Hemen hemen tüm futbol antrenörlerinin ortak görüşüdür; “çocuklar çok maç oynasın”! Öyle ya, çok oynasın ki çabuk tecrübe kazansın!

Yaş kategorileri eskiden minik ve miniminik, yıldız ve genç kavramlarından oluşurdu. Futbolcular minik ya da A Genç, B Genç gibi isimlerle sınıflandırılıyordu. Tabii fiziki şartlar günümüzdeki kadar parlak değildi. Yavaş yavaş Avrupa standartlarına yaklaşan ve yıldızı parlayan Türk Futbolu yenilenme hamleleri kapsamında yaş kategorilerini de Uefa standartlarına getirdi.

Ne yaptı? U10’dan U19’a, yani her yaşa ayrı kategori belirledi. Buraya kadar her şey çok güzel! Ancak bu yaş kategorileri bir sezon içerisinde özellikle küçük yaş gruplarında yeterince müsabaka yapamıyorlar, maç oynamıyorlar! Sahaların yetersizliği, bir sezonda tüm yaş gruplarında oynanan toplam maç sayısı, Türkiye Futbol Federasyonunun belirlediği Türkiye Şampiyonaları takviminin enteresanlığı, sağlık personeli yetersizliği, belki de en önemli olumsuz etkenlerden olan hakem sayısının yetersizliği buna etken!

Bazı spor adamları bu olumsuzluğu şöyle bertaraf etmeye çalışıyorlar; örneğin U14 oynayıp ligi biten çocuğu U16 liginde oynatıyorlar. Yani problemi kısmen çözüyorlar. Ama onlar da biliyorlar ki, belli bir yaşa kadar her çocuk kendi yaşıtları ile oynamalı! Çocuk fiziği ve yaşı ile ilgili diğer yetersizlikleri yüzünden başarısız olup, futbolu bırakabiliyor! Yani ona tecrübe kazandıracağız diye onu tamamen kaybedebiliyoruz!

İşte bu noktada bazı kulüplerimiz ve kurumlarımız özel turnuvalar düzenleyerek bu dertlere derman olmaya çalışıyorlar! Altınordu ve Çamdibispor işbirliğince, Bornova Belediyesi destekleriyle U10 ve U11 kategorilerinde başlayan “Çocuk Futbolu Festivali” artık son buluyor. 19 Haziran Pazar günü final müsabakaları oynanacak. 21 Haziran Salı saat 16.00’da konuk ekiplerin gösteri müsabakaları ve kapanış töreni de Çamdibi Altınyıldız tesislerinde… Meraklılarına duyurayım.

Ayrıca Bayraklı Belediyesi de U8-U9-U10 kategorileri için 20 Haziran tarihinde başlayacak ve yaklaşık onbeş gün sürecek bir turnuva organize ediyor. Turnuvanın adı, geçtiğimiz günlerde terör nedeni ile şehit verdiğimiz Polis Cemil Koç adını taşıyor. Cemil Koç aynı zamanda uzun yıllar amatör müsabakalarda saha komiserliği yapmış olan, camiamızın sevilen simalarından biriydi… Allah gani gani rahmet eylesin… Doğançay tesislerinde futbolseverleri ve yetenekli çocuklarımızı bir araya getirecek olan bu turnuvanın detaylarına da İzmir Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (İzmir ASKF) resmi internet sitesi www.izmiraskf.com’dan ulaşabilirsiniz.

Bu arada geçmişte yapılan bir hata ile ilgili minik bir uyarı! Benzer turnuvaları düzenleyecek olan kurum ve kulüplerimiz üst birliğimiz olan İzmir ASKF ile temas halinde olsunlar, turnuva tarihlerini de iç içe geçecek şekilde ayarlamasınlar. Hem önceki turnuvayı baltalamamış olurlar, hem de katılımcı kulüp sayısını artırmış olurlar! Benden söylemesi…