Geçtiğimiz 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılmasının 110’ncu yıldönümüydü. Ne yazık ki uzun süredir kutlayamıyoruz. Bu güne bakarsak ülkemizde yazılı ve görsel medya’nın büyük bölümü yayıncılık kurallarını bir tarafa bıraktı. Vatandaşa doğru bilgi veren kanal sayısı yok denecek kadar azaldı. Karşı görüşün olmadığı tek taraflı yayın yapılıyor.

İyi de devlet kanalı ve tarafsız yayın yapmakla yükümlü TRT nerede ?

TRT yıllar önce bitmişti. İbrahim Şahin’in Genel Müdürlüğü ile son nokta konuldu. Şimdi yeni sayfa açtılar. Basında sansürün kaldırılması dolayısıyla her yıl Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak kutlanan günde yayımlanan kararname ile Cumhurbaşkanlığı bünyesinde “İletişim Başkanlığı” kuruldu. TRT de bu başkanlığa bağlandı.

CHP’li RTÜK Üst Kurul üyesi İsmet Demirdöğen, bu kararla TRT’nin kamu yayıncılığının bittiğini söyledi. Yeni kararnamelerle kamu yayıncılığı yapmakla yükümlü olan ve gelirinin büyük bir bölümünü vatandaşların ödediği vergilerden elde eden TRT’nin Cumhurbaşkanlığına bağlandığını belirtti. Demirdöğen, tarafsız olması gerekirken özellikle seçim dönemlerinde yayın sürelerinin tamamına yakınını iktidara ayıran,muhalefet partilerini görmezden gelen üstelik bu yönde eleştirilere yanıt bile vermeyen TRT’nin Cumhurbaşkanlığına bağlanmasının büyük bir hata olduğunu söyledi:

Bu tarafsız yayıncılığın ölüm ilanıdır. Son seçimlerde iktidar ve ortağına yüzlerce saat yer ayırırken muhalefet partilerinin bir çoğuna bir dakika bile yer vermeyen TRT’nin artık halktan alınan vergilerle yayın yapması doğru değil. TRT zaten tartışmalı olan kamu adına yayın yapma niteliğini tamamen kaybetmiştir. Bu kararla özerk ve tarafsız yayıncılık sona ermiştir. Anayasa’nın 133’ncü maddesi gereği TRT özerk ve tarafsız olmalıdır. Ancak gerçek şu ki seçim döneminde 4 kanalında 353 saat iktidar lehine yayın yapan TRT artık resmi olarak bir iktidar kurumu haline dönüştürülmüştür. Tarafsız, özerk kamu yayıncılığı tarih olmuştur. TRT gelirinin önemli kısmı elektrik faturalarındaki TRT payıdır. TRT’nin Cumhurbaşkanlığına bağlanması ile elektrik faturalarındaki TRT payı kaldırılmalıdır. TRT artık Cumhurbaşkanlığı bütçesinden ya da genel bütçeden pay almalıdır. Bu arada RTÜK’ün Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlanması da yanlış bir karardır.”

Sözün özü,hepimizin malı olan TRT’ye yazık oldu.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.