Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Goldman Sachs ev sahipliğinde ABD’de yatırımcılarla bir araya geldi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı için ABD’ye giden Mehmet Şimşek’e, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Burak Dağlıoğlu, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mustafa Varank, DEİK Başkanı Nail Olpak ve TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ'ın yanı sıra ABD ve Türkiye'den iş dünyası temsilcileri ile portföy yatırımcılar eşlik etti.

***
Toplantıda, Türkiye'nin ekonomik görünümüne ilişkin sunum yapıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı. Türkiye'nin Orta Vadeli Programı'nın (OVP) anlatıldığı toplantıda, ülkedeki yatırım ortamı ve fırsatları ele alındı. Toplantıda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik politikalara tam desteği olduğu vurgulandı. Bakan Şimşek görüşmelerin son derece olumlu geçtiğini ve Türkiye’nin yatırımcılar nezdinde heyecan uyandırmaya devam ettiğini dile getirdi. Ayrıca Şimşek bu görüşmelerin Türkiye’ye fon akışında önemli katkı sağlayacağını vurguladı. Yabancı yatırımcıyı ülkeye çekmek adına atılan adımlar elbette çok önemli. Ancak bunun için yatırımcının uzun vadeli ülkemizde kalabilmesi ve ekonomiye sürdürülebilir katkı sağlayabilmesi için gerekli iklimin yaratılması da şart.

Yabancı yatırımcı ne ister?
Yabancı yatırımcı öncelikle istikrar ister. Hukukun üstünlüğünden beslenen bir kurumsal yapı bekler. Kayırmacılıktan uzak, şeffaf ve hesap verebilir bir ortam bekler. Enflasyon, istikrarlı büyüme, bağımsız Merkez Bankası, liyakat, güven veren bir ekonomi yönetimi bekler.
Bakan Şimşek bundan sonra kural temelli, öngörülebilir bir mali politika ile yollarına devam edeceklerinin altını çizdi. Ayrıca Şimşek fiyat istikrarının Türkiye’nin önündeki en önemli hedeflerden biri olduğunu belirtti. Enflasyonun kabul edilemez seviyede yüksek olduğunu söyleyen Şimşek, hükümet olarak kendilerine bir yıllık geçiş süreci belirlediklerini belirtti. Bakan Şimşek önümüzdeki haziran ayından itibaren dezenflasyon sürecine girileceğini ifade etti. Niyet düzeyinde Bakan Şimşek’in bu açıklamaları oldukça önemli umarız uygulamada da karşılığını bulur. Çünkü bu ülke, insan kaynağı ve ekonomik potansiyeli ile istikrarlı bir ekonomiyi hak ediyor.
Sonuç olarak, son yıllarda enerji, imalat, e-ticaret, sağlık ve finans sektörleri en fazla yabancı yatırımı almaktadır. Ancak risk sermayesi fonlarının ve melek yatırımcıların gelişimi de teknoloji, mobil hizmetler ve internet yatırımlarını hızlandırarak devam ettirmektedir. Üretim ve altyapı gibi geleneksel sektörlerin yanı sıra, teknoloji ve enerji sektörleri de gelecek yıllarda doğrudan yabancı yatırım almak için cazip adaylardır.

*****
ABD temaslarımız kapsamında New York’ta iş insanları, fon yöneticileri ve kredi derecelendirme kuruluşlarının üst düzey yöneticileri ile verimli görüşmeler yapıyoruz. Bugün iki ayrı önemli etkinliğe katılarak ülkemize ilgi duyan kalabalık bir yatırımcı grubuna hitap etme imkanı buldum. Dünyanın önemli yatırım bankalarından Goldman Sachs’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu buluşmaların ilkinde, dünyanın önde gelen fonların yöneticileri ile bir yuvarlak masa toplantısında bir araya gelerek, ekonomi programımızın hedeflerini ve izleyeceğimiz yol haritasını paylaştım.

***
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) ve Goldman Sachs ortak organizasyonunda düzenlenen 13. Türkiye Yatırım Konferansı’nda ise kalabalık bir yatırımcı kitlesine hitap ederek Türkiye’nin ekonomik görünümüne ilişkin bir sunum yaptım.
Cumhurbaşkanımızın enflasyonun kontrol altına alınmasına yönelik politikalarımıza verdiği tam destek, politika çerçevemize güveni artıran en önemli unsur. Bu görüşmelerimizin Türkiye’ye fon akışında katkısının olacağına inanıyorum.