde olduğundan bahsederek, “Biz down sendromlu çocukların annesi olarak, çocuklarımızın müzik ile uğraşmasından çok memnunuyuz. Burası onlar için terapi gibi bir şey. Müzik sesini duydukları an büyük bir değişim görülüyor. Benim çocuğumda, buradan döndükten sonra konuşmasında bile değişiklik oluyor. Bu bizim çocuklarımızın eğitildiğini gösteriyor. Engelli anneleriz ama eğitimi alan çocukların anneleriyiz. Bu konuda kendimizi şanslı hissediyoruz” dedi.

Önyargıların yıkılmasını sağlıyor

Down Sendromu Derneği Başkan Yardımcısı Hatice Ayan ise, başarılı olan çocukların toplumda var olan önyargıların yıkılmasını sağladığını belirterek, “Başarılı olan çocuklarımız sadece kendi adlarına değil tüm down sendromlu çocuklar adına başarılı oluyor. Bizim çocuklarımızın başarısı toplumdaki tüm önyargıların yıkılmasını sağlıyor. Bizim çocuklarımız, müziğe çok yatkınlar bunun nedeni ise beyinlerindeki nöronlarından dolayı. Doğuştan ritim kulakları çok iyi. Sadece desteğe ve bu yeteneğe fırsat tanınan projelere ihtiyaç var. Bizim istediğimiz çocuklarımızın ayrıştırmadan ötekileştirmeden farklılıklarımız ile bir arada var olması”

Bir nota bir hayat

+Müzik'in ikinci sosyal sorumluluk projesi olduğunu vurgulayan Karan, hayata geçirdikleri ilk sosyal sorumluluk projesini şöyle anlattı: “İlk projemizde Venezuela’nın Karakas şehrindeki bir evin garajında 11 öğrenci ile başlayan ve 40 yıldır dünyanın birçok ülkesinde uygulanan “El Sistema” çalışmalarını örnek aldık ve Bornova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün de yönlendirmeleri doğrultusunda, pilot okul olarak seçtiğimiz Muharrem Candaş İlkokulu’ndaki 35 çocuğa, yaylı çalgılar alanında, gönüllü olarak eğitim vermeye başladık. 4 gönüllü eğitmenle pilot okulumuzda elde ettiğimiz başarıyı Türkiye’nin her iline yaymak ve ihtiyaç sahibi tüm çocukların hayatını melodiler eşliğinde olumlu yönde geliştirmek için biz zorluklar içinde çalışmalarımıza devam ederken, bir çok önemli isim projemize kol kanat gerdi ve “Bir Nota Bir Hayat Projesi” kocaman bir aileye sahip oldu. Projemize artık Cevdet İnci Eğitim Vakfı bünyesinde ve Bornova Belediyesi'nin katkılarıyla çok daha sağlıklı koşullarda, büyük bir heyecan ve mutlulukla devam ediyoruz. En büyük hedefimiz ise eğitim alan çocuklarımızdan senfonik bir orkestra kurup Türkiye’yi yurt dışında başarıyla temsil etmektir.”

Melisa karan kimdir?

10 Haziran 1984 yılında İzmir’de doğdu. Müzik eğitimine 1992 yılında Yaşar Ürük, yönetimindeki İzmir Büyükşehir Belediyesi Çocuk Korosu'nda başladı. 1995 yılında piyano eğitimine,1997 yılında da İzmir Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi Müzik Bölümü’nü kazanarak keman eğitimine başladı. 2001 yılında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nü kazandı. Mezun olduğu sene Gazi Üniversitesi Müzik Öğretmenliği Bölümü’nün yüksek lisans programını kazandı ve bu programı 2008 yılının Mayıs ayında bölüm 2'ncisi olarak bitirdi.Yurtiçi ve yurtdışındaki birçok konserde solist ve orkestra üyesi olarak görev yapan sanatçı, Ankara Konservatuarlılar Derneği ve Odtü Senfoni Orkestrası’nın konser etkinliklerinde ikinci keman üyesi olarak çalışmıştır. 2009-2013 yılları arası Blues, Latin ve Jazz müziği türlerinde armoni, vocal ve piano çalışmalarını Ömür Gidel ile sürdürmüş, bu müzikleri çocuklara sevdirecek çalışma yöntemleri ile ilgili çalışmalar yapmıştır. 1.Şubat 2013 tarihinde T.C. MEB Özel Melisa Karan Sanat Merkezi'ni kurmuştur ve sanat eğitimi ile ilgili tüm çalışmalarını bu kurumda devam etmektedir.