Korona virüs sebebiyle hayat durmuş durumda. Futbol da bundan nasibini aldı haliyle. Bireysel bir spor olmaması ve geniş kitlelerce izlenen bir branş olmasından dolayı ne zaman yeniden yeşil sahalara dönüleceği ile ilgili tüm dünya ince eleyip sık dokuyor. Tabi hala devam eden ligler var. Belarus, Türkmenistan,Tayvan ve Nikaragua ligleri koronaya rağmen meşin yuvarlağın peşinde koşmaya devam ediyor. Güney Kore 8 Mayıs, Polonya ise 29 Mayıs'ta karşılaşmalara başlayacağını açıkladı. Hollanda ligi, İskoçya alt ligleri ve Fransa amatör ligleri ise benim de hem fikir olduğum durum olarak müsabakaları iptal ettiğini açıkladı. Bizim ligde ise başlanması öngorülen tarih 12 Haziran. Bazı takımlarımız sosyal mesafe kuralına uyarak idmanlara başladı bile. Avrupa'nın büyük liglerinde de belirsizlik hala sürüyor. Korona virüs salgınının etkilerinin artmaya başladığı İngiltere'de Premier Lig'e ilişkin 3 Mayıs'a kadar olan bir erteleme söz konusu. 3 Mayıs'tan sonra seyircisiz olarak başlama ihtimali, İngiliz kulüplerinin gündemine gelmiş olsa da ülkedeki şartlar gereği bu pek de mümkün gözükmüyor. İngiltere'de Mayıs ayı ortasında antrenmanların ve Haziran ayında ise karşılaşmaların oynanmaya başlanması şu an için en iyi ihtimal olarak dikkat çekiyor.İtalya, Avrupa'da korona virüs salgınının etkilerini en ağır şekilde hisseden ülke konumunda. Birçok ligde olduğu gibi başlangıç adına İtalya'da da belirlenen resmi bir tarih yok. Ligin başlaması konusunda üç hafta sonu üzerinde çalışılıyor. İyimser versiyon 30-31 Mayıs, karamsar olan 6-7 Haziran, kötümser versiyon ise 23-24 Haziran tarihlerini öngörüyor. Antrenmanlara ise Mayıs ayının ortalarında başlanabileceği belirtiliyor. İspanya, İtalya ile birlikte korona virüs salgınından en çok etkilenen ülke olarak değerlendirilebilir. Buna rağmen La Liga için belli öngörülere sahipler. Başkan Javier Tebas, UEFA ile de yapılan görüşmeler sonucunda üç tarihi öne çıkardıklarını belirtti. Bu dönemler; 28 Mayıs, 6 Haziran ve 28 Haziran olarak belirlendi. Oyuncuların Mayıs ayı başında antrenmanlara başlaması beklenirken yeni sezonun hazırlık döneminin de 15 gün ile sınırlı tutulabileceği aktarıldı. Almanya, liglerin başlamasına yönelik daha kuvvetli bir öngörüye sahip tek ülke olabilir. Şu an için gerçekleştirilen erteleme tarihi 2 Mayıs'ta liglerin başlaması zor gözükse de 9 Mayıs muhtemel bir tarih olarak aktarılıyor. Almanya Bundesliga ekiplerinin de neredeyse tamamı, yeniden antrenmanlara başlamış durumdalar. Fransa'da futbola dönüş konusundaki tarihler, kafa karışıklığı yaratabilecek durumda.

15 Temmuz'da sezonun bitmesi öngörülen planda, liglerin Mart sonunda başlaması gerekiyordu. Bunun gerçekleşmemesi sonrası henüz yeni bir proje belirlenmiş değil. Fransa da Almanya ve İngiltere gibi yayın hakları sahipleri kanallarla yaşanan sıkıntılar nedeniyle ligleri erken bitirme üzerine bir yol haritası çizmişti ama şu an belirlenen tarihlerde ligi bitirmeleri imkansız görünüyor.

*****************

İnsan sağlığı herşeyden önemli olduğundan bu sezon kesinlikle iptal edilmeli. Tribünlerin boş olduğu bir ortamda, futbolcuların birbirine temas etmekten korktuğu maçlardan ne kadar sağlıklı skorlar çıkacak muamma. Sezonun 3'te ikisinde çok iyi bir performans gösteren bir takım, bu dönemde korona tedbirleri sonrası formu düşerse bunun sorumlusu kim olacak. Tabi UEFA yaz aylarında ligleri bitirin talimati verdiği için el mahkum maçlar oynanacak ülkemizde. En izole şekilde müsabakaların başlaması için kanaatim, karşılaşmaların tesis ve stat ortamlarının çok iyi olduğu tek bir şehirde oynanması. Böylece seyahat riski ortadan kalkacak, lig bitene kadar bir çeşit karantina da uygulanmış olacak. Bu şartlara en uyan şehir de Antalya. Yüzlerce antrenman tesisi olan, her kış döneminde bir çok takımı ağırlayan Antalya, bu yoğunluğu rahatlıkla kaldırır. 9 tane de lig maçlarını rahatlıkla kaldıracak stada sahipler. Antalyaspor Stadyumu, Alanyaspor Bahçeşehir Okulları Stadyumu, Mardan Spor Kompleksi, Akdeniz Üniversitesi Stadyumu, Side Emirhan Spor Kompleksi, Gloria Sports Arena, Titanic Stadyumu, Sueno Hotels Stadı ve Regnum Hotel Stadı kriterlere uygun zemine ve kapasiteye sahip. Tek sorun Antalya'nın akşamları bile çok sıcak olan yaz dönemi. Gece bile en serin 22 derece olan şehirde, en sıcak ay olan Temmuz'a kalmadan Haziran'da maçları bitirmek en sağlıklısı gibi görünüyor. Haziran'ın başında başlanırsa da, hafta içi hafta sonu maçlarıyla, hızlandırılmış takvimle 1 ay içinde ligler rahatlıkla tamamlanır.